miercuri, 23 martie 2011

Top 5 filme despre board games

Nu sunt prea multe filmele care folosesc jocurile ca inspirație sau ca parte centrală a intrigii, deși dacă mă gândesc cât m-a fascinat Jumanji când eram mic și îl vedeam pe video, mă întreb ce o fi în mințile scenariștilor ăstora.



1. Ce altceva decât Jumanji (1995)? Imaginați-vă că toate creaturile din board game-ul preferat prind viață pe măsură ce jucați, ce poate fi mai înfricoșător? Bine, dacă după un joc de Agricola mergeți la țară, s-ar putea să vă gândiți că nu e nimic special. Dar Jumanji este un joc străvechi african pe care 2 copii încep să-l joace fără să știe consecințele. În acest fel îl eliberează pe Alan, personajul lui Robin Williams și încearcă toți 3 să termine jocul. Un film pentru copii cu ceva efecte speciale, însă cu un scenariu și un joc actoricesc slăbuțele.

2. Cine nu știe Clue sau varianta comunistă, Enigma, poate că citit ceva de Agatha Christie. Pentru că filmul omonim din 1985 este implementarea fidelă pentru marele ecran a unui scenariu de joc, cu toate cele 6 personaje încercând să rezolve misterul unei crime, stilul fiind foarte apropiat de filmele Hallmark bazate pe cărțile Agathei Christie.


3. Scrable-ul este un fenomen în Statele Unite, existând cel puțin 2 documentare despre lumea celor care îl joacă la nivel competițional - Word Wars (2004) și Scrabylon (2003). Recomandate mai ales celor pasionați.


4. Tot la nivel documentar, trebuie menționat filmul Uber Goober (2004), o peliculă despre cei mai pasionați dintre gameri, cei care se ocupă de Live Action Role-playing, jocuri în care personajele sunt ei însuși, îmbinând zarurile cu teatrul. Probabil n-o să vedem prea curând așa ceva în România, pentru că astfel de grupuri ar fi luate la goană prin parcurile unde se desfășoară.


5. Cea mai recentă adiție în lumea serialelor, Game of Thrones (sau Urzeala Tronurilor, cum îi zice la HBO România), nu este chiar bazată pe jocul cu același nume, cât pe carte, dar cei mai pasionați de joc cu siguranță vor fi bucuroși să îl urmărească, lucru pe care îl pot face chiar zilele astea, că d-abia a început.


În fine, ultima adiție la listă este documentarul încă neterminat Going Cardboard, primul film axat în primul rând pe industria board games. Ca fapt divers, producătorii strâng încă bani pentru a-l termina, așa că dacă vreți să apăreți în credits, puteți să donați aici.

Sursă imagini: Google Image Search

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu