miercuri, 23 martie 2011

Prezentarea jocului Dominion

Acest review a apărut pentru prima dată în cadrul concursului organizat de Boardgames-Blog și Taraba de Jocuri, aceasta fiind o versiune updatată.

Seria Dominion este una dintre cele mai de succes serii ale ultimilor ani în materie de board games. Acest succes se datorează unui cumul de factori, cel mai important fiind mecanica simplă care creează dependența, pe care acest joc pe bazează. Inclusiv în cercul (restrâns) de board gameri români, Dominion se regăsește în colecțiile celor mai mulți, fiind un joc pe care majoritatea ți l-ar recomanda.

Publicat de Rio Grande Games în 2008, sub semnătura lui Donald X. Vaccarino, Dominion este bazat în totalitate pe cărți, ca mecanică încadrându-se în categoria jocurilor de card drafting și hand management. Dominion este un joc foarte ușor de explicat și învățat, combinațiile diferite de cărți făcându-l interesant de fiecare dată.

În cutia de joc există 500 de cărți, ele fiind de 3 tipuri:
  • Cărți Treasure – care au rol de monedă, fiecare carte din joc având un cost atașat (variind de la 0 la 8). Există cărți Treasure care valorează o unitate (Copper), 2 unități (Silver) și 3 unități (Gold).
  • Cărți Victory – necesare pentru câștigarea jocului, regula de câștig fiind una simplă: cel care are cele mai multe puncte acumulate la finalul jocului câștigă. Cărțile de Victory sunt tot de 3 tipuri: de o unitate (Estate), de 3 unități (Duchy) si 6 unități (Province).
  • Cărți Kingdom – practic, baza jocului de Dominion. Sunt cărțile care oferă personalitate jocului construind o dimensiune narativă prin denumirile lor (Witch, Smithy, Militia etc). Aceste cărți oferă posibilități multiple de a acționa (oferind mai multe acțiuni pe tură, posibilitatea de a trage sau de a cumpăra mai multe carți etc). Există 25 de cărți Kingdom diferite, într-un joc folosindu-se doar 10 (oricare 10) dintre acestea.
Simplitatea mecanicii este, cum v-am spus deja, debordantă: în tura ta, ai posibilitatea de a juca o acțiune (majoritatea cărților Kingdom sunt acțiuni) și de a cumpăra o carte. Practic, jocul va fi o înlănțuire de tipul „cumpăr o carte ca să o joc și apoi o joc ca să cumpăr o carte mai bună”, scopul jocului fiind, așa cum spuneam, acela de a avea cât mai multe puncte de Victory.

Dominion este un joc de succes datorită unei mulțimi de factori. Primul ar fi simplitatea – este un joc pentru contexte mai ușurele, fiind excelent ca filler. Un jucător nou îl învață repede, curba de învățare fiind abruptă, chiar și pentru strategiile de joc. Un alt factor ar fi numarul ridicat de combinații între cărți (pentru un pic de matematică, numărul de combinații diferite de cărți Kingdom se ridică la 3.268.760!!!). În fine, cred că are succes pentru că există deja câteva extensii care ridică numărul de cărți Kingdom, adaugă mecanici noi și ridica numărul de combinații la numere care mi-ar umple un rând-două. În definitiv, cred că producătorii Dominion s-au inspirat din succesul Magic: The Gathering însă au gândit o strategie diferită de marketing, aceea de a vinde de fiecare dată un număr mare de cărți, aceleași în fiecare pachet, lăsând la o parte dimensiunea de trading. Însă senzația este aceeași, că ai vrea și cărțile din extensii, pentru ce aduc ele în plus, pentru posibilitățile parcă nenumărate.

Cum a părut că am ridicat pana aici în slăvi Dominion, trebuie să mărturisesc că deși este unul dintre jocurile pe care îl joc cel mai mult din colecția mea, nu este unul dintre jocurile mele preferate. Este un joc căruia parcă îi lipsește substanța: același amestecat de cărți în fiecare tură, aceleași opțiuni mereu, aceeași bucurie când ai o mână de 8+ bănuți (pentru un Province) și aceeași frustrare când ai cărți slabe. Tot lipsa de substanță apare și pe partea narativă: nu înțelegi de ce cartea Throne Room te ajută să joci o acțiune de două ori sau de ce Moat te face sa tragi 2 cărți. Mai mult, Dominion pare să fie un Solitaire în multiplayer de cele mai multe ori, interacțiunile dintre jucători fiind la un nivel destul de scăzut (lucru corectat parțial în extensii). În fine, deși am înșirat acolo 7 cifre, combinațiile dintre cărți nu sunt tot timpul fericite, jocurile variind de la interesante la frustrante în funcție de cărțile existente. La acest lucru se adaugă faptul că, inevitabil, unele cărți sunt folositoare doar în combinație cu altele, rezultând că în lipsa celor din urmă primele devin inutile.

În concluzie, Dominion este un joc foarte bun pentru ceea ce știe să facă: să umple spațiile dintre jocuri complexe, să relaxeze și să facă oamenii începători în ale board gameurilor să se simtă bine pentru că au câștigat încă de la primul lor joc!

Impresii
  • Durată: 30 de minute.
    • Durata variază foarte mult pentru că depinde de cât de eficient își construiesc jucătorii deckurile. Am avut un joc în mijlocul nopții care a durat cam 90 de minute, dar cazurile astea ar trebui să fie rarisime, cele mai multe jocuri învârtindu-se în jurul valorii de 30 de minute.
  • Importanța factorului „noroc”: medie.
    • Este un joc de deck building, deci înseamnă că va conta foarte mult ce fel de cărți îți pică. Desigur, o bună construire a deckului reduce importanța acestui factor.
  • Temă: 6/10. 
    • Implementarea temei lasă de dorit. Putea fi un joc despre orice, cărțile Kingdom suferind în mod special din cauza neconcordanței dintre denumirea lor și acțiunile lor.
  • Componente: 9/10.
    • Cărțile sunt de o calitate ridicată, la fel și manualul, cutia și mai ales interiorul ei, unde toate cărțile au un loc special.
  • Accesibilitate: 9/10.
    • Este foarte ușor să înveți Dominion pe aproape oricine. Este totuși important ca jucătorii să aibă minime cunoștințe de limba engleză pentru a înțelege acțiunile. 
  • Scalabilitate: 8/10.
    • Deși în mai mulți jucători, interacțiunea din cadrul jocului crește, Dominion se joacă destul de bine și în 2. Este, totuși, recomandabil să îl jucați în 3-4 jucători.
  • Rejucabilitate: 8/10.
    • Numărul mare de cărți de acțiune plus numeroasele expansiuni existente cresc rejucabilitatea în Dominion. Totuși, nu este un joc pe care îl poți juca toată viața, jocurile începând la un moment dat să semene foarte tare între ele.
  • Originalitate: 8/10.
    • Deși referința la Magic: The Gathering este inevitabilă, putem afirma că Dominion a perfecționat oferta jocurilor de deck building și a reușit să îl facă pe domnul Vaccarino multimilionar.

 Medie: 8.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu