marți, 20 noiembrie 2012

Coloniștii din Catan - Ghidul seriei

Pentru marea majoritate a oamenilor, dacă le spui jocuri de societate sau board games or să răspundă că știu șah, table sau țintar. De la o parte dintre aceștia însă (o minoritate care crește de la an la an), Catan este răspunsul pe care îl vei primi indubitabil. 

Coloniștii din Catan este un joc din 1995 construit de neamțul Klaus Teuber (care acum îmi imaginez că este putred de bogat). E un joc care a definit jocurile de societate moderne, așa cum le jucăm și le prezentăm noi pe acest site și este, cel mai important, un virus care a infectat foarte mulți adulți, care astăzi umplu ceainăriile și cluburile de jocuri din România în căutarea lui.


În anul 2006, editura Ideal Board Games din Pitești a hotărât să intre pe o piață încă neformată a jocurilor de societate cu ediția românească a jocului despre care vă vorbeam. Succesul pe care jocul l-a avut a fost legat atât de calitatea jocului, dar și de faptul că Ideal Board Games a reușit destul de repede să introducă jocul (și apoi extensiile sale) în rețeaua de distribuție națională, în hypermarketuri.

Astăzi, o căutare pe un site de profil după „catan” va returna măcar 10-15 rezultate, variind de la jocul de bază, în limbile română sau engleză, diverse extensii sau pur și simplu jocuri diferite care pornesc de la aceeași idee. Eu vă propun astăzi o trecere în revistă a jocurilor care se găsesc în magazinele din România ca să știți și voi ce să v-ar trebui ca să vă completați colecția de Catan.

1. Coloniștii din Catan - limbile română sau engleză, 3-4 jucători
Preț aproximativ: 120 lei

Cea de-a doua ediție în limba română, apărută în 2010, este una de o calitate foarte bună (la nivelul celor străine). Acesta este jocul de bază, fără de care toate jocurile de mai jos marcate cu „extensie” nu pot fi jucate.

2. Coloniștii din Catan - 5/6 jucători (extensie) - limbile română sau engleză, 3-6 jucători
Preț aproximativ: 80 lei

Această extensie permite ca până la 6 jucători să participe la o partidă de Catan, în loc de maxim 4, cum e fără ea. Jocul schimbă o singură regulă, aceea că la finalul unei ture se face o rundă de construcție.

3. Coloniștii din Catan - Navigatorii (extensie) - limbile română sau engleză, 3-4 jucători
Preț aproximativ: 120 lei

Această extensie introduce o mulțime de reguli noi la jocul de bază, majoritatea fiind legate de interacțiunea coloniștilor cu noi hexagoane de apă. Introduce câte 15 bărcuțe pentru fiecare jucător, drumuri maritime, o resursă nouă (aur) sau Piratul, care strică planurile navigatorilor, cam cum face și Hoțul pe uscat.

4. Coloniștii din Catan - Navigatorii - 5/6 jucători (extensie) - limbile română sau engleză, 3-6 jucători*
Preț aproximativ: 80 lei

Această extensie necesită nu numai jocul de bază, ci și cele 2 extensii de mai sus, adică extensia de 5/6 jucători, cât și extensia Navigatorii pentru a fi jucată. Păstrează regulile din extensia Navigatorii, dar permite un joc în maxim 6 jucători.

5. Coloniștii din Catan - Orașe & Cavaleri (extensie) - limbile română sau engleză, 3-4 jucători
Preț aproximativ: 130 lei

O extensie care schimbă jocul de bază foarte mult, făcându-l mai complex, dar și mai lung. Introduce existența barbarilor, care atacă insula constant și care pot distruge orașe, care pot fi apărate cumpărând cavaleri. Mai mult, introduce cărți de progres, care dau bonusuri speciale jucătorilor și cu care poți crea surprize neplăcute adversarilor. Extensia poate fi combinată doar cu jocul de bază, sau cu jocul de bază și extensia Navigatorii.

6. Coloniștii din Catan - Orașe & Cavaleri - 5/6 jucători (extensie) - limbile română sau engleză, 3-6 jucători*
Preț aproximativ: 80 lei

Similar cu extensia 5/6 pentru Navigatorii, această extensie permite așezarea la masă a maxim 6 jucători, cu condiția să aibă atât jocul de bază, extensia inițială de 5/6 jucători și extensia Orașe & Cavaleri.

7. Coloniștii din Catan - Negustori & Barbari (extensie) - limbile română sau engleză, 2-4 jucători
Preț aproximativ: 130 lei

Această extensie conține mai multe scenarii care modifică jocul în diverse forme, de cele mai multe ori minore. Însă scenariul care modifică cel mai mult este cel care îi dă și numele extensiei în care insula Catan este în renovare după atacurile barbare, drumurile fiind căi pentru caravanele cu materiale de construcție. O altă adiție importantă sunt regulile speciale pentru 2 jucători. Extensia poate fi combinată cu jocul de bază, extensia Navigatorii și extensia Orașe & Cavaleri.

8. Coloniștii din Catan - Negustori & Barbari - 5/6 jucători (extensie) - limbile română sau engleză, 2-6 jucători*
Preț aproximativ: 80 lei

Ca și celelalte extensii de 5/6 jucători, aceasta crește numărul de jucători de la masă în timpul jocurilor de Negustori & Barbari la 5 sau 6.

9. Coloniștii din Catan - Jocul de cărți - limba română, 2-4 jucători
Preț aproximativ: 40 lei

Un joc separat față de cele de mai sus, jocul de cărți Catan pune față în față de la 2 la 4 jucători pentru a se lupta într-un stil similar cu cel al jocului „mare” pentru resursele insulei. Jocul de cărți este mult mai puțin dependent de noroc decât jocul original, în el jucătorii trebuind să construiască așezări, orașe, drumuri, îmbunătățiri și cavaleri pentru a câștiga puncte. Un lucru interesant este că dacă îmbunătățirile aduse orașelor pot fi „furate” de ceilalți jucători. Un joc foarte potrivit de luat la drum.

10. Coloniștii din Catan: Europa - limba română, 3-4 jucători
Preț aproximativ: 130 lei

Un joc cu diferențe semnificative față de cel original, Europa ne trimite în Evul Mediu în care spațiul comercial european era disputat de mari familii și bresle de negustori. Tu ești un astfel de negustor, cu posturi în 3 dintre orașele mari ale Europei. Scopul este, ca și în jocul vechi, să stabilești cât mai multe posturi comerciale, unde va trebui să îți trimiți negustorii, pe rute maritime sau pe uscat. Diferența cea mai mare între acesta și jocul original este că harta este fixă.

11. Catan Junior - limba română, 3-4 jucători
Preț aproximativ: 120 lei

Un joc disponibil copiilor de la 6 ani în sus, Catanul pentru juniori aduce cam aceleași mecanisme ca în jocul original, doar că cei mici nu vor fi coloniști, ci pirați care trebuie să construiască depozite pe insulele din jurul Catanului ca să ascundă prada furată. Diferențele față de jocul de bază includ posibilitatea de a face schimburi de resurse cu banca 1 la 1, dispare posibilitatea de a upgrade așezările și lipsesc diverse reguli care făceau jocul mai complex cum ar fi distanța de 2 spații între așezări.

12. Star Trek: Catan - limba engleză, 3-4 jucători
Preț aproximativ: 250 lei

Așa cum probabil v-ați dat seama din nume, Catanul se mută în spațiu și în viitor în acest joc, într-un joc care respectă în proporție de 95% vechea rețetă. Jucătorii încep cu o așezare la intersecția dintre 3 planete, ale căror resurse le pot utiliza în funcție de zar. Diferența față de jocul original sunt cărțile de suport, cu niște puteri speciale care țin de personajele din îndrăgitul serial Star Trek (Kirk, Spok sau Sulu).

13. The Rivals for Catan - limba engleză, 2 jucători
Preț aproximativ: 85 lei

Un joc de cărți doar pentru 2 jucători, The Rivals for Catan  pune jucătorii în pielea unor prinți ai Catanului care se luptă unul cu altul pentru a dezvolta cea mai bogată provincie. Similar cu jocul original, aici rivalii se vor bate în a construi clădiri, în a le upgrada sau în a le lega prin drumuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu