miercuri, 28 martie 2012

Jurnal de playtester - Exodus: Proxima Centauri

Sâmbătă, la noul magazin Red Goblin de la Universitate, am testat cel mai nou prototip al echipei de la NSKN Legendary Games. Ce, încă unul? Da, încă unul. De fapt, e vorba de cel la care se lucrează cel mai asiduu dintre toate proiectele echipei românești.


Proiectul a trecut săptămânile trecute printr-un proces de consultare populară, pentru că designerul Andrei Novac nu era foarte sigur ce nume ar trebui să primească noul lui joc. Astfel, după ce voturile primite pe site-ul lor, pe Facebook și pe Board Game Geek au fost contorizate, s-a decis: Exodus: Proxima Centauri va fi cel de-al doilea proiect mare de civilizație al echipei după Warriors & Traders.

marți, 27 martie 2012

Board games în parc cu Ceainăria Tabiet

Am aflat și noi o veste foarte bună! Că tot vorbeam zilele trecute despre cât e de frumos să joci în aer liber board games și câtă poftă ne e de un picnic cu board games, iată că Ceainăria Tabiet ne-a ghicit gândurile și ne așteaptă, pe noi, pe voi și pe orice curios sâmbăta asta, de la 12 la 18, în parcul Herăstrău din București.


Ce ne promit ei? Bună dispoziție cu board games și ice tea din ceainărie. Ce poate fi mai apetisant?

Unde îi găsiți? Între intrarea Charles de Gaulle și Expo Flora, dar sunt sigur că nu vor fi greu de localizat.

Așa că veniți cu mic cu mare și, ca o sugestie, este momentul perfect să vă aduceți niște prieteni mai reticenți la astfel de joacă. Combinația dintre soare, ceai și board games n-are cum să nu-i cucerească.

Review Cyclades - Cu acordul zeilor (de Sergiu Dima)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?.

Cyclades nu este un joc nou, nu este nici unul vechi, mai exact a apărut in 2009 şi momentan ocupă poziţia 100 in topul BGG. Vorbim despre un joc al cărui design îi aparţine lui Bruno Cathala, cunoscut pentru jocuri ca Shadows over Camelot, Mr. Jack sau Jamaica. Pe de altă parte, Cyclades este publicat de Matagot, recunoscuţi pentru atenţia acordată calităţii componentelor (vă aduceţi aminte de Giants?). Mai mult, jocul are o tematică atractivă, Grecia antică, in care drumul catre victorie va depinde de ajutorul zeilor şi al creaturilor mitologice.


Cyclades este un mix intre genurile Euro si Ameritrash, astfel că, împreună cu tematica pe care o are, ar trebui să fie pe placul oricui. Partea Euro este reprezentată de un sistem de licitaţie bine pus la punct, prin care jucatorii încearca să obţină favorul zeilor, iar partea Ameritrash este constituită din desfăşurarea acţiunilor care, de cele mai multe ori, implică să agresezi ceilalţi jucători, precum invazii sau furt.

O sesiune de joc durează în general 1-2 ore, la care iau parte între 2 şi 5 jucători, însa în funcţie de strategia şi atenţia jucătorilor, rezultatul poate apărea uneori destul de devreme sau chiar destul de târziu. Faptul că nu trebuie să scapi din ochi niciun jucător atunci când îşi face acţiunile face ca Cyclades să fie un joc în care nu ai timp să te plictiseşti.

duminică, 25 martie 2012

Gândul zilei - Despre stimularea pieței locale

Piața de board games din România a cunoscut o creștere într-adevăr spectaculoasă în ultimii ani. Dacă acum vreo 2 ani, o mână de oameni se jucau și cunoșteau ce înseamnă board games moderne, astăzi tot mai mulți români socializează prin intermediul jocurilor de societate. Chiar dacă mulți sunt doar la început, blocați în bătrânul Catan, germenii au fost plantați, iar piața nu poate merge decât în sus. Dar e nevoie și de ajutorul nostru.


Am ajuns la concluzia că și noi, consumatorii, avem o responsabilitate importantă în stimularea acestei piețe. Să mă explic. Sunt de acord, în majoritatea situațiilor în care ești cumpărător, dictonul „clientul nostru, stăpânul nostru” se potrivește perfect. Dacă nu-mi convine, nu mai iau de la voi și nu îmi pasă. Dar nu merge la fel pe piața de board games.

joi, 22 martie 2012

Masa virtuală - Dobble pe Facebook

Știu că unii dintre voi sunt pasionați de a juca board games inclusiv online. Deși eu nu mă număr printre aceștia, nu pot decât să mă bucur atunci când aflu de lansarea pe Facebook/Iphone/Android a unor jocuri de societate. Pentru că înseamnă popularizarea fenomenului. Așa că, spre exemplu, la această adresă veți putea accesa versiunea de Facebook a unui joc care s-a tocit în mâinile foarte multor români, adică Dobble (Spot it!).


Pentru cei nefamiliarizați cu jocul de societate cu același nume, Dobble este un joc de atenție în care jucătorii trebuie să recunoască obiecte identice desenate pe niște cărți rotunde. Problema e că obiectele, deși identice, au dimensiuni diferite, ceea ce face recunoașterea lor mai dificilă. Oricum ar fi, jocul este rapid, ușurel și stresant (o combinație mai mult decât amuzantă).

miercuri, 21 martie 2012

Board Game Buzz 21 Martie

  • Fanii jocului de PS3, Uncharted, vor fi foarte bucuroși să afle că în iunie este așteptat board game-ul cu același nume. Nu se știe mare lucru despre jocul de societate, decât că, evident, va fi foarte fidel jocului video în care trioul Nate Drake, Elena Fisher și Victor Sullivan călătorește în jurul lumii pentru a descoperi diverse mistere istorice, în stilul Indiana Jones.

  • Un joc care sună interesant găsit prin peregrinările mele virtuale este Pizza Theory, un joc pentru 2-3 jucători mai degrabă abstract despre pusul de toppinguri pe pizza. Autorii se laudă că jocul nu are deloc noroc și că e foarte rapid (cam 15 minute).
  • Iubitorii de Saboteur îl pot încerca online, pe site-ul Board Game Arena.
  • Un alt joc care, poate, ar trebui să primească mai multă atenție din partea voastră este cea de-a doua ediție a Omen: A Reign of War. De ce? 2 jucători, 30 de minute, o medie de 7.8 pe BGG. Mai pe larg, Omen este un joc de cărți în care 2 frați, fii ai lui Zeus sunt trimiși să distrugă 2 orașe (zeii ăștia...) într-o competiție în care să-și demonstreze supremația. Jocul arată foarte frumos și pare genul de joc care merită avut pe raft pentru serile în care partenerul/partenera nu au chef de ceva foarte consistent. A, era să uit: e de așteptat începând cu luna viitoare. 
  • Ca să vedeți că jocurile de societate nu sunt chiar un domeniu ignorat, priviți această serie de reclame la Toyota făcute pentru SUA (pentru cine nu știe jocul, link aici).

marți, 20 martie 2012

Review Summoner Wars: Master Set (de Paul Vîlcu)

Acest review participă la concursul „Ce tot jucăm de 1 an?” organizat de Taraba de Jocuri și Ce Jucăm? Același autor a realizat și un video review pentru același joc, pe care îl puteți vedea mai jos.

Jocurile de cărţi întotdeauna au ocupat o mare parte din lumea BoardGames, unele fiind foarte apreciate şi de success ,vezi Dominion, altele care au încercat să atingă succesul acestuia gen Thunderstone şi multe altele care se bazează pe univers, menite să atragă o anumită grupă de jucători unde menţionăm Warhammer Invasion şi Magic the Gathering care au un număr impresionant de extensii. 


Pe o piaţa de fantasy games deja aglomerată apare un nou concurrent Summoner Wars, care impresionează prin idea noua de abordare a jocului şi anume folosirea unei planşe de poziţionare a trupelor. Iar dacă această planşă în versiunile anteriore era una slabă calitativ, cei de la Plaid Hat Games au facut un Master Set de toată frumuseţea pentru a remedia orice greşeală a trecutului. 

sâmbătă, 17 martie 2012

Jurnal de playtester - Wild Wild West (Ep. II)

Așa cum vă anunțam în prima postare din jurnalul de playtester, eram dator cu feedback după câteva partide de Wild Wild West, jocul în versiune beta pe care vă ziceam că l-am primit de la echipa NSKN Legendary Games.


Grupul de jucători: Toți oameni cu ochiul format pentru detalii prin meseriile lor, grupul a fost format la primul joc din 5 oameni, iar apoi din 6 (aceiași 5 și încă unul). Eu m-am ocupat de extragerea feedback-ului de la ei, atât în timpul jocului, cât și la final.

Număr de jocuri jucate: 3 (un joc de 5 și 2 jocuri de 6 jucători)

miercuri, 14 martie 2012

"Ce tot jucăm de 1 an?" - Concurs Taraba de Jocuri și Ce Jucăm?

Mâine-poimâine facem 1 an de zile de când scriem pe acest blog. 1 an de când v-am tot povestit ce credem noi despre un joc sau altul, în care v-am recitat ce știam sau ce am înțeles din alte surse despre mecanisme, categorii, edituri, designeri și alte chestii tehnice plicticoase pentru unii, în care v-am povestit sesiuni de joc, în care am întocmit topuri și în care v-am mai spus câte ceva despre ce gândim.

V-am povestit în premieră despre primul joc 100% românesc, am discutat cu fondatorul Forumului, adixor, și am făcut numeroase peripluri prin Ceainăria Tabiet despre care nu aveam cum să nu vă spunem.

Acest prim an de scris pe Ce Jucăm? a fost un an plin de împliniri, care a avut, evident, suișurile și coborâșurile lui, dar a fost un an în care am învățat destule despre ce înseamnă să atragi atenția oamenilor cu conținut muncit și (sper eu) calitativ.


Pentru că ați fost alături de noi, ne-ați împărtășit pasiunea și ne-ați citit, credem noi că e cazul să vă premiem. Așa că iată că vă oferim ocazia să câștigați nu mai puțin de 3 jocuri de societate dacă ne povestiți și nouă câte ceva despre un joc de societate care vă place.

Până când ne puteți trimite articolele? Începând din acest moment până pe 7 aprilie vom aștepta cu foarte mare ardoare rândurile voastre.

Despre ce puteți să scrieți? Despre orice joc vă place vouă despre care nu avem deja review pe site. Pentru a vedea ce review-uri avem deja, consultați tabelul din secțiunea „Prezentări și recenzii”. Nu de alta, dar sunt atâtea jocuri în lumea asta, vrem să știm și despre altele decât cele despre care am auzit deja.

Cât să fie de lung articolul? Știți vechea noastră idee: review-uri scurte și la obiect. Știm, nu poți să discuți despre un joc foarte complex într-o pagină, deci nu vă impunem o limită, dar să știți că o recenzie concisă va fi apreciată la notare. Și apropo de asta...

Câștigătorii? Vor fi anunțați pe baza preferințelor organizatorilor (adică ale noastre), cât pot fi ele de obiective (fiți fără griji, nu le vom da pe ochi frumoși).

Și acum ajungem la partea frumoasă... PREMIILE:

 Locul I - Chicago Express              Locul II - Mykerinos                   Locul III - SmileyFace
       


Later Edit: Câștigătorii își vor putea alege jocul dorit, dintre cele 3, în ordine (mai întâi locul I, apoi locul II și, în final, locul III).

Așteptăm lucrările voastre cu cel mai mare drag!

luni, 12 martie 2012

Jurnal de playtester - Wild Wild West (Ep. I)

Playtestingul este un proces imperios necesar în designul unui joc de societate. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul, trebuie să știți că orice board game (poate mai puțin ăsta :) ), sunt trecute printr-un proces de testare de către oameni din afara cercului de designeri înainte de lansare. De ce se procedează așa? În primul rând pentru a aduna sugestii, dar și pentru a descoperi erori de design care, poate, i-au scăpat designerului și care pot fi descoperite doar printr-o experiență cât mai mare de joc.


Dacă vă gândiți la jocuri de societate cu o mare profunzime strategică (cum sunt multe dintre jocurile din topul Board Game Geek), procesul de testare este singura cale pentru echilibrarea opțiunilor de joc, pentru rezolva opțiunile care sunt prea slabe pentru a fi folosite sau, mai rău, prea puternice, care destabilizează jocul.

Prin intermediul echipei de la NSKN Legendary Games, am primit o versiune Beta (adică nefinalizată, cu grafică și reguli care se pot schimba oricând) a celui mai nou proiect al lor, Wild Wild West. Așa cum ușor vă puteți da seama din titlu, jocul pe care l-am primit noi are ca tematică lumea Vestului Sălbatic (nu, nu au primit licență de la filmul cu Will Smith). Wild Wild West este un joc de petrecere strategic sau un joc de strategie ușurel și amuzant pentru 3-8 jucători care se bazează mai ales pe mecanismul licitației.

duminică, 11 martie 2012

Review Ora et Labora - Reîntoarcerea lui Uwe

Jocul din acest review ne-a fost oferit spre testare de către Lex Hobby Store.

După ce reușești să trimiți un joc pe locul 1 în topul BGG și încă unul în primele 10, ce mai ai de făcut? Nu mare lucru, pentru că aproape orice ai face este comparat cu primele tale succese și, în 99% din cazuri va fi decretat mai slab. Așa e viața. „Reîntoarcerea lui Uwe” reprezintă răspunsul designerului la acest mod de gândire, adică modalitatea prin care ne oferă ceea ce ceream. Aparent, Le Havre + Agricola = Ora et Labora. Dar oare în ce măsură se apropie de calitatea primelor două?


Ora et Labora este un joc de dezvoltare economică a unor mici comunități mănăstirești din Evul Mediu, care se poate juca între 1 și 4 jucători, în aproximativ cam 45 de minute per jucător (deși pe cutie, știu, scrie altceva). Noi am încercat ediția de la editura Z-Man Games, care s-a mai ocupat și cu ediția Agricola pe care o deținem noi. La momentul scrierii acestui review, Ora et Labora ocupa locul #27 în topul Board Game Geek.

miercuri, 7 martie 2012

Ce așteptăm? - I Am Vlad

Piața românească de board games este într-o creștere fulminantă, pe care acum jumătate de an nu aș fi putut-o previziona. Nu numai că tot mai mulți oameni sunt interesați de jocurile de societate despre care noi tot vorbim și că se deschid tot mai multe magazine și localuri destinate acestui hobby, dar iată că avem și minți creative care se întrebuințează pentru a ne pune la dispoziție jocuri interesante românești.


Am fost foarte bucuros să aflu despre inițiativa craiovenilor de la Real Wallachian Games (site-ul este încă în construcție), acela de a transpune o idee care trebuia să ia forma unui joc online, un RPG, într-un board game. Din discuțiile pe care le-am avut cu echipa de designeri, din decizia lor de a face această trecere a ieșit un joc foarte interesant și ambițios pe care îl putem aștepta undeva după începutul lui aprilie (data de lansare nefiind încă fixată).

luni, 5 martie 2012

Dezvățarea unei cataniste în Ceainăria Tabiet

Am trecut aseară o fugă prin Ceainăria Tabiet. Zic o fugă pentru că somnul de după-amiază neonorat al unuia dintre noi ne-a alungat după vreo 2 ore și jumătate. Dar asta nu înseamnă că nu avem ce ne lăuda. O, dar avem!


Am adus cu noi o proaspătă îndrăgostită de Catan. Joc de care tot mai mulți sunt îndrăgostiți, din prima, dar care, pentru majoritatea, este un fel de barieră în calea încercării altor jocuri. Noi am zis să batem fierul cât este cald și să o luăm de o aripă pentru a-i arăta frumusețea din afara Catanului.

vineri, 2 martie 2012

Extensiile Carcassonne - Prințesa și Dragonul (III)

Acest joc ne-a fost oferit de echipa de la cutia.ro

În 2000 apărea unul dintre jocurile care definea industria jocurilor de societate așa cum o știm noi astăzi, numitul Carcassonne. Cel care a introdus simpaticul și atât de des împrumutatul meeple, jocul Carcassonne a atras persoane de toate vârstele datorită simplității și frumuseții lui.


Astăzi, Carcassonne este pe rafturile foarte multor pasionați, cu fel de fel de preferințe. Așa că pentru a satisface cât mai multe gusturi și a rezolva nemulțumirile diverșilor jucători, designerul a lansat în acești 12 ani nu mai puțin de 10 expansiuni mari și multe alte expansiuni cu îmbunătățiri minore. Toate acestea schimbă aspecte ale jocului de bază  în cele mai nebănuite moduri. Vă voi prezenta începând de astăzi expansiunile Carcassonne, focalizându-mă pe modul în care modifică jocul de bază. Astăzi, expansiunea 3, Prințesa și Dragonul.