duminică, 29 ianuarie 2012

Jocuri în limba română - Review Păzea de 6!

Acest joc ne-a fost oferit de echipa de la cutia.ro

E un lucru extrem de îmbucurător faptul că apar tot mai multe jocuri în limba română. E un semn clar că piața e în creștere și că investițiile în traduceri și materiale sunt profitabile pentru tot mai multe firme. Sigur, veți putea spune că jocurile care sunt traduse la noi sunt în marea lor parte independente de limbă și că totul se rezumă la regulament și cutia jocului. Dar piața este la început și jocurile mari necesită eforturi mult mai mari. Sunt sigur că vor veni și acelea. Până atunci, ne-am delectat cu varianta în limba română a jocului german 6 Nimmt! sau 6 qui prend, tradus de echipa de la Peak Toys ca Păzea de 6!


Păzea de 6! este un design din 1994 al lui Wolfgang Kramer, fiind un joc abstract de cărți foarte simplu de învățat și foarte haios care ocupă locul #354 în topul BGG (un loc remarcabil pentru un joc de simplitatea acestuia). Se poate juca între 2 și 10 jucători, o partidă până la 66 de puncte durând cam 30-40 de minute.

Desfășurarea jocului

Păzea de 6! este un joc cu multe elemente împrumutate din alte jocuri, astfel încât să îl învețe foarte ușor oricine. Prima asemănare este cu jocul de Rentz, de la care împrumută etalatul de cărți crescător, pe baza valorii de pe carte. 

Pachetul are 104 cărți, numerotate de la 1 la 104, care au fiecare desenate pe ele un cap de taur mare (de diverse culori) și unul sau mai multe capete mai mici, care reprezintă punctajul acelei cărți. Cărțile cu punctaj mai mare de 1 sunt cărțile cu numere multiplu de 5 (care au 2 capete, adică 2 puncte), numerele multiplu de 10 (care au 3 capete) și numerele cu cifre identice (care au 5 capete), cartea cu numărul 55 având 7 capete, pentru că îndeplinește 2 condiții.


La începutul jocului, fiecare jucător primește din pachet 10 cărți și alte 4 cărți se așează pe masă drept capete pentru etalat. 

La fiecare tură, jucătorii aleg o carte pe care să o lipească la rândurile deja etalate și o pun cu fața în jos așteptând ca toți ceilalți jucători să își aleagă cartea, fiind un soi de licitație în orb. Cartea aleasă trebuie să respecte următoarele reguli: 
  • Cartea se lipește doar lângă o carte mai mică decât ea. (de exemplu, dacă pui jos 45, cartea ta nu poate fi lipită decât la numere mai mici de 45, nu și la 46). 
  • Cartea se lipește de cea mai apropiată carte de ea. (de exemplu, tot pentru 45, dacă jos avem capetele 35 și 37, cartea de 45 se va lipi la 37).
Există și 2 situații speciale: 
  • Când cartea pusă jos este mai mică decât orice carte aflată la capete – caz în care jucătorul își va alege un rând pe care îl va lua, cartea lui devenind un nou capăt. 
  • Când cartea pusă jos se lipește la un rând care are deja 5 cărți – caz în care jucătorul va lua tot rândul de 5, iar cartea lui va deveni un nou capăt (de aici numele Păzea de 6!). 
Jucătorul care va pune lângă 77 o carte mai mare va lua tot rândul
Ca să punem toate regulile astea în context, trebuie să știți că la Păzea de 6! trebuie să iei cât mai puține puncte, deci nu e indicat să te arunci la luat rânduri de jos. 

Jocul se încheie atunci când s-au terminat toate cele 10 cărți din mâinile jucătorilor, adică după 10 ture. În plus, regulamentul recomandă jucatul de noi mâini până când unul dintre jucători ajunge la 66 sau mai mult (fiind declarat pierzător). 

Regulamentul oferă și 2 variante foarte interesante pentru avansați, una în care se joacă cu un număr de cărți egal cu cel al jucătorilor *10, nefiind cărți necunoscute și una în care toate cărțile sunt așezate pe masă și jucătorii își aleg, pe rând, una câte una până la 10. 

Prezentare detaliată

Componente: 8/10 
Editura Piatnik a făcut o treabă foarte bună în privința calității ediției în română a jocului lui Wolfgang Kramer. Sunt foarte bucuros să afirm că jocul meu a trecut deja prin foarte multe mâini și este ca nou. Mi-ar fi plăcut însă să fie ceva mai atrăgătoare cărțile, să aibă o brumă de temă, pentru că în afară de o mică comunitate de cowboys, nu știu cine ar fi atras de colectat capete de bovine. 

Ușurință în a-l învăța: 9/10 
Păzea de 6! este un joc foarte ușor de învățat, așa cum îi stă bine unui joc de cărți simplu și rapid. Va fi nevoie de doar 2-3 ture pentru ca și cel mai neinițiat jucător să înțeleagă cum merge jocul și ce trebuie făcut. 

Decizii strategice: 7/10 (8/10 în varianta pentru avansați) 
Jocul oferă suficiente posibilități de a-ți dezvolta strategia astfel încât să nu pară că te agiți degeaba. Sigur, e un joc rapid și simplu de cărți, care nu se apropie de profunzimea strategică a Bridge-ului, dar e un joc pentru care eu aș renunța la un Whist oricând. Pentru că nu este atât de nemilos cu greșelile ca popularul joc de Whist, lăsând în același timp jucătorilor ocazia de a lua decizii tactice cu efect imediat, lucru care distrează foarte tare. 

Noroc: 7/10 (4/10 în varianta pentru avansați) 
Păzea de 6! nu depinde chiar așa de tare de noroc pe cât ar putea să pară. Este un joc de cărți, unde depinzi de deciziile adversarilor mai mult decât de noroc, principala componentă de necunoscut fiind faptul că nu se joacă cu toate cărțile în varianta de bază. 

Interacțiune: 8/10
Interacțiunea dintre jucători este crucială, în sensul că depinzi foarte mult de ce decizii iau adversarii tăi. Nu te dezvolți în niciun fel singur, ci, ca la Rentz, lipești cărți la rândurile deja formate împreună cu ei. 

Scalabilitate: 7/10 (recomandat în măcar 4 jucători) 
Jocul diferă destul de tare în funcție de numărul de jucători. L-aș recomanda în minimum 4, pentru că în mai puțini, cărțile necunoscute sunt prea multe și șansa de a te lovi de situații spectaculoase este mult mai mică. În plus, cu cât joci în mai mulți, cu atât jocul este mai strategic, pentru că sunt mai puține cărți neîmpărțite, în 10 jucându-se chiar cu toate. Totuși, în mai mulți de 8, dispare ghicitul din joc, ceea ce s-ar putea să le displacă unora dintre voi.

Rejucabilitate: 8/10 
Nu văd ce anume v-ar putea plictisi la jocul acesta. Dacă v-ați distrat seri la rând jucând Whist sau Rentz, atunci fiți siguri că Păzea de 6! este un joc care vă va oferi multe momente de amuzament. 

Concluzie: 9/10 

Păzea de 6! este un joc foarte bun. Poate părea o concluzie seacă, dar rezumă bine toate calitățile acestui joc: e rapid, e simplu de învățat și oferă o combinație foarte fericită de strategie și noroc. Din experiența mea cu acest joc, vă pot garanta că veți avea chef de ore întregi de jocuri după ce veți deschide seara de board games cu Păzea de 6!

Păzea de 6! poate fi cumpărat la un preț excelent de la cutia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu