miercuri, 20 iunie 2012

Mințile din spatele jocurilor - Alan R. Moon

Ticket to Ride este unul dintre puținele jocuri despre care au auzit și oameni care nu sunt pasionați de această industrie. Alături de Coloniștii din Catan și Carcassonne, Ticket to Ride a reușit în doar 8 ani să devină unul dintre cele mai jucate și cunoscute jocuri din istorie, datorită simplității sale geniale, dar și a multitudinii de extensii bune care i-au urmat.


Mintea din spatele acestui succes este designerul Alan R. Moon, un britanic stabilit încă din copilărie în Statele Unite. El activează în branșă de mai bine de 20 și ceva de ani, primul lui joc publicat fiind Airlines, în 1990. Însă succesul lui nu a fost instant, fiind nevoie de încă 8 ani pentru a scoate un joc care să atragă atenția criticilor și a pasionaților. Este vorba de Elfenland, el însuși un remake al unui joc scos 1992. Elfenland a câștigat în 1998 prestigiosul Spiel des Jahres, deschizându-i calea lui Moon către celebritate și succes.

Un alt an deosebit de bun pentru Alan R. Moon a fost 2001, când a avut nu mai puțin de 3 jocuri nominalizate pentru același premiu pe care îl câștigase cu 3 ani în urmă: Das Amulett, Capitol și San Marco. Deși nu a reușit să câștige premiul cu niciunul dintre cele 3 jocuri, nominalizările l-au consacrat ca unul dintre designerii cei mai mari ai acelor ani.


San Marco

Iar acest lucru a culminat cu lansarea în 2004 a jocului despre care vă spuneam în introducere, Ticket to Ride. De atunci, Ticket to Ride s-a vândut ca pâinea caldă alături de cele nu mai puțin de 13 expansiuni sau reimplementări.

Iată cele mai notabile jocuri ale lui Alan R. Moon:
  • Ticket to Ride, despre care v-am tot bătut la cap în acest articol, un joc care a devenit sinonim cu conceptul de board games pentru întreaga familie, fiind cel de-al doilea premiu Spiel des Jahres (2004) din vitrina lui Alan R. Moon.
  • Elfenland, un joc despre cursa unor elfi trimiși să viziteze cât mai multe orașe din Ținutul Elfilor. Evident, elfii se vor sabota unii pe alții ori de câte ori au ocazia.
  • Union Pacific e un joc economic care simulează bursa companiilor de cale ferată care are ca scop strângerea de bani prin creșterea companiilor din joc. A fost reimplementat ulterior ca Airlines Europe.
  • Diamant și apoi reimplemtanrea lui, Incan Gold, 2 jocuri lansate împreună cu designerul Bruno Faidutti. Sunt 2 jocuri de cărți rapide bazate pe bluf care au avut un succes consistent, mai ales că au apărut imediat după ce Alan R. Moon a devenit supercunoscut pentru Ticket to Ride.
  • San Marco, un alt succes timpuriu al lui Moon, este un joc de area control bazat pe cărți în care jucătorii încearcă să strângă cele mai multe puncte de influență politică în tumultoasa lume a Veneției medievale.

Sursă foto: Arhiva BGG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu