duminică, 24 martie 2013

Review Mice and Mystics - Fantasy cu rozătoare

Jocul din acest review ne-a fost oferit spre testare de către Lex Hobby Store.

Mice and Mystics e o apariție care pe mine m-a luat prin surprindere. L-am așteptat cu o doză mare de curiozitate și interes, asta pentru că m-a hipnotizat tematica simpatică și componentele desenate cu mare atenție.


Pe scurt, Mice and Mystics este un joc de dungeon crawling și storytelling pentru 2-4 jucători editat de Plaid Hat Games și gândit de designerul american Jerry Hawthorne, al cărui prim design important este. E un joc cooperativ de aventură în care acțiunea este ghidată de scenarii denumite capitole, în număr de 11, reunite în cartea „Sorrow and Remembrance”.

Desfășurarea jocului

Pentru un pic de introducere în tema jocului, cei 6 șoricei cu care puteți juca Mice and Mystics sunt 6 eroi la conducerea cărora se află fiul unui rege, prințul Collin. Regele este vrăjit de vrăjitoarea Vanestra și, când apărătorii lui sunt pe cale să o confrunte, sunt aruncați în temniță. Acolo, ajutați de puterile vrăjitorului Maginos, se transformă în șoareci pentru a avea o șansă să evadeze și să o înfrângă pe vrăjitoare.

Editura Plaid Hat Games a pus la dispoziția jucătorilor un foarte bun ghid al regulilor jocului, adică ăsta de mai jos:


Dar cum v-am obișnuit cu regulile cele mai importante repovestite aici, sigur că n-o să mă dezic pentru Mice and Mystics. Doar că foarte multe reguli sunt specifice scenariului pe care îl jucați, așa că așteptați-vă să le citiți aici doar pe acelea de care aveți nevoie în orice configurație. La fel, condiția de victorie și condiția de înfrângere ale fiecărui scenariu sunt deosebite.

Capitolul începe cu alegerea eroilor pe care îi va controla fiecare jucător. Fiecare capitol se joacă în 4 șoareci, deci va fi nevoie ca un jucător să controleze mai mulți eroi în funcție de numărul de jucători. Fiecare șoarece va porni cu un anumit echipament și cu o abilitate pe care jucătorul o alege în funcție de clasele eroului (arcaș, vrăjitor, lider etc.). Abilitățile oferă acțiuni specifice pe care jucătorii le pot face folosind brânza pe care au strâns-o.


La tura sa, un jucător va alege una din 5 acțiuni și apoi se va muta de la 1 la 3 spații sau invers. Cele 5 acțiuni sunt: scurry (încă o rundă de mutat), battle (atacarea unui inamic), search (să tragă o carte din pachetul specific de echipamente), recover (să-și revină din diverse stări speciale, cum ar fi stunned) și explore (să se mute dintr-o bucată de hartă în alta sau să treacă pe cealaltă parte a hărții).

Cum ne-am întins destul, vă mai spun despre luptă că este perfect dependentă de zar: atacatorul dă cu un număr de zaruri (în funcție de puterea de atac) pe care poate nimeri un simbol specific de atac și apoi apărătorul dă și el cu un număr de zaruri (în funcție de puterea de apărare) pe care poate nimeri un simbol specific de apărare. Sigur că apărătorul va fi lovit dacă nimerește mai puține simboluri de apărare decât a nimerit atacatorul.


Fiecare șoarece poate crește în nivel prin consumarea a 6 jetoane de brânză. La creșterea în nivel, va alege încă o abilitate din cele care i se potrivesc.


Fiind un cooperativ, poate vă întrebați cu cine vă bateți. Ei bine, vă veți duela cu șobolani, gândaci, miriapozi și păianjeni, care apar imediat ce intrați într-o nouă cameră. Ce faceți după ce îi bateți pe toți? Puteți să terminați pachetul de search, doar că la fiecare tură ce trece, sunteți mai aproape de un atac al inamicilor, adică jocul nu vă lasă să stați pe loc și să creșteți întruna.

Prezentare detaliată

Componente: 10/10
E greu să găsiți un joc fantasy care să arate mai bine decât Mice and Mystics. În ciuda premisei copilărești, este un joc foarte întunecat, maroniu. Planșele de joc și cărțile sunt excelent pictate, așa că din acest punct de vedere, jocul e pur și simplu o capodoperă. Dacă vreți și un minus, insertul putea să fie mai funcțional, pentru că lasă cam totul liber în cutie.


Tematică: 10/10
E un joc de storytelling, adică o parte importantă din joc este reprezentată de bucățile narative pe care regulamentul vă îndeamnă să le citiți în anumite momente ale scenariului pentru a revela povestea pentru toți jucătorii. Iar povestea este pe cât de simpatică, pe atât de captivantă. Cum se îmbină asta cu un joc? Asta depinde de cât de implicat va fi fiecare.

Accesibilitate: 7/10
Deși pare un joc adresat și copiilor (jocul are șoricei, care nu mor, sunt doar răpiți etc.), Mice and Mystics este un joc în care ai destule pe cap. Nu ai multe lucruri de decis, ci multe restricții, situații speciale și reguli pe care nu văd cum le-ar face față un copil sub 10 ani. Pe lângă asta, jocul se bazează foarte tare pe text, iar engleza folosită nu este chiar din vocabularul fundamental al limbii.

Decizii strategice: 6/10
Deciziile în Mice and Mystics sunt relativ simple, deși luptele cu boși sunt mai degrabă dificile și necesită atenție pentru a nu pierde jocul. Jocul este la bază un hack'n'slash tipic, adică bătaia este singurul loc în care se concentrează strategia, în sensul că poate și explorarea merita mai multă atenție. Dar nici în privința luptelor deciziile nu sunt prea multe, probabil cu scopul de a-l face mai accesibil.


Noroc: 9/10
Aruncarea de zar va decide foarte multe situații, de la cine moare și cine trăiește, la dacă poți să tragi o carte din pachetul de Search sau nu. Dacă urăști să stai la cheremul cubului cu 6 fețe atunci probabil că Mice and Mystics nu e chiar ceea ce îți trebuie. 

Interacțiune: 8/10
Ca la multe cooperative, interacțiunea are cote ridicate. Șoarecii vor trebui să se ajute unii pe alții pentru că abilitățile lor sunt uneori complementare (spre exemplu, Filch strânge ușor brânză de care Maginos are nevoie din abundență).


Rejucabilitate: 10/10
Interesant sau nu, cred că dacă ajunge să vă captiveze, Mice and Mystics vă va aduce multe partide pe masă. Cum așa, un joc cu scenarii? Păi da, pentru că are 11 scenarii pe care le puteți încerca. Corect, o singură dată, că doar e un joc de storytelling. Dar nu vă așteptați să le terminați pe toate din prima. Așa că vorbim de măcar 15 partide. La care se vor adăuga multe altele pe noile scenarii pe care Plaid Hat Games le vor face cu siguranță disponibile. Acum depinde doar cât de costisitoare vor fi (unul e deja disponibil pe site, contra a 1$).


Plusuri și minusuri

+ Un joc superb din punct de vedere al construcției și al implementării temei.
+ Povestea este foarte captivantă și foarte bine scrisă.

- Va necesita ca unul dintre jucători să fie mereu cu ochii pe cartea de scenarii, pentru restricții, reguli speciale și inserții narative.
- În afara temei, scheletul de joc este foarte simplist, dar pe de altă parte accesibil.


Concluzie

M-am situat complet în afara publicului-țintă pe care îl are, sunt sigur, Mice and Mystics. De aceea, umil, mă abțin să îl evaluez. Pentru cine e, de fapt, acest joc? Pentru oamenii care savurează încă poveștile naive și cu happy end și care caută un joc în care să fie parte dintr-o astfel de țesătură narativă. Jocul face perfect ce e gândit să facă, așa că dacă aveți un grup boem sau copii de măcar 10 ani care să cunoască bine engleza, Mice and Mystics e un joc pe care cu siguranță vă va oferi multe momente frumoase și captivante. Dacă însă doriți un dungeon crawler serios și de proporții epice, căutați în altă parte.

Mice and Mystics poate fi cumpărat de la LEX HOBBY STORE la un preț foarte tentant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu