marți, 31 ianuarie 2012

Gândul zilei - De ce cumpărăm board games?

După o perioadă destul de lungă în care am cumpărat jocuri la foc automat, am avut o perioadă în care am făcut o mică pauză din achiziții, atât din pragmatism - unele jocuri le-am achiziționat făcând schimb cu alți pasionați - cât și din lipsă de timp. Acum reușesc să trag linie și să mă întreb, de ce am cumpărat atâtea jocuri?

Colecția unui pasionat român (Chuckila)

duminică, 29 ianuarie 2012

Jocuri în limba română - Review Păzea de 6!

Acest joc ne-a fost oferit de echipa de la cutia.ro

E un lucru extrem de îmbucurător faptul că apar tot mai multe jocuri în limba română. E un semn clar că piața e în creștere și că investițiile în traduceri și materiale sunt profitabile pentru tot mai multe firme. Sigur, veți putea spune că jocurile care sunt traduse la noi sunt în marea lor parte independente de limbă și că totul se rezumă la regulament și cutia jocului. Dar piața este la început și jocurile mari necesită eforturi mult mai mari. Sunt sigur că vor veni și acelea. Până atunci, ne-am delectat cu varianta în limba română a jocului german 6 Nimmt! sau 6 qui prend, tradus de echipa de la Peak Toys ca Păzea de 6!


Păzea de 6! este un design din 1994 al lui Wolfgang Kramer, fiind un joc abstract de cărți foarte simplu de învățat și foarte haios care ocupă locul #354 în topul BGG (un loc remarcabil pentru un joc de simplitatea acestuia). Se poate juca între 2 și 10 jucători, o partidă până la 66 de puncte durând cam 30-40 de minute.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Mințile din spatele jocurilor - Wolfgang Kramer

Pe lista designerilor pe care vi i-am prezentat în această rubrică vine încă un german, unul care a făcut istorie în ultimii 30 de ani, deși nu a fost la fel de prolific ca megacunoscutul său compatriot, Reiner Knizia. Este vorba aici de Wolfgang Kramer, autorul clasicului El Grande, cel mai vechi joc din top 15 Board Game Geek, lucru care nu are cum decât să fie extrem de grăitor cu privire la abilitățile lui Kramer.


Wolfgang Kramer s-a născut în 1942 la Stuttgart și evident că s-a specializat tot într-un domeniu tehnic, ca majoritatea designerilor germani, adică în IT. Este designer din 1974, dar a făcut din asta o meserie din 1989. A reușit în următorii 10 ani să scoată numai jocuri bine primite, unele dintre ele intrând în istorie pentru originalitatea și calitatea lor. Kramer lansează și astăzi foarte multe design-uri pe piață, pentru toate gusturile și categoriile de vârstă, marea lor majoritate fiind jocuri care merită toată atenția voastră.

marți, 24 ianuarie 2012

Top 5 jocuri de jucat de unul singur

Majoritatea dintre noi știm că este deseori greu să strângi suficienți parteneri de joc atunci când ai chef de o partidă încinsă. Și așa că sunt unii dintre noi care preferă să aibă la dispoziție jocuri care se pot juca bine de unul singur, pentru aceste momente nefericite. Eu n-aș putea să spun că sunt adeptul jocurilor solitaire, pentru că prefer și am de obicei posibilitatea să joc în 2, dar e o nișă pe care unele jocuri merg. 

...o glumă... :P

Iată și un top 5:
Se pare că clasicul genului horror este nu numai unul dintre cele mai bune jocuri cooperative pe care le puteți juca, dar și cea mai bună alegere pentru jucat de unul singur. Aparent, o parte dintre utilizatorii de pe BoardGameGeek îl preferă singuri decât în mai mulți (ceea ce mie mi se pare puțin exagerat, doar vorbim de jocuri de societate). Se pare și că jocul solo constituie o provocare la fel de mare ca experiența în mai mulți, fără să piardă nici măcar pe partea tematic. Așadar, pentru toți pasionații fără parteneri e un must buy. Aici găsiți detalii despre 3 variante de joc.

vineri, 20 ianuarie 2012

Board Game Buzz 20 ianuarie

  • MTV Geek (se pare că în alte părți MTV-ul se ocupă și cu lucruri mai aproape de sufletul nostru) a postat un top 10 al celor mai bune jocuri din 2011, semnat de Matt Morgan. Sunt interesante alegerile lor, primele 3 fiind, în ordine crescătoare, Risk Legacy, Yomi și Confusion: Espionage and Deception. Topul poate fi găsit aici și aici.

  • Editura Queen Games (în cadrul căreia este publicat și cel mai nou review de la noi, Kingdom Builder) a publicat un calendar al lansărilor de anul acesta. Printre ele, găsim câteva jocuri foarte interesante ca:
  • Kingdom Builder: Nomads (așteptat în februarie 2012), prima extensie mare pentru jocul despre care v-am vorbit ieri și despre care vă spuneam că n-are cum să nu fie tratat cam ca Dominion.
  • Urbanization (mai 2012), care se ocupă de transformarea unei zone rurale într-o zonă prosperă industrială urbană, în care jucătorii se vor lupta cu rezistența la schimbare a locuitorilor.
  • Thebes: The Tomb Raiders (iunie 2012), un joc de cărți inspirat din Thebes.
  • Escape (iulie 2012), un joc cooperativ în care jucătorii trebuie să încerce să supraviețuiască ieșind dintr-un templu pe cale să se prăbușească. 
  • Tot în zona lansărilor iminente, ar fi și anunțata lansare din mai 2012 a jocului cooperativ Lord of the Rings: Nazgul.
  • Cum designul original al Risk Legacy (joc care se schimbă pe măsură ce îl jucați în funcție de jocurile anterioare) a fascinat pe mulți, cred că v-ar interesa să citiți acest interviu foarte interesant cu designerul jocului, Rob Daviau aici.

joi, 19 ianuarie 2012

Review Kingdom Builder - The Catan Killer?

Jocul din acest review ne-a fost oferit spre testare de către Lex Hobby Store.

Un review pentru acest joc nu are cum să nu înceapă cu câteva rânduri despre tăticul lui, Donald X. Vaccarino. De ce? Pentru că acest designer este mintea din spatele celei mai mari senzații din ultimii 5 ani în materie de board games (global, nu neapărat la noi în țară), și anume Dominion. Acest joc l-a făcut pe Vaccarino omul zilei și l-a umplut de bani, ceea ce, aparent, se poate întâmpla și în această industrie.


Astăzi avem în față Kingdom Builder, al doilea design al lui Vaccarino a fost lansat la Essen 2011 unde a primit critici din cele mai variate. Cât de mult a fost afectat sau ajutat Kingdom Builder de imensa popularitate a lui Dominion este greu de spus, dar acest review va încerca să vă edifice dacă acest joc merită atenția voastră, indiferent de părerea pe care o aveți față de precursorul lui. 

Câteva date, în primul rând. Kingdom Builder este un joc editat de Queen Games și este un design bazat pe mecanisme ca tabla modulară sau construcția de rețele (with a twist, cum ar zice americanul). Jocul este adecvat pentru 2-4 jucători și se joacă în cam 15 minute per jucător. Actualmente, locul ocupat pe BoardGameGeek este #415, dar valoarea asta se schimbă fulminant de la o zi la alta pentru că e vorba de un joc foarte nou care d-abia iese din conul de umbră lăsat de precursorul său.

Concurs „Coloniștii din Catan” în Ceainăria Tabiet!

De sărbători ați primit sau ați făcut cadou „Coloniștii din Catan”, l-ați jucat și v-a plăcut.


Așa că e momentul să vedem care sunt cei mai pricepuți coloniști ai insulei Catan. Ca urmare, Ceainăria Tabiet vă invită la Concursul “Coloniștii din Catan” sâmbătă, 4 februarie, ora 14.00.

marți, 17 ianuarie 2012

Noutăți de la Lex Hobby Store - ianuarie 2012

Semne bune anul are la Lex Hobby Store. Iar aceste semne se concretizează prin câteva noutăți numai bune de încercat în zilele friguroase de ianuarie:

O poveste despre lucrul în echipă și trădare.

Jocul Dungeon Run este un joc de trecut printr-un dungeon plin de monștri și capcane. Fiecare jucător controlează un erou cu abilități unice, puteri ce pot fi îmbunătățite și customizate pe parcursul jocului. Jucătorii pot lucra împreună ca să facă față creaturilor din dungeon, sau pot să trădeze și saboteze unul pe altul. În ultima cameră din dungeon este o creatura puternică (boss) care are o comoară mare. Ucide boss-ul, fură comoara și fugi afară din dungeon în timp ce prietenii tăi încearcă să te oprească. Un singur erou poate
scăpa cu Summoning Stone

Board game-ul Dungeon Run are harta modulară ceea ce face fiecare dungeon diferit, la fel ca și monștrii pe care îi vei întâlni. 8 eroi diferiți adaugă rejucabilitate.

luni, 16 ianuarie 2012

Familiile de jocuri - Project GIPF

Dacă vineri trasam niște linii largi cu privire la jocurile abstracte, astăzi am să vă spun câte ceva despre cea mai cunoscută familie de jocuri din această categorie, anume Project GIPF.


Project GIPF este o colecție de 6 jocuri, toate abstracte și toate pentru 2 jucători, construite de designerul belgian Kris Burm. În afară de cele 6 jocuri care fac parte din acest proiect mai există și TAMSK (1999) care a fost înlocuit în 2007 de TZAAR pentru ca s-a considerat că mecanismele din el nu se potrivesc cu restul proiectului.

GIPF

vineri, 13 ianuarie 2012

Jocurile fără profesor - Categoriile de jocuri - Jocurile abstracte

Jocurile abstracte sunt cea mai veche categorie de jocuri de societate, pe vremea când oamenii nu simțeau neapărat nevoia să construiască jocuri care să simuleze viața reală, ci căutau pur și simplu să își ascută mintea prin jocuri de strategie și tactică.


Jocurile abstracte de obicei nu folosesc nicio temă sau teme care nu au impact asupra jocului. De exemplu, jocul de Go nu are nicio temă, pe când Șahul are ca temă o luptă medievală, dar poate fi considerat abstract pentru că e  un joc de calcul matematic, nu un joc de război.

joi, 12 ianuarie 2012

Editurile de jocuri - GMT Games

GMT Games este cea mai prolifică editură care se ocupă cu jocurile de război. Având o bază de fani extrem de solidă și dedicată, GMT Games a reușit să scoată de la înființarea ei, în 1990, o mulțime de jocuri care mai de care mai apreciate. Probabil cel mai notabil succes al lor, dar cu siguranță nu singurul, este prima poziție în topul BoardGameGeek ocupată de mai multe luni de jocul lor, Twilight Struggle.


GMT Games a fost fondată în 1990 de 3 americani din California ale căror nume au dat și cel 3 inițiale din titlul editurii lor. Compania a urcat încet-încet în topul preferințelor multor pasionați de fenomen pentru că au reușit să lanseze jocuri de război din cele mai diverse, de la adevărați „monștrii” strategici la jocuri simple care să introducă noii jucători în fenomenul numit wargames, dar și jocuri cu tematici din afara sferei războiului ca mai recentele Dominant Species sau Urban Sprawl.

miercuri, 11 ianuarie 2012

Jocuri fără cartoane - Mima inversată

Continuăm seria noastră despre jocuri pentru care aveți nevoie doar de propria minte cu o nouă variantă de Mimă. Bine, variantă este puțin spus pentru că jucatul acestui joc nu are foarte multe în comun cu ceea ce știți majoritatea despre jocul clasic de Mimă.

Cum se joacă?
E nevoie, ca la Mimă, de măcar 2 echipe de minim 3 jucători. Deci dacă sunteți sub 6 persoane, jocul ăsta nu e potrivit pentru situația voastră.


Diferența principală între Mimă și Mimă Inversată este aceea că în loc să mimeze unul singur pentru restul echipei, va mima restul echipei pentru unul singur. Cealaltă diferență este că nu se mimează un singur cuvânt, contratimp, ci se mimează cât mai multe cuvinte în 60 de secunde.

Deci cum faceți? Echipa A alege jucătorul care ghicește. Echipa B îi dă echipei A o listă de 5-10 cuvinte pe care să le mimeze. Echipa A mai puțin cel care ghicește va mima în ordine cuvintele date de echipa B sub amenințarea celor 60 de secunde ce se scurg pe cronometrul echipei B. Atât de simplu.

marți, 10 ianuarie 2012

Review Quarriors sau "Qum să te descurci qu 130 de zaruri"

Jocul din acest review ne-a fost oferit spre testare de către Lex Hobby Store.

Zarurile sunt unul dintre cele mai importante elemente din lumea jocurilor de societate. De ce? Simplu, pentru că au împărțit pasionații în 2 tabere - cei care le urăsc (pasionații de jocuri europene) și cei care cred că nu se poate ca un joc să fie bun fără ele (amatorii de jocuri americane). Din start, vreau să știți că acest articol este despre un joc care se adresează exclusiv iubitorilor de zaruri.


Quarriors este un joc din colecția anului 2011, an marcat de genul deck-building, o frenezie pornită în urmă cu vreo 3 ani de jocuri ca Dominion și Thunderstone. Este un joc ce se poate juca între 2 și 4 jucători, producătorul listându-l la 30 de minute per partidă. Actualmente, ocupă locul #252 pe BoardGameGeek.


Construit de Mike Eliott (Thunderstone) și Eric M. Lang (Chaos in the Old World), Quarriors este o abordare light și inedită asupra deck-building-ului. Inedită pentru că jocul nu necesită construcția unui pachet de cărți, ci a unei colecții de zaruri și light, ei bine, din mai multe motive pe care urmează să le expun, cel mai evident fiind acela că o partidă în 4 oameni nu durează mai mult de 30-45 de minute.

vineri, 6 ianuarie 2012

Ce așteptăm? - Dark Darker Darkest

Întotdeauna am fost un fan al filmelor cu zombii. Nu mă interesează prea tare că tematica e neverosimilă sau că publicul țintă e mai degrabă imatur, ci mi-a plăcut întotdeauna componenta de supraviețuire a acestor filme. Psihologia grupurilor de oameni care se luptă să trăiască în ciuda hoardelor de „nemorți” înfometați mi s-a părut mereu extrem de palpitantă. Și mi-e foarte clar că nu sunt singur, după ce au existat atâtea filme devorate (sic!) de pasionați, jocuri video și, în cazul de față jocuri de societate.


Tema invaziei de zombii a fost adoptată de multe jocuri, existând un număr semnificativ de jocuri centrate pe supraviețuirea unui grup mic de oameni în această situație. Cel mai cunoscut este Last Night on Earth: The Zombie Game, un joc destul de popular și în România. Altele nu au avut așa mare succes, dar au fost câteva interesante ca Mall of Horror sau Eaten by Zombies!.


Jocul Dark Darker Darkest este un design la care s-a lucrat în ultimii 4 ani, dar care, întrucât căile publicării de jocuri sunt încurcate, nu a reușit să aibă o formă finală până astăzi. De fapt, nici la momentul la care sunt publicate aceste rânduri, jocul nu are un distribuitor anunțat, doar că designerul pare sigur pe faptul că va apărea în 2012. Probabil că este asigurat și noua lui faimă, jocul despre care vă vorbesc astăzi fiind printre primele lui design-uri, deci un risc pe care multe edituri n-au vrut să și le asume.

joi, 5 ianuarie 2012

Prezentare Birds on a Wire

De mic am fost fascinat de modul în care se aliniază stoluri întregi de păsări pe firele de înaltă tensiune dintre stâlpi. Între timp, au apărut foarte multe atracţii care nu îţi mai lasă timp de contemplare, firele de curent au devenit inestetice şi sunt în curs de a deveni subpământene şi, mai ales, un nene, Carey Grayson, a făcut un joc care are exact tema păsărilor de pe sârme. Vă ziceam că în acest domeniu, orice abordare e posibilă, nu?


Birds on a Wire, că despre el vorbim, este un joc de jucat în 15 minute pentru 2-5 jucători care se luptă să aibă pe firele lor de curent păsările cât mai bine aşezate.