luni, 30 iulie 2012

Lex Hobby Store este mai aproape de voi

Prietenii de la Lex Hobby Store ne anunță că oferta lor bogată de jocuri este, de astăzi, și mai interesantă pentru cei care doresc ca jocurile lor să fie transportate până la ușă. Iată detaliile:


joi, 26 iulie 2012

Există viață după Monopoly - Bang!

Unul dintre jocurile preferate a milioane de copii din lumea asta largă era „de-a cowboy-ii”, asta când joaca pe afară era o activitate plăcută pentru ei. Acest joc a evoluat în zilele noastre în Counter-Strike sau Call of Duty, în principal, iar pentru noi, cei care apreciem și socializarea față în față, nu doar prin intermediul cablurilor de rețea, a apărut jocul Bang!.


Bang! este un joc de petrecere foarte popular chiar și la noi în țară, pentru că redă destul de fidel joaca asta de-a cowboy-ii care ne-a amuzat pe toți în copilărie. Este un joc care poate fi jucat în 4-7 jucători (8 maxim, cu extensia) și durează în jur de 30 de minute pentru a-l completa.

marți, 24 iulie 2012

Ce așteptăm? - Heroes of Metro City

Cum nu vă mai anunțasem de mult de jocuri care mi-au gândilat sinapsele în peregrinările mele internautice, iată că am găsit încă un joc care să merite să ocupe un loc în această rubrică dedicată preview-urilor. Este vorba de numitul Heroes of Metro City, un proiect început acum o săptămână pe Kickstarter care a explodat pur și simplu, reușind să strângă deja mai mult de 15 % din suma necesară pentru finanțarea proiectulu, iar asta nu poate decât să spună multe.


Heroes of Metro City este un proiect semnat de 2 americani începători, David Boostrom și James Waller, care și-au lansat propria editură, 3Some Games, un nume destul de sugestiv, aș zice. Proiectul de pe Kickstarter va expira pe 15 septembrie, timp în care americanii speră să strângă pentru jocul lor 48000 de dolari.

luni, 23 iulie 2012

Prima impresie: Khet 2.0 - „Laser, frate”

Seara de duminică ne-a adus iară la noua locație a Ceainăriei Tabiet, din Popa Savu 20, pentru a ne bucura de grădinea lor liniștită și răcoroasă și pentru a sorbi din câte o limonadă. Mihnea ne aștepta cu o nouă achiziție, un joc despre care nu auziserăm până aseară, dar care ne-a uimit pe amândoi prin desingul inovativ.


Khet 2.0 - Laser Game este un board game electronic, dacă vă puteți imagina așa ceva. Este, prin cea mai mare parte a mecanismelor, tot un joc de societate clasic (ba chiar ne-a făcut pe toți să ne gândim la șah, jucându-l). Numai că acest joc folosește un dispozitiv electronic - 2 lasere, mai exact. Iar efectul lor este extrem de tare. Khet 2.0 este un joc abstract pentru 2 jucători lansat în 2011 (prima versiune apărând în 2005) și construit de Luke Hooper, Michael Larson și Del Segura și ține cam 30 de minute.

vineri, 20 iulie 2012

Dominion în limba română - Prezentare componente

Dominion în limba română este disponibil de astăzi datorită efortului echipei din spatele Cutia.ro! Noi am pus mâna pe un exemplar d-abia scos de la tipar și ajuns în România din țara de origine și putem spune doar atât: excelent!


Ediția românească a celebrului joc semnat de Donald X. Vaccarino și apărut inițial în anul 2008 în primul rând arată la fel de bine ca ediția în limba engleză pe care o aveți majoritatea pe rafturi. În al doilea rând, componentele se ridică la aceeași calitate, lucru care nu ar avea de ce să vă surprindă, întrucât a fost realizată în colaborare cu Rio Grande Games în Germania.

joi, 19 iulie 2012

Review Mystery Rummy: Jack the Ripper

Conceptul de remake este foarte popular în cam toate industriile creative. Ce poate fi mai simplu decât să iei ceva deja gândit și apreciat de mase, să-i adaugi o tușă personală și o aducere la zi și să-l scoți pe piață pentru fanii nostalgici și nu numai. Asta merge grozav la filme, dar și la jocuri video și, eventual, board games.  Cum site-ul pe care vă aflați tratează ultima dintre aceste industrii, ați intuit bine, vă voi prezenta un joc care se încadrează în această categorie, a remake-urilor.



Mystery Rummy a ajuns, timp de 11 ani, să devină o serie de 5 jocuri care pornesc de la aceeași premisă, a oferirii unei noi interpretări, tematice, clasicului joc de Rummy. Mystery Rummy: Jack the Ripper este primul joc din această serie și este cel mai apreciat și cel mai bine plasat pe BGG (actualmente ocupând locul #384). Drept sumar, ar trebui să știți că Mystery Rummy: Jack the Ripper a apărut în 1998, este semnat de americanul Mike Fitzgerald și este un joc de cărți pentru 2-4 jucători care durează cam 45 de minute și care se folosește ca principal mecanism managementul mâinii de cărți.

Tematica jocului este electrizanta poveste a criminalului în serie supranumit Jack Spintecătorul, jucătorii luând rolul unor detectivi particulari care încearcă să adune dovezi pentru a stabili cine este criminalul.

vineri, 13 iulie 2012

Cum ne-am distrat la relansarea Ceainăriei Tabiet

Ceainăria Tabiet tocmai s-a redeschis aseară într-un ambient mai plăcut, într-un cartier mai select și, mai ales, într-un spațiu mai mare. Pentru că nu puteam lipsi de la a vedea Ceainăria upgradată, am sărit și noi cu organizarea unei întâlniri „Ce Jucăm Joi?”, a treia din acest ciclu (cred că îi putem zice deja așa, nu?).


Mai exact, noua locație a Ceainăriei Tabiet este aproape de gura de metrou Aviatorilor (la vreo 3 minute, nu știm exact, că noi am venit cu mașina), pe strada Popa Savu, la numărul 20, o stradă plină de case frumoase pe care acum vreo 30 de ani le ocupau, probabil, numai băieți cu ochi albaștri.

joi, 12 iulie 2012

Board Game Buzz 12 iulie

  • S-au decernat premiile Spiel des Jahres 2012. Marele premiu a fost câștigat de către Kingdom Builder (pe care vi l-am prezentat și noi aici), iar  Kennerspiel des Jahres (Jocul pentru avansați) a fost câștigat de Inka și Village. Trebuie precizat că Kingdom Builder este semnat de titratul Donald X. Vaccarino, mintea din spatele succesului Dominion și că noi l-am apreciat ca un joc gândit să prindă la mase, un Catan Killer, deci mi se pare că era de așteptat să primească această distincție.


  • Și încă un joc care „seamănă cu Catan” pentru că, evident, are o tablă hexagonală este Khitan semnat de Gigamic, adică un joc abstract în care 2 jucători se luptă să-și elimine unul celuilalt piesele de pe tablă mutându-le dintr-un loc în altul și împerechind culori.

  • Pasionații de aeronautică (și board games) vor fi bucuroși să afle că jocul euro Aeroplanes: Aviation Ascendant, care tratează perioada de început a aviației comerciale va apărea în vara asta, mai exact în fatidica zi de 23 august. Designerul care semnează acest joc este bine-cunoscutul Martin Wallace, cel care a mai lansat jocuri ca Brass, Steam sau Automobile.
  • Acuma trecem la fanii de benzi desenate, un tărâm mult mai apropiat mie. Mai exact, cei interesați de universul DC Comics trebuie să știe că în august va fi lansat jocul DC Comics Deck-Building Game, un joc de... de... deck-building, corect! Un joc pentru 2-5 jucători, care ar trebui să dureze vreo 45 de minute. Jucătorii își vor alege un erou din Justice League of America și vor intra în competiție cu ceilalți eroi pentru a pune după gratii cât mai mulți răufăcători. Bon, și tot din același univers, în septembrie, va apărea jocul Batman: Arkham City Escape, un joc de 2 jucători, în care unul îl va controla pe Cavalerul Întunecat, iar celălalt panoplia de 40 de eroi negativi din Gotham City.

miercuri, 11 iulie 2012

Lords of the Boards vă invită să vă dați cu părerea și să câștigați

Magazinul Lords of the Boards a lansat un nou concurs permanent în care vă invită să vă dați cu părerea despre jocurile pe care le jucați. Astfel că oricine comentează (cu subiect și predicat) un joc are șansa de a câștiga lunar un voucher de 50 RON pe site.


Detalii:
Xpress yourself (9 Iulie - adanci batranete...sa speram )
Oricine cumpara de la noi unul sau mai multe jocuri in luna curenta si, dupa 2-3 partide in care sa-l testeze cat mai bine, ne lasa un comentariu la jocul/jocurile respectiv(e) in care sa ne spuna parerea sa, intra in concurs pentru a castiga voucherul lunii, in valoare de 50 RON.
 Astfel, cu cat mai multe comentarii, cu atat mai multe inscrieri in concurs. Castigatorul va fi ales prin tragere la sorti (video la fel ca la primul concurs) si va fi anuntat tot timpul in prima saptamana a lunii urmatoare. Va rugam sa lasati pareri cat mai bine argumentate. Cele de genul “foarte misto” sau “foarte nashpa”, fara niciun fel de argument, nu vor intra in concurs.

marți, 10 iulie 2012

Gândul zilei - Despre traducerile în limba română

Au trecut anii de când am început să mă joc board games, deja 16 luni de când scriu despre ele și am ajuns să observ cu ochiul liber creșterea numărului de jucători români de jocuri de societate. E simplu, au apărut o pleiadă de cluburi de jocuri care sunt pline, se organizează de mai multe ori pe săptămână seri de jocuri la care, de multe ori, e bătaie și magazinele par să o ducă bine-mersi. În plus, chiar săptămâna asta vă scriam câteva rânduri despre cele 5 (da, 5!) jocuri pe care le au în plan cele 2 edituri de board games românești.


Pe lângă asta, editurile românești Lineart și Ideal Board Games s-au întrecut în ultimul timp în lansări de ediții localizate ale jocurilor, printre produsele ce au apărut în ultimul timp sau urmează să apară numărându-se Catan Europa, Dominion, A Game of Thrones: The Board Game sau Citadels. Toate astea în condițiile unui interes tot mai crescut al oamenilor pentru aceste jocuri.


vineri, 6 iulie 2012

Ce Jucăm Joi? - 12 iulie, la noua Ceainărie Tabiet

Maaaaree vesteee maaaaree! Ceainăria Tabiet se reînnoiește și schimbă cartierul (noua adresă)! Aceeași selecție grozavă de jocuri, aceleași sandvișuri delicioase și aceeași atmosferă relaxată. Dar o nouă locație, mai aerisită și mai ales cu terasă.


Noi vom fi acolo, părtași la redeschiderea Ceainăriei, cu o nouă întâlnire marca „Ce Jucăm Joi?”. Tema întâlnirii de pe 12 iulie va fi JOCURILE DE LICITAȚIE. Așa cum vă prezentam aici, licitația este un mecanism foarte întâlnit în sfera board games, pentru că mulți dintre jucători sunt familiari cu el de la Monopoly și pentru că simulează foarte bine condițiile economice.


În fine, o să ne delectăm cu jocuri unul și unul, de la simpaticul For Sale, proaspătul Chicago Express, cunoscuta Rețea Energetică, clasicul El Grande, ameritrashul Rex: Final Days of an Empire și mai ales marele hit A Game of Thrones: The Board Game (second edition). Pe lângă astea, mai găsiți în Ceainăriee jocuri de licitație ca Santiago, Power Grid: Factory Manager sau Cleopatra and the Society of Architects. Și, cine știe?, poate aveți plăcerea să vă delectați la un joc de Bridge.

Orice joc ați alege, de licitație sau nu, vă așteptăm cu drag!

Pentru rezervări, vă rugăm să sunați la numărul de telefon 0722.525.963.

Altele: Facebook

Dominion în limba română disponibil la un superpreț

Cutia.ro vă propune cel mai de succes joc din ultimii 5 ani, acum în limba română, la un preț incredibil, dacă faceți precomandă pe site. Precomenzile se pot face aici.

joi, 5 iulie 2012

Noutăți despre jocurile românești

Cum cele (deocamdată) 2 edituri de board games din România au intrat în ultimul an într-o febră a lucrului la proiecte noi, încurajați probabil de succesul primului joc modern românesc 100%, Warriors & Traders și apoi de interesul arătat de public la auzul lansării I Am Vlad - Prince of Wallachia, ei bine, pentru asta „Ce Jucăm?” vă aduce cele mai noi informații despre jocurile pe care le au în plan cele 2 edituri.

Așa cum știm de câteva luni încoace, NKSN lucrează asiduu la 2 proiecte. La acest moment, ei se așteaptă ca măcar unul să fie gata pentru lansare la Essen 2012, banii mei fiind pe Exodus: Proxima Centauri, un proiect de suflet pentru Andrei Novac. Iată câteva detalii:


  • Exodus: Proxima Centauri - este următorul joc mare la care lucrează echipa, fiind un joc SF de civilizație pe care noi l-am testat (aici), în variantă beta. Proiectul este foarte ambițios, atât pentru că promite un fundal tematic bine gândit, dar și îmbinarea unor elemente interesante cum ar fi nave upgradabile, tehnologii diverse sau negocieri politice pentru legi intergalactice.
  • Wild Fun West - un joc economic de petrecere cu tematica Vestului Sălbatic care este foarte aproape de finalizare, așa cum v-am arătat în cele 3 articole despre testarea lui (1, 2 și 3). Ultima versiune a jocului este extrem de interesantă și interactivă, fiind vorba de un joc de licitație, care exemplifică diversele modalități de a utiliza acest mecanism pentru a crea interacțiune.

Craiovenii de la RWG tocmai sunt pe cale de a lansa primul lor design, arătosul I Am Vlad - Prince of Wallachia. Jocul a impresionat din prima clipă prin prezentare, așa că nu avem decât să fim interesați de ceea ce mai au ei în stoc. Iată câteva jocuri la care se pare că lucrează, cu avertismentul că toate informațiile de aici pot suferi modificări, fiind vorba de jocuri în stadiul de producție:

  • Naufragium - un joc pe care au ambiția să îl lanseze la Essen 2012 și care, aparent, este în faza de testare. Un joc de strategie și schimb bazat pe mecanismul hex-and-counter specific mai ales jocurilor de război.
  • Unfrozen - un alt joc la care se lucrează și care ar trebui să fie în fază de prototip la Essen 2012. Se pare că se va desfășura într-o lume înghețată populată de creaturi biomecanice. Ni se promit multe miniaturi arătoase și o tematică bine implementată.
  • Let's Pumpkin - un joc de petrecere care i-a prins așa de tare pe cei de la RWG că au pus pauză la tot ce făceau pentru a-l dezvolta. Trebuie să ne așteptăm la un joc de 2-6 jucători, de vreo 30 de minute, cu o tematică absolut haioasă.

Așadar, scena boardgamerească din România arată tot mai bine. În scurt timp, vom fi avut 2 jocuri lansate, cu un design 100% românesc, urmând ca aceste proiecte (și altele, poate) să se concretizeze în următorii ani într-un val nou și, sper eu, proaspăt de jocuri.

marți, 3 iulie 2012

Prima impresie: Chicago Express

Sâmbătă seară, așa cum ne-am făcut un foarte bun obicei în ultimul timp, am mai dat o raită prin Ceainăria Tabiet, vechea locație. Pentru că da, peste vreo 9 zile Ceainăria se va muta într-un sediu mult mai frumos și aerisit, cu terasă, în zona Aviatorilor. Evident, că noi vom fi acolo. Dar despre asta cu altă ocazie.


Până atunci, trebuie să vă spun că am încercat pentru prima dată Chicago Express, un joc „fără noroc” cum repede l-a prezentat Mihnea, un fan al acestui tip de jocuri. Acuma ar trebui să și recunosc că articolul ăsta ar fi putut fi, de fapt, „Prima impresie: Activity”, pentru că l-am încercat și pe hitul absolut al jucătorilor de board games (da, e adevărat), dar na, am crezut că Chicago Express s-ar putea să fie ceva mai interesant. Revenind, e un joc cu trenuri ofertant și foarte fresh pentru mine, pentru că nu mai încercasem jocuri care simulează Bursa și acționariatul unor firme.

luni, 2 iulie 2012

Top 5 jocuri pentru dezvățat jucătorii de Catan

Trebuie să recunosc din capul locului că nu sunt un mare jucător de Catan, așa cum sunt mulți pasionați de board games. De fapt, Coloniștii din Catan este unul dintre jocurile care nu prea m-au prins din cauză că nu mă omor după jocurile europene cu zaruri (fără tematică și cu mult aleatoriu). Așa că a trebuit de multe ori să mă gândesc ce variante să le ofer oamenilor cu care intram în contact și care nu jucaseră altceva decât bătrânul Catan. Pentru că ei vroiau să joace Catan, iar eu nu vroiam.


Și uite așa am compilat această scurtă listă de jocuri care s-ar putea să fie pe placul cataniștilor. Eu sper că, în anumite cazuri, chiar să reușiți cu aceste jocuri să dezvățați niște jucători de Catan, nu de tot, ci cât să înțeleagă că există viață și după Catan (na, că am ajuns și la asta). Dacă aveți adiții, sau cine știe?, poate chiar experiențe cu jocuri cu care ați dezvățat cataniști, vă rog, împărtășiți-le!

Campionatul Național de Carcassonne: etapa pe București

Pe 21 și 22 iulie se va desfășura etapa locală a Campionatului Național de Carcassonne organizat de Cutia.ro. Aveți așadar ocazia ca în oricare dintre cele 2 zile să demonstrați că sunteți cel mai bun jucător de Carcassonne!

Sumar regulament:
Date desfășurare: 21 sau 22 iulie 2012
Participare: DOAR la o etapă locală (pe 21 sau 22, nu la amândouă)
Jucători la masa: 2
Număr de runde: 3
Criterii de departajare: puncte acumulate și procentaj
Jucători ce merg la Campionatul Național: 6/etapă
Premiu: Locul I (întreg fondul de premii de 450 ron va fi alocat câștigătorului) premiul este încă secret.
Înscriere: direct pe pagina RedGoblin.ro
Unde: la Red Goblin Universitate

Regulamentul poate fi descărcat aici.