miercuri, 30 martie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc - Worker Placement

Am să încep prin această postare seria de explicare a diverselor mecanisme de joc. De ce am început cu plasarea muncitorilor (worker placement)? Pentru că este unul dintre mecanismele mele favorite, fiind principalul mecanism întâlnit la unul dintre jocurile mele preferate, Agricola.

marți, 29 martie 2011

Cine ne prezintă jocurile? - Drakkenstrike

Un aport extrem de important în alegerea unui joc îl aduc reviewurile. Poate nu îl crezi pe un nene anonim pe cuvânt când îți spune că un joc anume este excelent. Dar dacă acel nene anonim argumentează frumos, în scris, cu poze sau, cine știe?, cu imagini filmate, acel nene anonim devine un soi de prieten care știe foarte bine ce spune. În această rubrică vom încerca să prezentăm o serie de revieweri interesanți de la noi sau de aiurea cu care, dacă vă doriți, vă puteți împrieteni.
Reviewerul acestei săptămâni este numitul Drakkenstrike, pe numele lui real Jeremy Salinas, care postează reviewuri de ceva vreme pe BoardgameGeek. Motivul pentru care l-am ales pe acesta pentru prima postare este acela că Drakkenstrike face de departe cele mai bune reviewuri video și că, prin stilul lui clar de a vorbi, m-a convins de foarte multe jocuri că nu trebuie să-mi lipsească din colecție (cum ar fi Glen More, numărul 1 din wihslistul meu datorită lui).

luni, 28 martie 2011

Masa virtuală - Pickomino

O să încep această postare cu un anunţ: nu sunt un fan al trecerii către online a jocurilor de masă. Consider că în acest fel se pierde toată valoarea pe care jocurile astea le au pentru mine, anume socializarea. Şi cred că dacă, prin absurd, s-ar trece total la portarea lor, uşor-uşor ar dispărea. Pentru că ştiu că nimeni n-ar prefera să dea cu zarul şi să se uite pe pereţi cât timp partenerul de joc din China se gândeşte. Ar prefera să joace un shooter, un racing game, orice care să îţi ofere distracţia pe loc, rapid şi fără timpi morţi.

Acestea fiind spuse, consider că atâta vreme cât variantele online sunt doar pentru popularizarea jocurilor de societate, este perfect. De aceea voi prezenta şi eu un joc portat pentru Facebook, unul dintre cele mai fierbinţi terenuri pentru portare. Jocul este Pickomino şi a apărut pe platforma de socializare acum câteva luni. Varianta de Facebook a jocului este portată după jocul cu acelaşi nume apărut în 2005 şi creat de matematicianul Reiner Knizia, unul dintre cei mai prolifici creatori de board games. Singura diferenţă dintre cele 2 versiuni, în afară de faptul că nu atingi nici un zar în varianta FB, este la partea tematică.

Board Game Buzz 28 Martie

  • La festivalul italian dedicat board games, Play, ceva ce ne lipsește deocamdată nouă, în România, se vor lansa câteva jocuri interesante. Cel mai mare potențial pare să-l aibă War of Wonders, un LCG (living card game) care are ca temă o combinație între istorie (cel de-al Doilea Război Mondial) și ficțiune (hibrizi genetici care decid lupta). Va fi un joc pentru 2 jucători, în jocul de bază fiind disponibile 2 deckuri complete - unul pentru Aliați, iar celălalt pentru Axă, urmând ca expansiuni viitoare să crească numărul de cărți.
  • În binecunoscutul trend al portării celor mai de succes jocuri pe iPad & co, aveți aici o prezentare a versiunii alpha a portării jocului Ghost Stories.
  • Un user de pe BGG s-a apucat să-și creeze propria versiune de Settlers of Catan, de această dată din pământ, munții, oile și toate celelalte detalii fiind tridimensionale. Foarte tare!

duminică, 27 martie 2011

Prezentare Glory to Rome

Acest review a apărut pentru prima dată în cadrul concursului organizat de Boardgames-Blog și Taraba de Jocuri, aceasta fiind o versiune updatată.

Glory to Rome este unul dintre jocurile alea despre care tot auzi pe BGG atunci când treci cu privirea prin liste, despre care fanii hardcore insistă că acest joc trebuie jucat făcându-i reclamă în mod agresiv. De ce? Pentru că este un joc uşor de trecut cu vederea din cauza unor decizii estetice ciudate. Voi arăta în cele ce urmează de ce Glory to Rome nu merită să fie ignorat.

sâmbătă, 26 martie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc

Pentru a înţelege mai uşor "Ce jucăm?", este important să ştim şi cum se pot clasifica jocurile de tablă, pe româneşte board games. Există mai multe modalităţi de a le clasifica, dar acum ne vom ocupa de mecanismele intestine ale fiecărui joc în parte.


vineri, 25 martie 2011

Un joc moca pe săptămână - „What's My Word?”


Voi încerca, cu această postare, să institui o mică tradiție - aceea de a prezenta un joc Print n Play pe săptămână, o categorie de jocuri pe care românul din mine normal că o apreciază.

Ce sunt jocurile Print n Play? Dacă nu v-ați dat seama din nume, sunt jocuri distribuite gratuit pe internet, disponibile pentru a fi jucate după ce le printați, colorați, lipiți sau ce mai doriți voi să le faceți pentru a ajunge să fie pe gusturile voastre.

Jocul de astăzi este unul dintre cele mai simpatice jocuri pentru 2 jucători pe care le-am jucat și anume „What's My Word?", un joc de deducție apărut inițial în 1972 și a cărui variantă Print n Play există pe BoardgameGeek aici. Sigur, nu este un joc Print n Play în adevăratul sens al cuvântului, existând o variantă comercială din 2010, pe care v-o recomand pentru că are o calitate deosebită. Până atunci însă, puteți încerca versiunea printabilă. Mai mult, pentru cei care nu pot aștepta să încerce jocul cu un jucător uman, există și o variantă online aici.

joi, 24 martie 2011

Familiile de board games

Acum câteva luni, admirându-mi colecția de jocuri, am observat că pe cutia de Puerto Rico era scrisă, destul de șters e adevărat, cifra 7. Am fugit repede pe boardgamegeek.com ca să aflu ce și cum. Și așa am aflat și eu că există serii de jocuri așa cum există colecții de cărți, deși nu a apărut încă seria „100 de board games pe care trebuie să le ai în bibliotecă” – poate dăm idee vreunui ziar să publice jocuri cu ziarul în fiecare joi.



Board Game Buzz 24 Martie

  • Cei care caută jocuri cu teme neexplorate se vor bucura să afle că Gryphon Games o să lanseze undeva în vară jocul „The Road to Canterbury” în care jucătorii sunt vânzători de indulgențe pentru diverși dubioși ai Evului Mediu. Partea cu adevărat interesantă este că nici jucătorii înșiși nu sunt sfinți, ei trebuind să îi îndemne pe aceiași dubioși la păcate și apoi să le vândă iar indulgențe.
  • Încă 2 zile mai puteți vota pentru a ghici câștigătorul prestigiosului premiu Spiel des Jahres. Atenție, situl este în limba germană.
  • Un alt joc care mi-a atras atenția a fost Fortune and Glory: The Cliffhanger Game, un joc de aventură în stilul pulp, specific începutului de secol XX, cu zepeline și eroi căutători de comori în stilul Indiana Jones. Foarte haioasă este și deformația profesională a designerului din filmulețul de mai jos, care își îngroașă vocea dramatic ori de câte ori prezintă o parte din joc.
  • Aici puteți găsi o versiune homemade incredibilă a jocului The Forbidden Island. Aveți mai jos una dintre fotografii. Unii oameni chiar sunt pasionați.

miercuri, 23 martie 2011

Prezentarea jocului Dominion

Acest review a apărut pentru prima dată în cadrul concursului organizat de Boardgames-Blog și Taraba de Jocuri, aceasta fiind o versiune updatată.

Seria Dominion este una dintre cele mai de succes serii ale ultimilor ani în materie de board games. Acest succes se datorează unui cumul de factori, cel mai important fiind mecanica simplă care creează dependența, pe care acest joc pe bazează. Inclusiv în cercul (restrâns) de board gameri români, Dominion se regăsește în colecțiile celor mai mulți, fiind un joc pe care majoritatea ți l-ar recomanda.

Top 5 filme despre board games

Nu sunt prea multe filmele care folosesc jocurile ca inspirație sau ca parte centrală a intrigii, deși dacă mă gândesc cât m-a fascinat Jumanji când eram mic și îl vedeam pe video, mă întreb ce o fi în mințile scenariștilor ăstora.


Prezentări jocuri la „Ce jucăm?”

Cum ați ajuns pe un blog despre board games, inevitabil o să vă plictisim la un moment dat și cu câteva review-uri. Ca să știți la ce să vă așteptați, review-urile n-or să fie nicidecum axate pe cum se joacă jocurile respective, ci mai degrabă or să fie axate pe de ce să jucați voi acel joc. De ce? Pentru că scopul acestui blog e să vă ajutăm să răspundeți la clasica întrebare „Ce jucăm?”.

Astfel că vom încerca la fiecare review să evidențiem pentru ce fel de jucător s-ar preta acel joc, pentru ce contexte și care sunt punctele lui bune și care sunt cele slabe. Trebuie să menționăm că părerile ne aparțin, așa că sperăm să nu fim înjurați prea tare dacă nu coincid cu ale unora dintre voi, deși vă încurajăm asiduu să vi le exprimați.

Spor la jucat!

marți, 22 martie 2011

Cum să devii un board gamer pasionat in 10 pași

Acest post se adresează tuturor celor care s-au entuziasmat vreodată când au câștigat la Whist, Rentz, Șeptică, Monopoly, Nu te supăra, frate!, Țintar sau Barbut. Bine, pentru barbugii poate că nu...


Dacă îndepliniți vreuna din condițiile de mai sus, urmați pașii de mai jos și vă garantez că veți prinde iremediabil microbul numit „board games”:

„Ce Jucăm?” noi aici

De unde să știu ce să joc? Arată bine jocul ăsta, dar mi-ar plăcea?

La aceste întrebări vom încerca să răspundem aici, la „Ce jucăm?”. Născut din pasiunea de a povesti despre board games, sperăm să găsiți aici un loc care să vă informeze, să vă edifice și, în final, să vă delecteze.

Jocurile de tablă, board games sau card games, sunt un hobby care a avut o dezvoltare exponențială în ultimii ani în România, acum existând câteva magazine cu un număr important de titluri pe stoc, un forum destul de activ, un blog la fel de activ - si câteva mai puțin active și o ceainărie aglomerată, toate ocupându-se de jocurile de acest tip. Avem si vreo 3 jocuri mai importante localizate, iar lucrurile par să meargă tot mai bine.

Prin „Ce Jucăm?” vom încerca să ajutăm măcar puțin oamenii care au acest hobby costisitor să își aleagă mai ușor jocurile care le-ar plăcea. Vă invităm să comentați, sugerați și, eventual, să contribuiți la ceea ce postăm aici pentru a ridica cât se poate calitatea discuțiilor despre jocurile de tablă.