joi, 5 ianuarie 2012

Prezentare Birds on a Wire

De mic am fost fascinat de modul în care se aliniază stoluri întregi de păsări pe firele de înaltă tensiune dintre stâlpi. Între timp, au apărut foarte multe atracţii care nu îţi mai lasă timp de contemplare, firele de curent au devenit inestetice şi sunt în curs de a deveni subpământene şi, mai ales, un nene, Carey Grayson, a făcut un joc care are exact tema păsărilor de pe sârme. Vă ziceam că în acest domeniu, orice abordare e posibilă, nu?


Birds on a Wire, că despre el vorbim, este un joc de jucat în 15 minute pentru 2-5 jucători care se luptă să aibă pe firele lor de curent păsările cât mai bine aşezate.


Tematică
În afară de păsări pe sârmă, mai e ceva de spus? Da, ar fi faptul că designerul - care este și artistul grafic - s-a inspirat din faimosul scurtmetraj Pixar numit „For the Birds”, cu care vă invit și pe voi să vă delectați.


Componente
Componentele per total au o calitate bună, deși nu aș zice că este un joc care să vă dea pe spate din punct de vedere vizual. Dar cu siguranță jocul își va face treaba timp de multe partide. Ce vă va atrage, cred eu, sunt fețele tembele pe care le au păsările, ba morocănoase, ba zâmbind sarcastic.


Desfășurarea jocului
Jocul are 2 seturi de reguli, cum ați văzut deja, unul pentru Jocul de Familie și unul Avansat. Sfatul meu: nu faceți greșeala mea și nu vă pierdeți timpul cu Jocul de Familie! Pentru că nu merită jucat, nu am să dau acum detalii despre el.


Așadar, conform regulamentului Avansat, la începutul jocului, fiecare jucător are în față un carton cu linii de înaltă tensiune. În mijlocul spațiului de joc va fi amplasat cartonul cu cerul, pe diagonala căruia vor fi așezate cele 4 fulgere.


Pe rând, jucătorii vor lua din sac un jeton cu păsări pe care vor putea fie să îl așeze pe cartonul lor, fie îi vor da drumul și îl vor așeza pe cartonul cu cerul. Dacă o păstrează și mai are o pasăre identică deja pe tablă, jucătorul trebuie să o așeze ortogonal lângă acea pasăre. Dacă nu o vrea, jucătorul poate să o așeze oriunde pe tabla cu cerul și va avea posibilitatea de a trage o nouă pasăre pe care nu o mai poate refuza.


Pe tabla cu cerul, atunci când una dintre linii sau coloane se umple, se pornește o Migrație. Jucătorul care a umplut linia sau coloana va trebui să își oprească câte păsări poate pentru a le așeza la un set deja început și apoi, pe rând, păsările vor trece pe la ceilalți jucători pentru a face același lucru.

Cele 3 tipuri de păsări (jetoane față-verso),
fiecare formă având oricare din cele 3 culori

Dacă există un fulger pe acea linie sau coloană, primul jucător îl primește. Fulgerul poate fi folosit oricând pe orice linie a oricărui jucător. Fulgerul face ca toate păsările în afară de una de pe acea linie să zboare. Pasărea care rămâne se întoarce invers, pe partea cu un singur picior și va primi 1 punct în plus la final.

Punctarea
Punctarea face jocul să fie mai interesant decât a părut în descrierea mea, astfel: fiecare jucător verifică cel mai mic set de păsări (un set este format dintr-un număr de păsări adiacente) și primește puncte pentru fiecare set de acel număr de pe tabla lui.

Cu alte cuvinte, dacă cel mai mic set al unui jucător e de 2 păsări, niciun alt set mai mare de 2 nu va aduce puncte, fie el de 3, 4 sau 5 păsări.

În plus, jocul conține o condiție excepțională, prin care jucătorii care reușesc să facă un set de 6 păsări identice (există câte 7 păsări identice din fiecare fel) să câștige instant jocul.

Impresii
  • Grafică care nu va stârni pasiuni, dar măcar te va amuza. Păsările îți vor arunca priviri morocănoase tot jocul, iar fețele lor te vor face să te atașezi de ele.
  • Un filler care s-ar putea să placă multora. Poate cel mai mare avantaj al lui Birds on a Wire este că face ce știe să facă în doar 15-20 de minute. Nu știu dacă o să devină jocul preferat al cuiva, dar are șanse multe să fie acel joc OK cu care să stârnești cheful de joacă.
  • O combinație echilibrată între noroc și strategie. Birds on a Wire ține de noroc suficient cât să nu fie sec, dar nu este genul de joc în care acțiunile tale să pară fără noimă (vorbim de varianta Avansată, da?).
  • Regulamentul Avansat este singurul de luat în seamă. Așa cum v-am spus, Jocul de Familie este cu totul altceva și dacă ar fi fost singurul din cutie, probabil că n-ați fi citit acest review.
  • Cu siguranță un joc cu care poți atrage copiii. Datorită graficii mai ales, dar și tematicii, mulți copii vor fi atrași de acest joc. Atenție însă, este un joc care are ceva reguli, deci nu poate fi jucat chiar la orice vârstă (designerul menționează 7 ani ca vârstă de început, valabil mai ales în cazul jocului de familie).

Jocul ne-a fost oferit pentru testare de TARABA DE JOCURI și îl puteți cumpăra de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu