miercuri, 7 noiembrie 2012

Review Wild Fun West sau de ce românilor le place berea și să facă jocuri care să meargă cu ea

După un an de la apariția primul board game modern 100% românesc, se poate spune că avem și noi, aici în România, o mică piață de design de board games, cu 2 edituri românești (chiar dacă NSKN Legendary Games activează mai degrabă în străinătate). Ne putem lăuda deja cu un joc de civilizație medievală (Warriors & Traders), unul de civilizație spațială (Exodus: Proxima Centauri), un ameritrash cu temă pur românească (I Am Vlad) și 2 jocuri de petrecere (Let's Pumpkin și Wild Fun West). Eu zic că nu e rău deloc, pentru primul an de existență a acestor 2 edituri (NSKN Legendary Games și Real Wallachian Games).


Acum, despre una din cele 2 lansări de la Essen 2012 ale echipei de la NSKN am să vă vorbesc astăzi, respectiv despre Wild Fun West, un joc din al cărui titlu îți poți da seama că nu se ia absolut deloc în serios. Un design semnat de Andrei Novac, Vlad Sladariu și Agnieszka Kopera, Wild Fun West este un joc cu care noi ne-am mai confruntat încă din faza de testare (în 3 jurnale: aici, aici și aici) și cu care am fost foarte bucuroși să ne reîntâlnim în forma sa finală și frumos finisată. Pentru cei care n-au citit articolele anterioare, WFW este un joc de petrecere cu o componentă economică, de licitație, în care de la 4 la 8 jucători se bat pentru a construi 4 din cele 6 clădiri pe care le au scrise pe o carte secretă de obiectiv.

Descrierea jocului

Jucătorii vor primi câte o carte cu un rol, toate personaje istorice cum ar fi Calamity Jane, Billy the Kid sau Buffalo Bill, fiecare dintre acestea având o abilitate specială diferită care, în cele mai multe cazuri se folosește o singură dată. Pe lângă asta, jucătorii pornesc cu câte 5$ și o carte cu obiectiv, aleasă la întâmplare.


La fiecare tură se va licita pentru 3 profesii diferite și apoi pentru construcția unei clădiri din cele 3 trase din pachet. Licitația pentru profesii se face pe rând, existând 2 tipuri diferite de licitații:
  • deschisă - ca la poker, cu excepția că odată ce un jucător zice „pas” nu iese imediat din joc. Doar cel care cumpără cartea pierde banii.
  • închisă - jucătorii licitează în același timp o sumă de bani secretă; dacă 2 sau mai mulți au licitat aceeași sumă, se trece la o licitație deschisă între aceștia. Toți banii licitați sunt pierduți în cazul acestei licitații.

Jucătorii pot avea maxim 2 profesii active în același timp. Acestea oferă un venit care variază de la profesie la profesie atât posesorului cât și jucătorului din stânga acestuia. Pe lângă asta, profesiile oferă una alteia bonusuri sau oferă bonusuri la construcția de clădiri ori pot bloca activarea anumitor profesii (spre exemplu Bancherul blochează intrarea în joc a Cowboy-ului).

Faza de construcție se face tot sub formă de licitație, pe rând jucătorii punând bani pe una dintre cele 3 clădiri din fața lor. Doar o clădire poate fi construită într-o rundă, în cazul unei egalități niciuna dintre clădiri nefiind construită.


Jocul se termină când unul dintre jucători are construite 4 din cele 6 clădiri de pe cartea de obiectiv, acela fiind, evident, câștigătorul.

Prezentare detaliată

Componente: 8/10
Jocul arată foarte colorat și haios, iar cărțile au o calitate suficient de bună să nu se îndoaie sau „ciobească” după mai multe jocuri. Nu este un joc perfect (mici chichițe putând fi observate la nivelul imaginilor, ca rezoluții prea mici), dar nivelul producției este remarcabil pentru ambițioasă echipă românească.

Tematică: 7/10
Haosul din joc se potrivește nebuniei dezvoltării Vestului Sălbatic, dar anumite profesii, clădiri și relații dintre ele nu au sens tematic (spre exemplu, ce are proprietarul magazinului cu dansatoarea de o blochează?). Nici premisa nu spune cine știe ce poveste, că nu știu ca Buffalo Bill și Billy the Kid să se fi hotărât vreodată să investească în imobiliare.

Ușurința în a-l învăța: 9/10
Wild Fun West se învață imediat, regulile pe care le-am sumarizat sus fiind cam tot ce trebuie să știți. Dependența de limbă este medie, jocul folosind simboluri pentru efectele cărților și text doar pentru denumiri și abilitățile speciale ale personajelor.

Decizii strategice: 6/10
Îi zice Wild Fun West, nu Wild Strategic West sau știu eu cum altfel, astfel că e clară intenția producătorului din prima. Trebuie să recunosc că jocul poate fi frustrant pentru un jucător care vrea să gândească mult și care îl abordează altfel decât un joc „de bere”.

Noroc: 8/10
Norocul și-l mai face omul și cu mâna lui, zice un proverb, dar mâna aia se referă la cum tragi cărțile pe care se licitează și mai ales cărțile cu construcții. O să sari la gâtul Fortunei în tura aia în care 2 clădiri (sau, ferească zeii, 3!) dintre cele licitate se află pe cartea ta de obiectiv.

Interacțiune: 10/10
Vă ziceam că e un joc de petrecere, dar este unul în care înjunghiatul pe la spate și manevrele insidioase sunt modalitățile principale de a interacționa cu partenerii de joc. Am zis partenerii? Pardon, inamicii.


Plusuri și minusuri

+ Desenele cu personaje cu zâmbete tâmpe și ochi bulbucați sunt un mare plus din punctul meu de vedere pentru că respectă perfect impresia amuzantă pe care o lasă jocul.
+ Interacțiunea este la un nivel „școală”, la care ar trebui să fie în orice joc de petrecere. Acuma depinde și dacă îl jucați cu oameni care suportă să fie loviți de colo-colo.

- Tematic, jocul scârțâie în anumite puncte, dar nu deranjant ca să strice atmosfera ușurică pe care o întreține.
- Cu regula de 4 obiective din 6 tinde să țină uneori mult mai mult de cele 45 de minute menționate pe cutie (ajungând chiar spre 2 ore). Cu 3 obiective din 6, este într-adevăr foarte rapid.

Concluzie: 8/10

Este un sentiment special să vezi cum arată frumos, în țiplă, un joc la producția căruia ai participat (chiar și minor, ca în cazul nostru, cu niște feedback). Pot doar să îmi imaginez doar mândria designerilor ca Andrei Novac când își văd „copiii” în rafturile magazinelor. Iar Wild Fun West este un copil ascultător și haios, care distrează auditoriul și care întreține o atmosferă haioasă și plină de neprevăzut, așa cum ar trebui să facă orice joc de petrecere. Felicitări, NSKN!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu