luni, 2 iulie 2012

Top 5 jocuri pentru dezvățat jucătorii de Catan

Trebuie să recunosc din capul locului că nu sunt un mare jucător de Catan, așa cum sunt mulți pasionați de board games. De fapt, Coloniștii din Catan este unul dintre jocurile care nu prea m-au prins din cauză că nu mă omor după jocurile europene cu zaruri (fără tematică și cu mult aleatoriu). Așa că a trebuit de multe ori să mă gândesc ce variante să le ofer oamenilor cu care intram în contact și care nu jucaseră altceva decât bătrânul Catan. Pentru că ei vroiau să joace Catan, iar eu nu vroiam.


Și uite așa am compilat această scurtă listă de jocuri care s-ar putea să fie pe placul cataniștilor. Eu sper că, în anumite cazuri, chiar să reușiți cu aceste jocuri să dezvățați niște jucători de Catan, nu de tot, ci cât să înțeleagă că există viață și după Catan (na, că am ajuns și la asta). Dacă aveți adiții, sau cine știe?, poate chiar experiențe cu jocuri cu care ați dezvățat cataniști, vă rog, împărtășiți-le!

1. Capitolul schimburi de cărți - Bohnanza


Un important aspect al jocului de Catan este schimbul de cărți cu resurse între jucători. „Cearta” pe cărți face deliciul majorității partidelor; fără ea, probabil jocul nu ar fi avut cum să iasă din anonimat.

Dacă vă întrebați ce alt joc face asta, ei bine, vă propun Bohnanza, un joc de cărți cu și despre fasole extrem de haios și interactiv, în care jucătorii se luptă pentru a cultiva cele mai valoroase feluri. Ca și în Catan, în Bohnanza schimbul de cărți este central jocului. Asta, plus tematica extrem de haioasă (n-ați zice, nu?) care reprezintă jocul de Bohnanza îl recomandă pentru a atrage cataniștii în lumea largă a jocurilor de societate.

Bohnanza mai atrage și prin prețul incredibil, începând de la 30 de lei (ediția în germană).

2. Capitolul dezvoltare pe hexagoane de teren - Kingdom Builder


Așa cum l-am proclamat în reviewul pe care l-am făcut pentru Kingdom Builder, acest joc pare a fi fost gândit ca un Catan Killer. Bine, nu e o copie modificată puțin, cum v-ați aștepta, dar e un joc care atrage jucătorii începători printr-o simplitate aparentă combinată cu posibilități strategice multiple, cam ca în bătrânul Catan.

În afară de asta, harta din Kingdom Builder este o mare de hexagoane cu tipuri de teren diferite, cam ca în Catan, harta fiind însă fixă. Așa că la jocul ăsta puteți răspunde cu un „Da!” răspicat la întrebarea „E un fel de Catan?”.

Kingdom Builder poate fi cumpărat la un preț ce pornește de la 190 de lei la magazinele din România.

3. Capitolul drumuri șerpuitoare - TransAmerica / Trans Europa


TransAmerica și reimplementarea TransEuropa sunt tot 2 jocuri despre căi ferate. Sau despre șosele... De fapt, nu prea contează despre ce sunt, fiind 2 jocuri despre construit de drumuri șerpuitoare, ca în Catan. E adevărat, hărțile celor 2 jocuri nu au hexagoane, ca în bătrânul Catan, ci triunghiuri, dar principiul este asemănător.

Diferența principală vine din colaborarea dintre jucători, astfel că atunci când drumul unui jucător se lipește de al altuia, cele 2 devin un drum comun. Jucătorii au 5 dintre orașele de pe hartă (în secret) pe care trebuie să le conecteze înaintea celorlalți. E un joc care probabil vă va aduce aminte de Ticket to Ride, mai degrabă, numai că aici harta e împărțită în forme geometrice, cam ca la Catan.

Din păcate, niciunul dintre cele 2 jocuri nu pare să se găsească în oferta vreunui magazin de pe la noi, dar dacă sunteți convinși, puteți încerca să le comandați la magazinele care aduc jocuri la comandă specială.

4. Capitolul plasare de orașe - Kingdoms


Kingdoms și Catan sunt 2 jocuri asemănătoare prin faptul că sunt nemțești până în măduva oaselor, dar și prin modul asemănător în care funcționează orașeșe (castelele în Kingdoms). Mai exact, în Kingdoms valoarea unui castel este determinată de ce resurse există în vecinătate (pe linii și pe coloane), cam ca în Catan.

Așa cum v-am descris și în acest review, Kingdoms e un joc remarcabil de satisfăcător pentru simplitatea lui și cred că s-ar putea să-i atragă mai ales pe jucătorii care caută interacțiunea în Catan. Asta pentru că Kingdoms tinde uneori să fie brutal și aleatoriu.

Kingdoms poate fi cumpărat de la noi la un preț începând cu 120 de lei.

5. Capitolul aruncare de zaruri - Kingsburg


Și am ajuns și la partea care arde cel mai tare la Catan, zarurile. Că asta e principala caracteristică pe care o invocă cei care nu se joacă (hmmm, dacă mă uit în introducere, inclusiv eu...). O variantă pentru iubitorii de zar strategic este popularul Kingsburg.

În Kingsburg aruncatul de zaruri influențează jocul, dar nu îl decide pentru că valorile de pe zaruri pot fi folosite ulterior pentru a cumpăra ajutor de la sfătuitorii regelui.

Kingsburg poate fi cumpărat de la noi la un preț începând cu 190 de lei.

4 comentarii:

  1. Cu Aquire au descoperit amicii mei ca mai exista jocuri si in afara de Catan.

    RăspundețiȘtergere
  2. @relu N-am încercat Acquire, dar sunt sigur că un joc care e de 50 de ani pe piață nu e chiar de aruncat :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt oarecum de acord cu Bohnanza, nu si cu Kingdoms (daca la Catan pui orasele cu un scop si ele isi indeplinesc acest scop, la Kingdoms nu sti la ce sa te astepti cand pui un castel). Celelalte sunt alegeri neutre din punctul meu de vedere (fie pentru ca nu le-am incercat, fie pentru ca nu mi se par alegeri rele).

    Ca recomandare, eu as merge pe Chinatown. Are esenta Catanului (trocurile), precum si constructia si norocul.

    RăspundețiȘtergere
  4. @VickdaReaper Bună sugestia cu Chinatown, deși n-am încercat jocul, din ce văd pe BGG sună interesant.



    Cât despre Kingdoms, depinde și când pui orașele, că dacă le pui pe la final, în mare știi la ce să te aștepți, asta fiind strategia jocului, să minimizezi doza de risc.

    RăspundețiȘtergere