vineri, 25 martie 2011

Un joc moca pe săptămână - „What's My Word?”


Voi încerca, cu această postare, să institui o mică tradiție - aceea de a prezenta un joc Print n Play pe săptămână, o categorie de jocuri pe care românul din mine normal că o apreciază.

Ce sunt jocurile Print n Play? Dacă nu v-ați dat seama din nume, sunt jocuri distribuite gratuit pe internet, disponibile pentru a fi jucate după ce le printați, colorați, lipiți sau ce mai doriți voi să le faceți pentru a ajunge să fie pe gusturile voastre.

Jocul de astăzi este unul dintre cele mai simpatice jocuri pentru 2 jucători pe care le-am jucat și anume „What's My Word?", un joc de deducție apărut inițial în 1972 și a cărui variantă Print n Play există pe BoardgameGeek aici. Sigur, nu este un joc Print n Play în adevăratul sens al cuvântului, existând o variantă comercială din 2010, pe care v-o recomand pentru că are o calitate deosebită. Până atunci însă, puteți încerca versiunea printabilă. Mai mult, pentru cei care nu pot aștepta să încerce jocul cu un jucător uman, există și o variantă online aici.


În „What's My Word?”, fiecare dintre cei 2 jucători încep prin a-și alege un cuvânt de 6 litere. Pentru acest cuvânt există câteva reguli, specifice jocurilor care țin de cuvinte - să fie un cuvânt existent în dicționar, să fie în limba de joc și să nu fie substantiv propriu. Acest cuvânt va fi ascuns celuilalt jucător, scopul final fiind acela de de a descoperi cuvântul ales de oponent.

Cum ziceam, jocul se bazează pe deducție, printr-un mecanism de ghiciri succesive ajungându-se la cuvântul oponentului. Pe rând, fiecare jucător va scrie pe foaia sa cuvinte de 2, 3, 4, 5 și în fine, cuvântul de 6 litere care consideră că a fost ales de oponent în forma decalată din imaginea din stânga.

La fiecare cuvânt, oponentul îi va acorda 250 de puncte pentru fiecare literă existentă în cuvântul ales de el, dar pe altă coloană, și 1000 de puncte pentru fiecare literă existentă pe aceeași coloană. Sumele obținute pentru fiecare cuvânt se adună, pentru cuvântul ghicit primindu-se încă 3000 de puncte. Cel care obține punctajul cel mai mare la sfârșitul jocului este câștigătorul.

What's My Word?” este un joc mult mai relaxat decât cele cu care suntem obișnuiți, fiind o întoarcere la originile jocurilor din copilărie. Totuși, nu este no-brainer, fiind avantajați cei cu un vocabular bogat, jocul fiind în mod special interesant între 2 jucători literați. Este un joc potrivit pentru o după-amiază liniștită de duminică, înainte sau după o cană de cafea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu