joi, 19 ianuarie 2012

Review Kingdom Builder - The Catan Killer?

Jocul din acest review ne-a fost oferit spre testare de către Lex Hobby Store.

Un review pentru acest joc nu are cum să nu înceapă cu câteva rânduri despre tăticul lui, Donald X. Vaccarino. De ce? Pentru că acest designer este mintea din spatele celei mai mari senzații din ultimii 5 ani în materie de board games (global, nu neapărat la noi în țară), și anume Dominion. Acest joc l-a făcut pe Vaccarino omul zilei și l-a umplut de bani, ceea ce, aparent, se poate întâmpla și în această industrie.


Astăzi avem în față Kingdom Builder, al doilea design al lui Vaccarino a fost lansat la Essen 2011 unde a primit critici din cele mai variate. Cât de mult a fost afectat sau ajutat Kingdom Builder de imensa popularitate a lui Dominion este greu de spus, dar acest review va încerca să vă edifice dacă acest joc merită atenția voastră, indiferent de părerea pe care o aveți față de precursorul lui. 

Câteva date, în primul rând. Kingdom Builder este un joc editat de Queen Games și este un design bazat pe mecanisme ca tabla modulară sau construcția de rețele (with a twist, cum ar zice americanul). Jocul este adecvat pentru 2-4 jucători și se joacă în cam 15 minute per jucător. Actualmente, locul ocupat pe BoardGameGeek este #415, dar valoarea asta se schimbă fulminant de la o zi la alta pentru că e vorba de un joc foarte nou care d-abia iese din conul de umbră lăsat de precursorul său.

Desfășurarea jocului
Kingdom Builder începe prin împărțirea componentelor între jucători:

  • 40 de căsuțe de fiecare în culoarea aleasă (disponibile fiind negru, alb, albastru și portocaliu)
  • Markerul de aceeași culoare, așezat pe plăcuța de scor
  • Câte o carte cu teren de fiecare jucător.
Cele 5 tipuri de teren
Jocul este început de cel mai în vârstă jucător de la masă.

Așezarea inițială a pieselor presupune:
  • Alegerea la nimereală a 4 din cele 8 bucăți de tablă modulară pentru a forma tabla de joc
Sectoarele de tablă modulară, pe spate
având fiecare scorul
  • Plasarea jetoanelor de locații (câte 2 per locație) pe cele 4 bucăți de tablă
  • Selectarea tot la nimereală a 3 cărți Kingdom Builder din cele 10 disponibile.
Cele 10 cărți Kingdom Builder
În fiecare tură, jucătorii au dreptul la o acțiune obligatorie și la oricâte acțiuni opționale, în orice ordine doresc:
  • Acțiunea obligatorie este întotdeauna același lucru: construirea de 3 căsuțe pe 3 hexagoane diferite de tipul cărții de teren pe care o avem în față, respectând regula ca fiecare căsuță să fie vecină cu altă căsuță deja construită, dacă e posibil. 
  • Acțiunile extra se rezolvă pe baza jetoanelor de locație, fiecare locație oferind diferite opțiuni ca mutarea unei căsuțe deja plasate sau plasarea unei căsuțe în plus. Fiecare jeton de locație e folosit doar o singură dată.
Cartoanele cu sumarul fiecărei locații și cartea pentru
primul jucător
La sfârșitul fiecărei ture, jucătorii trebuie doar să tragă o nouă carte de teren pe care o vor folosi în tura următoare.

Surprinzător, scopul jocului este acela de a strânge cât mai mult aur, adică puncte. Punctele se strâng doar la final în 2 moduri: fie punând căsuțe lângă hexagoanele cu castele (3 puncte pentru minim o casă așezată), fie îndeplinind condițiile de pe cărțile Kingdom Builder. Aceste condiții sunt dintre cele mai diverse, de la așezat căsuțele lângă hexagoane cu apă (Fishermen), la construit un număr cât mai mare de căsuțe dispersate (Hermits), la construit pe cât mai multe linii orizontale (Discoverers).


Prezentare detaliată

Componente: 8/10
Jocul este foarte arătos, exact în linia Queen Games, toate componentele părând foarte rezistente. Texte lizibile, culori bine alese pentru a diferenția tipurile de teren, cartoane groase și tari, fiind unul dintre jocurile acelea pe care le puteți împrumuta oricând fără teamă că îl veți primi în cu totul altă stare.


Un minus l-am acordat la scrierea regulamentului, care este foarte bine structurat și exemplificat, însă are niște inexactități în formulări. În plus, am avut impresia că jocul are câteva chichițe care nu sunt suficient evidențiate și e posibil să greșiți niște reguli la primul joc (noi am pățit-o!).


Tematică: 5/10
Încă un joc la granița cu abstractul, Kingdom Builder e chiar mai euro din punct de vedere tematic decât Dominion (cu care se aseamănă foarte bine ca abordare tematică - creșterea unei comunități). Sigur, cărțile Kingdom Builder și locațiile aduc un plus la temă prin condițiile de punctare și bonusuri (ex: locația Harbor permite plasarea unei căsuțe pe apă și altele), dar nu are cum să fie suficient pentru jucătorii avizi de imersiune. Luați-l cum este, adică un joc german pur-sânge, măcar din punct de vedere tematic.

Ușurință în a-l învăța: 10/10
Exact domeniul în care jocul lui Vaccarino punctează cel mai sus. Am jucat acest joc cu părinții mei, adică niște oameni care nu sunt ceea ce aș numi pasionați de fenomen și nici vorbitori de engleză și l-au înțeles imediat. O mare bilă albă i-o ofer jocului pentru că se învață în câteva ture, nu în câteva jocuri și nu mai pierdeți vremea cu jocuri de test și acomodare.

Decizii strategice: 7/10
Kingdom Builder este genul ăla de joc care are puține reguli, dar care oferă prin mecanismele inteligent utilizate multe opțiuni și decizii strategice. Ba chiar, s-ar putea să pierdeți ceva timp prin ultimele ture în care jucătorii se vor chinui să-și optimizeze ultimele mișcări.

Ca să înțelegeți gândirea din spatele unei mișcări, totul se învârte în jurul regulii de a plasa căsuțe vecine cu alte căsuțe, dacă e posibil. Și vă veți chinui să faceți în așa fel încât să nu fie posibil pentru a vă putea plasa căsuțe în cu totul altă parte a hărții decât în turele anterioare pentru a vă deschide noi posibilități. Asta plus încercarea de a satisface condițiile de punctare face din joc unul foarte interesant.

Un lucru care e posibil să-i deranjeze pe câțiva e faptul că plasarea căsuțelor din primele 2 ture este crucială, așa că e posibil ca într-o parte din jocuri să vă loviți de problema jucătorului care nu mai poate fi prins din urmă (runaway leader).


Interacțiune: 5/10
Jocul lui Vaccarino nu oferă prea multe posibilități de interacțiune, niciuna dintre ele nefiind oricum directă. Nu poți să muți casele adversarului sau să-l obligi să facă o anumită acțiune, poți doar să îl influențezi indirect. Totuși, o parte dintre cărțile Kingdom Builder oferă puncte prin comparație (ex: cartea Lords, care oferă 12 puncte pentru jucătorul care are cele mai multe căsuțe în fiecare sector și 6 pentru locul 2 din fiecare sector), lupta între ei întețindu-se mai ales în ultimele ture. În plus, jucătorii se vor bloca constant pe tabla nu prea mare pentru 4 jucători.

Noroc: 8/10
Norocul este un factor important în joc, pentru că în fiecare tură depinzi de cartea de teren pe care ai tras-o. Dar, cum se zice, norocul și-l mai face și omul cu mâna lui, astfel că dacă primele căsuțe sunt plasate cu cap, veți putea lua frâiele jocului. Țineți minte însă că Kingdom Builder este un joc de familie, categorie de jocuri care se bazează destul de mult pe noroc.


Scalabilitate: 7/10 (Cel mai bine merge în 3, satisfăcător în 4)
Pentru că tabla de joc are aceeași dimensiune în oricare variantă de jucători, în 2 va fi prea mare, interacțiunea fiind la un minimum, iar în 4 cam mică, ceea ce scade importanța deciziilor strategice, depinzând prea mult de mutările celorlalți, cred că Kingdom Builder se joacă cel mai bine în 3. Nu e rău nici în 4, dar luați în calcul motivul pentru care nu mi se pare la fel de bun ca în 3.

Rejucabilitate: 8/10
Designerul lui Dominion, un joc gândit cu cuvântul „rejucabilitate” în minte, nu avea cum să facă altfel în cazul lui Kingdom Builder, nu? Nu oferă chiar același număr de combinații ca primul lui joc, dar totuși KB se joacă cu 4 table din cele 8 și cu doar 3 cărți de scor din cele 10, ceea ce ar trebui să vă ajute să nu vă plictisiți de el prea repede. Totuși, fiind un joc simplu, dacă mecanismele nu vă prind, e posibil să îl dați deoparte mai repede cu toate tablele și cărțile de scor.

De ce comparația cu Catan?
Pentru că Kingdom Builder este o combinație de simplitate aparentă și decizii strategice satisfăcătoare cam la nivelul deja bătrânului joc Coloniștii din Catan. Nu cred că va satisface acea categorie hardcore de jucători de Catan, optimizatori care se bazează pe niște strategii predefinite, dar cred că este o opțiune bună pentru jucătorii de Catan mai puțin înveterați, dar care vor altceva. Jocul lui Vaccarino oferă mai puțină interacțiune decât Catanul, dar o experiență mai puțin îndârjită și poate chiar mai strategică.

Concluzie: 8/10

Kingdom Builder este cu siguranță unul dintre jocurile apărute anul acesta care merită să fie luat în seamă de majoritatea dintre voi. E rapid, e strategic, arată excelent și se învață imediat. Eu cred că producătorii Catan au de ce să se teamă.

Kingdom Builder poate fi cumpărat de la LEX HOBBY STORE la un preț foarte tentant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu