După o perioadă destul de lungă în care am cumpărat jocuri la foc automat, am avut o perioadă în care am făcut o mică pauză din achiziții, atât din pragmatism - unele jocuri le-am achiziționat făcând schimb cu alți pasionați - cât și din lipsă de timp. Acum reușesc să trag linie și să mă întreb, de ce am cumpărat atâtea jocuri?
marți, 31 ianuarie 2012
duminică, 29 ianuarie 2012
Jocuri în limba română - Review Păzea de 6!
E un lucru extrem de îmbucurător faptul că apar tot mai multe jocuri în limba română. E un semn clar că piața e în creștere și că investițiile în traduceri și materiale sunt profitabile pentru tot mai multe firme. Sigur, veți putea spune că jocurile care sunt traduse la noi sunt în marea lor parte independente de limbă și că totul se rezumă la regulament și cutia jocului. Dar piața este la început și jocurile mari necesită eforturi mult mai mari. Sunt sigur că vor veni și acelea. Până atunci, ne-am delectat cu varianta în limba română a jocului german 6 Nimmt! sau 6 qui prend, tradus de echipa de la Peak Toys ca Păzea de 6!
miercuri, 25 ianuarie 2012
Mințile din spatele jocurilor - Wolfgang Kramer
Pe lista designerilor pe care vi i-am prezentat în această rubrică vine încă un german, unul care a făcut istorie în ultimii 30 de ani, deși nu a fost la fel de prolific ca megacunoscutul său compatriot, Reiner Knizia. Este vorba aici de Wolfgang Kramer, autorul clasicului El Grande, cel mai vechi joc din top 15 Board Game Geek, lucru care nu are cum decât să fie extrem de grăitor cu privire la abilitățile lui Kramer.
marți, 24 ianuarie 2012
Top 5 jocuri de jucat de unul singur
Majoritatea dintre noi știm că este deseori greu să strângi suficienți parteneri de joc atunci când ai chef de o partidă încinsă. Și așa că sunt unii dintre noi care preferă să aibă la dispoziție jocuri care se pot juca bine de unul singur, pentru aceste momente nefericite. Eu n-aș putea să spun că sunt adeptul jocurilor solitaire, pentru că prefer și am de obicei posibilitatea să joc în 2, dar e o nișă pe care unele jocuri merg.
...o glumă... :P |
vineri, 20 ianuarie 2012
Board Game Buzz 20 ianuarie
MTV Geek (se pare că în alte părți MTV-ul se ocupă și cu lucruri mai aproape de sufletul nostru) a postat un top 10 al celor mai bune jocuri din 2011, semnat de Matt Morgan. Sunt interesante alegerile lor, primele 3 fiind, în ordine crescătoare, Risk Legacy, Yomi și Confusion: Espionage and Deception. Topul poate fi găsit aici și aici.
- Editura Queen Games (în cadrul căreia este publicat și cel mai nou review de la noi, Kingdom Builder) a publicat un calendar al lansărilor de anul acesta. Printre ele, găsim câteva jocuri foarte interesante ca:
- Kingdom Builder: Nomads (așteptat în februarie 2012), prima extensie mare pentru jocul despre care v-am vorbit ieri și despre care vă spuneam că n-are cum să nu fie tratat cam ca Dominion.
- Urbanization (mai 2012), care se ocupă de transformarea unei zone rurale într-o zonă prosperă industrială urbană, în care jucătorii se vor lupta cu rezistența la schimbare a locuitorilor.
- Thebes: The Tomb Raiders (iunie 2012), un joc de cărți inspirat din Thebes.
- Escape (iulie 2012), un joc cooperativ în care jucătorii trebuie să încerce să supraviețuiască ieșind dintr-un templu pe cale să se prăbușească.
- Tot în zona lansărilor iminente, ar fi și anunțata lansare din mai 2012 a jocului cooperativ Lord of the Rings: Nazgul.
- Cum designul original al Risk Legacy (joc care se schimbă pe măsură ce îl jucați în funcție de jocurile anterioare) a fascinat pe mulți, cred că v-ar interesa să citiți acest interviu foarte interesant cu designerul jocului, Rob Daviau aici.
joi, 19 ianuarie 2012
Review Kingdom Builder - The Catan Killer?
Un review pentru acest joc nu are cum să nu înceapă cu câteva rânduri despre tăticul lui, Donald X. Vaccarino. De ce? Pentru că acest designer este mintea din spatele celei mai mari senzații din ultimii 5 ani în materie de board games (global, nu neapărat la noi în țară), și anume Dominion. Acest joc l-a făcut pe Vaccarino omul zilei și l-a umplut de bani, ceea ce, aparent, se poate întâmpla și în această industrie.
Concurs „Coloniștii din Catan” în Ceainăria Tabiet!
De sărbători ați primit sau ați făcut cadou „Coloniștii din Catan”, l-ați jucat și v-a plăcut.
marți, 17 ianuarie 2012
Noutăți de la Lex Hobby Store - ianuarie 2012
Semne bune anul are la Lex Hobby Store. Iar aceste semne se concretizează prin câteva noutăți numai bune de încercat în zilele friguroase de ianuarie:
luni, 16 ianuarie 2012
Familiile de jocuri - Project GIPF
Dacă vineri trasam niște linii largi cu privire la jocurile abstracte, astăzi am să vă spun câte ceva despre cea mai cunoscută familie de jocuri din această categorie, anume Project GIPF.
GIPF |
vineri, 13 ianuarie 2012
Jocurile fără profesor - Categoriile de jocuri - Jocurile abstracte
Jocurile abstracte sunt cea mai veche categorie de jocuri de societate, pe vremea când oamenii nu simțeau neapărat nevoia să construiască jocuri care să simuleze viața reală, ci căutau pur și simplu să își ascută mintea prin jocuri de strategie și tactică.
joi, 12 ianuarie 2012
Editurile de jocuri - GMT Games
miercuri, 11 ianuarie 2012
Jocuri fără cartoane - Mima inversată
Continuăm seria noastră despre jocuri pentru care aveți nevoie doar de propria minte cu o nouă variantă de Mimă. Bine, variantă este puțin spus pentru că jucatul acestui joc nu are foarte multe în comun cu ceea ce știți majoritatea despre jocul clasic de Mimă.
Cum se joacă?E nevoie, ca la Mimă, de măcar 2 echipe de minim 3 jucători. Deci dacă sunteți sub 6 persoane, jocul ăsta nu e potrivit pentru situația voastră.
Deci cum faceți? Echipa A alege jucătorul care ghicește. Echipa B îi dă echipei A o listă de 5-10 cuvinte pe care să le mimeze. Echipa A mai puțin cel care ghicește va mima în ordine cuvintele date de echipa B sub amenințarea celor 60 de secunde ce se scurg pe cronometrul echipei B. Atât de simplu.
marți, 10 ianuarie 2012
Review Quarriors sau "Qum să te descurci qu 130 de zaruri"
Zarurile sunt unul dintre cele mai importante elemente din lumea jocurilor de societate. De ce? Simplu, pentru că au împărțit pasionații în 2 tabere - cei care le urăsc (pasionații de jocuri europene) și cei care cred că nu se poate ca un joc să fie bun fără ele (amatorii de jocuri americane). Din start, vreau să știți că acest articol este despre un joc care se adresează exclusiv iubitorilor de zaruri.
Construit de Mike Eliott (Thunderstone) și Eric M. Lang (Chaos in the Old World), Quarriors este o abordare light și inedită asupra deck-building-ului. Inedită pentru că jocul nu necesită construcția unui pachet de cărți, ci a unei colecții de zaruri și light, ei bine, din mai multe motive pe care urmează să le expun, cel mai evident fiind acela că o partidă în 4 oameni nu durează mai mult de 30-45 de minute.
vineri, 6 ianuarie 2012
Ce așteptăm? - Dark Darker Darkest
Întotdeauna am fost un fan al filmelor cu zombii. Nu mă interesează prea tare că tematica e neverosimilă sau că publicul țintă e mai degrabă imatur, ci mi-a plăcut întotdeauna componenta de supraviețuire a acestor filme. Psihologia grupurilor de oameni care se luptă să trăiască în ciuda hoardelor de „nemorți” înfometați mi s-a părut mereu extrem de palpitantă. Și mi-e foarte clar că nu sunt singur, după ce au existat atâtea filme devorate (sic!) de pasionați, jocuri video și, în cazul de față jocuri de societate.
joi, 5 ianuarie 2012
Prezentare Birds on a Wire
De mic am fost fascinat de modul în care se aliniază stoluri întregi de păsări pe firele de înaltă tensiune dintre stâlpi. Între timp, au apărut foarte multe atracţii care nu îţi mai lasă timp de contemplare, firele de curent au devenit inestetice şi sunt în curs de a deveni subpământene şi, mai ales, un nene, Carey Grayson, a făcut un joc care are exact tema păsărilor de pe sârme. Vă ziceam că în acest domeniu, orice abordare e posibilă, nu?