joi, 12 ianuarie 2012

Editurile de jocuri - GMT Games

GMT Games este cea mai prolifică editură care se ocupă cu jocurile de război. Având o bază de fani extrem de solidă și dedicată, GMT Games a reușit să scoată de la înființarea ei, în 1990, o mulțime de jocuri care mai de care mai apreciate. Probabil cel mai notabil succes al lor, dar cu siguranță nu singurul, este prima poziție în topul BoardGameGeek ocupată de mai multe luni de jocul lor, Twilight Struggle.


GMT Games a fost fondată în 1990 de 3 americani din California ale căror nume au dat și cel 3 inițiale din titlul editurii lor. Compania a urcat încet-încet în topul preferințelor multor pasionați de fenomen pentru că au reușit să lanseze jocuri de război din cele mai diverse, de la adevărați „monștrii” strategici la jocuri simple care să introducă noii jucători în fenomenul numit wargames, dar și jocuri cu tematici din afara sferei războiului ca mai recentele Dominant Species sau Urban Sprawl.

Programul P500
După anii '90, editura s-a ocupat de o optimizare a alegerii jocurilor care sunt lansate prin programul P500. Acest program este și o modalitate de a ține în frâu costurile companiei întrucât în felul acesta jocurile neinteresante pentru utilizatori nu ajungeau în producție.


Cum funcționează? Periodic, lista P500 primește noi concepte de jocuri la care echipele de designeri de la GMT Games lucrează, dar care nu intră până la acel moment în producție. Ideile de jocuri primesc și un preț estimativ la care s-ar vinde jocul dacă ar ajunge în producție. De atunci, GMT așteaptă 500 de entuziaști convinși de proiect care să comande jocul la un preț promoțional, cu 30% mai mic decât cel estimat. Când sunt făcute cele minim 500 de precomenzi, jocul intră în faza finală a producției, adică playtesting și ultimele retușuri urmând ca ulterior să fie livrat celor care l-au comandat.

Cele mai interesante jocuri GMT Games
  • Twilight Struggle - un joc nu neapărat original ca mecanisme, dar foarte bine lucrat și finisat, care a devenit un clasic al jocurilor de război. El recreează perioada Războiului Rece într-un joc pentru 2 jucători.
  • Dominant Species - unul dintre succesele cele mai recente ale editurii, un joc despre supraviețuirea celui mai puternic în stilul darwinian, sub amenințarea unei ere glaciare.
  • Paths of Glory - un monstru estimat de BGG la 8 ore care recreează perioada Primului Război Mondial.
  • Commands & Colors: Ancients - un wargame din sfera celor light care recreează bătălii de la anul 3000 Î.Hr. până la 400 era noastră.
  • Battle Line - un joc de cărți destul de popular și la noi în țară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu