joi, 26 iulie 2012

Există viață după Monopoly - Bang!

Unul dintre jocurile preferate a milioane de copii din lumea asta largă era „de-a cowboy-ii”, asta când joaca pe afară era o activitate plăcută pentru ei. Acest joc a evoluat în zilele noastre în Counter-Strike sau Call of Duty, în principal, iar pentru noi, cei care apreciem și socializarea față în față, nu doar prin intermediul cablurilor de rețea, a apărut jocul Bang!.


Bang! este un joc de petrecere foarte popular chiar și la noi în țară, pentru că redă destul de fidel joaca asta de-a cowboy-ii care ne-a amuzat pe toți în copilărie. Este un joc care poate fi jucat în 4-7 jucători (8 maxim, cu extensia) și durează în jur de 30 de minute pentru a-l completa.

Cum se joacă?
Mai întâi, fiecare jucător primește un rol. În funcție de numărul de jucători există o anumită distribuție a rolurilor, dar întotdeauna vor exista un șerif, un renegat și măcar 2 outlaws. Rolurile sunt ținute la secret, mai puțin cel al șerifului care este întors pe față imediat când este primit. Pe lângă roluri, fiecare jucător primește un personaj care are o anume putere și un număr de puncte de viață (3 sau 4).


Partea frumoasă la jocul cu rolurile este că fiecare are alt scop:
  • Șeriful trebuie să omoare toți răufăcătorii (adică pe renegat și pe outlaws)
  • Ajutoarele de șerif au același scop ca șeriful, trebuind să-l protejeze pe acesta.
  • Outlaws trebuie să îl omoare pe șerif, indiferent când.
  • Renegatul vrea să ia locul șerifului, de aceea trebuie să îl omoare de-abia final pe șerif.
Cum rolurile mai puțin unul sunt la secret, pe cine trebuie să omori și pe cine să ajuți este determinat de acțiunile celorlalți, fiind în acest sens un joc de deducție.

Jocul începe de la șerif. Jucătorii pot juca oricâte cărți, dar doar o singură carte Bang! Cărțile Bang! sunt împușcături cu care scazi viața celorlalți jucători. Atunci când un jucător rămâne fără puncte de viață moare și nu mai participă la joc.

În afară de cărțile Bang!, există 2 tipuri de cărți: cărțile albastre, care se echipează în fața jucătorului (arme, cal, lunetă etc.) și cărțile bej care se joacă imediat (variază foarte tare de la cărți cu care tragi în toți jucătorii, cărți care îți dau viață sau cărți cu care tragi mai multe cărți). La finalul turei, jucătorul trebuie să rămână cu atâtea cărți în mână câte puncte de viață mai are.

Jocul se termină fie atunci când moare șeriful, câștigători fiind, după caz, renegatul sau outlaws, fie când mor toți răufăcători, câștigători fiind șeriful și ajutoarele de șerif.


De ce să joci Bang!
1. Are un nivel de interacțiune incredibil de mare. Jucătorii se bat între ei direct. Nu e doar faptul că vă puteți împușca la fel ca în Vestul Sălbatic, dar și puteți fura cărți de la unul la altul sau puteți provoca la duel un jucător.

2. O să vă simțiți exact ca în Vestul Sălbatic. Tematica e foarte frumos implementată în Bang! Împușcatul, faptul că poți muri foarte repede și puterea mare pe care o are șeriful, deși e expus față de toți ceilalți o să vă facă să vă simțiți ca într-un război deschis dintr-un orășel deșertic.

3.  E un joc „la cuțite”. Deși e un joc cu împușcături, conflictele dintre jucători or să fie foarte ascuțite. Nu e un joc pentru cei care se oftică ușor, ci unul pentru cei care vor să își satisfacă „pofta de sânge”.

4. Îți poți păcăli adversarii. Deciziile din joc pot fi deseori cu dublu sens astfel că e o idee bună deseori să nu te dai de gol imediat ca să nu devii ținta celorlalți. Am jucat destule jocuri în care șeriful și-a omorât ajutorul de șerif pentru că a crezut că e renegat sau, mai rău, outlaw.

5. Este rapid și intens. Un joc nu durează, de obicei, mai mult de o oră și, pentru că jucătorii  sunt afectați deseori de deciziil celorlalți, nu vă veți plictisi nici când e tura altuia.


Bang! poate fi cumpărat din România la un preț de circa 100 de lei, dar vă recomand în mod special varianta Bang! The Bullet! care conține multe alte cărți și îmbunătățiri și care se poate juca între 3 și 8 jucători (costă pe la 150 de lei). Jocul nu depinde foarte tare de limbă, majoritatea cărților bazându-se mai degrabă pe simboluri decât pe text, deci e un joc pe care îl poate juca aproape oricine.

Spor la împușcat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu