marți, 24 ianuarie 2012

Top 5 jocuri de jucat de unul singur

Majoritatea dintre noi știm că este deseori greu să strângi suficienți parteneri de joc atunci când ai chef de o partidă încinsă. Și așa că sunt unii dintre noi care preferă să aibă la dispoziție jocuri care se pot juca bine de unul singur, pentru aceste momente nefericite. Eu n-aș putea să spun că sunt adeptul jocurilor solitaire, pentru că prefer și am de obicei posibilitatea să joc în 2, dar e o nișă pe care unele jocuri merg. 

...o glumă... :P

Iată și un top 5:
Se pare că clasicul genului horror este nu numai unul dintre cele mai bune jocuri cooperative pe care le puteți juca, dar și cea mai bună alegere pentru jucat de unul singur. Aparent, o parte dintre utilizatorii de pe BoardGameGeek îl preferă singuri decât în mai mulți (ceea ce mie mi se pare puțin exagerat, doar vorbim de jocuri de societate). Se pare și că jocul solo constituie o provocare la fel de mare ca experiența în mai mulți, fără să piardă nici măcar pe partea tematic. Așadar, pentru toți pasionații fără parteneri e un must buy. Aici găsiți detalii despre 3 variante de joc.

Un alt joc pe care mulți îl preferă solo față de varianta cu câțiva prieteni. Motivele principale sunt destul de simple: durează mult mai puțin și se joacă cel puțin la fel de bine. În plus, se pare că jocul singur are și avantajele că nu are așa de mulți timpi morți și că oricum brumei de interacțiune din jocul în mai mulți nu i se duce deloc lipsa în varianta solitaire

Este vorba aici de jocul cooperativ al lui Reiner Knizia, primul din lunga serie de jocuri care utilizează saga lui  Tolkien. Fiind, un joc cooperativ, trecerea la varianta pentru un singur jucător este facilă și se pare că funcționează destul de bine. Câteva detalii despre diverse variante găsiți aici.

4. Friday
Cel mai nou joc de pe această listă este designul lui Friedemann Friese, lansat la Essen 2011. Dacă numele designerului nu este suficient să vă convingă, trebuie să știți că este un joc exclusiv cooperativ, bazat pe cartea Robinson Crusoe. Aici, jucătorul joacă rolul lui Vineri, iar scopul lui este să-l ajute pe pe Robinson să supraviețuiască și să se lupte cu pirații. Dacă nici informațiile astea nu v-au convins, trebuie să știți că mecanismul lui principal este deck-building (și acum gânduri despre Dominion solitaire...).
Bazat pe un design necomercial, de tip print 'n' play (aici), acest joc semi-cooperativ a apărut și în magazine la editura Cambridge Games Factory. În ZimP, jucătorii trebuie să coopereze (sau nu) pentru a pune mâna pe un totem dintr-un templu, totem care odată folosit ar opri invazia morților vii. Varianta solo este inclusă în regulile de bază.

4 comentarii:

  1. Sunt dezamagit sa nu vad Agricola aici.

    RăspundețiȘtergere
  2. am jucat si Pandemic de unul singur si a fost ok

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte bune sugestii, Bennu și omucu! Asa cum v-am zis, nu sunt jucator de board games solitaire, asa ca am compilat cateva informatii de pe BoardGameGeek. Sunt sigur ca si Agricola si Pandemic pot fi jucate foarte bine de unul singur.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Bennu & omucu, eu i-am zis si de Pandemic, si de Agricola, dar a vrut sa se concentreze pe jocuri mai putin cunoscute :)

    Noi nu le-am jucat decat de la 2 in sus, insa sunt sigura ca sunt f misto pt o persoana; la Pandemic de multe ori mi se intampla sa monopolizez deciziile, deci... cred ca se joaca fara probleme fara partener :D

    RăspundețiȘtergere