joi, 28 iunie 2012

Există viață după Monopoly - Bohnanza

Cultivatul de boabe nu pare să fie o îndeletnicire prea populară pe undeva (oriunde), asta pentru că agricultura nu stârnește pasiuni nicăieri. Asta nu înseamnă însă că aceeași activitate nu poate reprezenta premisa pentru unul dintre cele mai populare jocuri de cărți din istorie, Bohnanza. În acesta, jucătorii sunt niște agricultori pasionați de boabe de tot felul pe care încearcă să le cultive și apoi să le vândă cât mai mult și cât mai bine.


Cum se joacă?
Fiecare jucător primește câte 5 cărți. Ordinea în care au venit cărțile este foarte importantă și trebuie respectată. O tură merge destul de repede, astfel că mai întâi, jucătorul plantează prima carte pe care o are în mână și apoi poate (dar nu e obligat) să o planteze și pe următoarea. Apoi trage 2 cărți din pachet și începe faza cea mai haioasă din joc, adică schimbul.

Jucătorul care e la rând poate să facă atâtea schimburi cu ceilalți jucători câte vrea și poate oferi oricâte cărți dintre cele din mână și cele 2 trase de jos. După asta, toate cărțile care au fost schimbate vor fi plantate pe unul dintre cele 2 câmpuri disponibile fiecărui jucător. Dacă nu mai e loc pe câmpuri, jucătorii trebuie să vândă fasolea de pe câmpuri (și să primească atât aur cât este instruit pe cartea respectivă). Recoltatul și vândutul de cărți poate fi făcut oricând, de către orice jucător.


De ce să joci Bohnanza?
1. Este un joc super interactiv. Schimbul de cărți este sufletul Bohnanza. Vei depinde deseori de bunăvoința celorlalți pentru a te dezvolta, dar aspectul amuzant este că și ei vor depinde de a ta.

2. Este foarte potrivit pentru cei familiarizați cu Catan. Da, pentru că schimbul de cărți este o parte așa de importantă în ambele jocuri, Bohnanza este fix genul de joc cu care să atragi un catanist care nu s-a atins de altceva până atunci.

3. Poate fi jucat între 2 și 7 jucători. Deși în 2 într-adevăr nu e o experiență așa plăcută, în oricare alt număr de jucători Bohnanza se joacă foarte bine. Și este mare lucru să ai în bibliotecă un joc așa versatil.

4. Tematica este foarte haioasă. Dacă cultivatul de boabe nu pare foarte incitant, aflați că printre boabele pe care le putem pune pe câmp se numără Stink Beans, Black-Eyed Beans sau Wax Beans, toate fiind exemplificate prin niște desene extrem de amuzante.

5. Are foarte puțini timpi morți. Un dezavantaj la multe jocuri de societate, timpii morți în care stai și aștepți după ceilalți nefăcând nimic nu sunt o problemă la Bohnanza. Asta pentru că chiar și în tura adversarilor ai multe de făcut, oferind sau primind propuneri de a schimba cărți.


Bohnanza este disponibil în România între 40 de lei (varianta veche, jucabilă în 3-5 jucători) la 70 de lei (varianta nouă, pentru 2-7 jucători) cam la oricare dintre magazinele de pe laterala site-ului. Este un joc care se învață destul de repede, regulamentul având doar câteva pagini (cel în limba română poate fi găsit aici). Din punctul meu de vedere, este un joc care merită toți banii și pe care îl veți juca foarte mult înainte de a vă plictisi de el.

4 comentarii:

  1. Salut! Si noua ne place foarte mult acest joc. Desi, asa cum spui si tu, tema nu este foarte atragatoare, el este foarte distractiv, usor, rapid si prinde foarte bine. In plus, 2 dintre cele 3 variante sunt micute si usor de transportat: cea de la Amigo (29 RON la noi - http://www.lordsoftheboards.ro/245-bohnanza-de.html ) si cea in cutie metalica de la Gigamic (http://www.lordsoftheboards.ro/50-bohnanza.html) indisponibila momentan.

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevărul e că un joc de calitatea Bohnanza la 29 de lei, mai rar. Un lucru pe care nu l-am menționat în articol (deși e vizibil din poze) e că jocul poate fi jucat foarte bine și de nevorbitori de engleză/germană, doar denumirile boabelor conținând litere :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Da. Jocul este independent de limba. Noi in general folosim culorile, numerele sau cand avem chef de putin distractie fie incercam sa citim numele in germana/franceza, fie nascocim noi niste descrieri amuzante. Foarte haioasa mi se pare denumirea jocului in Poloneza: Fasolki :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevărul e că și un Bohnanza românesc ar fi haios: Boabe! Și să avem cărți ca Boabe Puturoase, Boabe de Soia sau Boabe de Ceară :)

    RăspundețiȘtergere