vineri, 13 ianuarie 2012

Jocurile fără profesor - Categoriile de jocuri - Jocurile abstracte

Jocurile abstracte sunt cea mai veche categorie de jocuri de societate, pe vremea când oamenii nu simțeau neapărat nevoia să construiască jocuri care să simuleze viața reală, ci căutau pur și simplu să își ascută mintea prin jocuri de strategie și tactică.


Jocurile abstracte de obicei nu folosesc nicio temă sau teme care nu au impact asupra jocului. De exemplu, jocul de Go nu are nicio temă, pe când Șahul are ca temă o luptă medievală, dar poate fi considerat abstract pentru că e  un joc de calcul matematic, nu un joc de război.


O importantă caracteristică a jocurilor abstracte este că sunt strategice prin excelență. Nu cred că veți găsi jocuri abstracte care să se folosească zaruri sau cărți, jocurile de noroc fiind o categorie separată. În aceeași idee, jocurile abstracte au foarte puține sau niciun element ascuns, nepermițând utilizarea bluff-ului. Totul este în fața jucătorilor, rezultatul fiind o chestiune de strategie inspirată.


Un alt aspect este acela că jocurile abstracte sunt, de obicei, foarte arătoase. Producătorii nu mai trebuie să investească în cartoane care mai de care mai rezistente și astfel investesc în piese simple, dar rezistente și frumoase.

Cele mai cunoscute jocuri abstracte:
  • Șah
  • Go
  • Quoridor - un joc foarte simpatic care pune jucătorii într-un labirint pe care îl dezvoltă singuri în încercarea de a ajunge ei la capăt și a-i bloca pe ceilalți.
  • Hive - un joc cu hexagoane și insecte în care jucătorii se luptă să își apere regina, dar și să o cucerească pe cea a oponentului.
  • Blokus - Tetrisul jocurilor de societate, despre care ați citit aici.

Un comentariu:

  1. Exista si jocuri abstracte unde apare elementul noroc, in speta "luck of the draw" sau chiar zaruri. Qwirkle este unul dintre ele, iar intr-o grupa mai speciala se afla Backgammon, Poker si Blackjack - se spune ca dupa cateva mii de partide elementul noroc dispare, fiind compensat prin tehnica de joc si calculul probabilistic.

    Unele jocuri moderne au si implementari tematice decente, as aminti Torres, Confusion, Through the Desert, Aton, Taluva, Kingdoms, Clans, etc

    djdano @ www.goingcardboard.ro

    RăspundețiȘtergere