sâmbătă, 26 martie 2011

Jocurile fără profesor - Mecanismele de joc

Pentru a înţelege mai uşor "Ce jucăm?", este important să ştim şi cum se pot clasifica jocurile de tablă, pe româneşte board games. Există mai multe modalităţi de a le clasifica, dar acum ne vom ocupa de mecanismele intestine ale fiecărui joc în parte.


Ce sunt mecanismele de joc? Sunt acele particularităţi ale jocurilor care ţin de modul în care diferitele acţiuni dintre cadrul jocului se desfăşoară, cum ar fi reguli de colectare a resurselor, reguli de alocare a resurselor sau reguli de punctare.

Toate aceste concepte sunt utile pentru a ne da seama mai uşor dacă un joc ar fi pe placul nostru fără a-l juca. De exemplu, nu îţi plac jocurile gen Piticot în care dai cu zarul şi te muţi în corcodanţă cu cât ai dat pe zar? Atunci să ştii că este foarte posibil să nu îţi placă nici jocuri ca Last Night on Earth: The Zombie Game, Formula D sau Merchant of Venus, acestea fiind printre cele mai bune jocuri care folosesc mecanismul denumit roll and move/dă cu zarul şi mută (traducere aproximativă).

Desigur, alegerea unui joc fără a-l juca este mult mai complexă decât atât, aceasta fiind doar una dintre categorisiri. În posturile care urmează vom intra mai în detaliu în mecanismele de joc cele mai uzitate, dar vom prezenta şi alte modalităţi de a categorisi jocurile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu