marți, 13 noiembrie 2012

Retrospectivă: Cum au mers previziunile de la Essen 2011

Așa cum anul acesta am selectat 15 dintre jocurile prezentate la Essen (cel mai mare târg de board games de pe Bătrânul Continent), aici, aici și aici, pentru a vi le aduce în vedere și poate pune pe lista de cumpărături, și anul trecut am încercat niște previziuni similare, tot într-o serie de 3 articole (1, 2, 3). Astăzi vă propun să vedem cum au evoluat în privința popularității pe BGG (și, într-o bună măsură, și în privința vânzărilor), respectivele 15 jocuri. Concluziile, la final.



15. Drako
  • Ocupă locul 815 cu o notă medie de 7,15, o performanță remarcabilă pentru designerul Adam Kaluza. 
  • Cu Ora et Labora am greșit doar că l-am pus prea jos în top, actualmente ocupând locul 18 cu o notă medie de 8,1. A devenit astfel al treilea joc din top 20 pentru cunoscutul Uwe Rosenberg.
  • Între timp, ne-am întâlnit și noi cu el, aici, și i-am dat nota 8.
  • Ocupă locul 620 cu o notă medie de 7,19 și a reușit să impresioneze mulți jucători.
  • Tom Vasel l-a recenzat aici.
  • O incursiune în lumea mafiei care nu i-a dat pe spate pe foarte mulți în anul care a trecut. Ocupă locul 2802 cu o notă medie de 7,27.
  • Bart Brunscheen (Dice Tower) i-a făcut un review video aici.
  • A fost primit destul de bine, ocupând la acest moment locul 563, cu o notă medie de 7,43.
  • Tom Vasel îl prezintă aici.
  • Ca orice joc al lui Friedemann Friese, nu avea cum să treacă neobservat, așa că astăzi se află pe locul 392, cu o notă medie de 7,11.
  • Cu Helvetia, Mathias Cramer nu a mai reușit succesele pe care le-a avut cu Glen More și Lancaster, astfel că jocul ocupă astfel locul 535 cu o notă medie de 7,24.
8. Friday
  • Aventura solitară a lui Friedemann Friese a fost bine primită, ocupând locul 242, cu o notă medie de 7,5.
  • Alt succes pentru incredibilul Vlaada Chvatil, ajungând astăzi să ocupe locul 112 cu un calificativ mediu de 7,66.
  • Nefiind un succes de talia lui Dominion, Donald X. Vaccarino și-a mai trecut în cont un Spiel des Jahres prin Kingdom Builder. În afară de asta, jocul ocupă astăzi locul 279 cu o notă medie de 7,15.
  • Și nouă ne-a plăcut astfel că i-am dat nota 8 în review-ul pe care-l puteți citi aici.
  • Departe de a fi un joc aflat pe buzele tuturor, Last Will s-a dovedit a fi un joc inovativ și de calitate. Azi ocupă locul 234 cu o notă medie de 7,36.
  • Tom Vasel ni-l prezintă aici.
  • Cel mai bine cotat joc din top și, aș zice, cel mai bun joc de anul trecut. Un joc cu care Vlaada Chvatil a demonstrat că este unul dintre cei mai buni designeri activi de board games (dacă nu cel mai bun). Ocupă locul 9 cu o notă medie de 8,23.
  • Review-urile au curs gârlă, pe-al lui Tom Vasel putându-l viziona aici.
  • Un joc promițător pentru mine care s-a dovedit a fi cea mai mare dezamăgire a acestui top. Ocupă doar locul 1283 cu o notă medie de 6,34.
  • Brian Hoier (Dice Tower) îi face review aici.
  • O altă dezamăgire a fost Colonial, mai ales din cauza distribuției deficitare, reușind astăzi să ocupe doar locul 1053, cu nota medie de 7,3.
  • Review video aici de Ryan Metzler (Dice Tower).
  • Locul 1 a reușit aceeași performanță negativă ca și celelalte ocupante ale podiumului. Astăzi, este doar pe 1044 (putea fi pe 1049 ca să fie interesant) cu o notă medie de 7,15.
  • Tot Ryan Metzler îl recenzează aici.

Alte ratări (jocuri care n-au prins topul, deși, după cum au evoluat, ar fi meritat): Eclipse, Trajan, Village.

Concluzia? E treabă dificilă (uneori spre imposibilă) să îți dai seama despre potențialul unui joc doar citind regulamentul și impresiile unora sau altora. Așa cum propovăduiesc constant pe acest site, să îți dai seama dacă un joc este pentru tine sau nu trebuie să îl joci măcar o dată

Învățătura pentru mine? Rareori un designer fără experiență reușește să scoată un joc care să rupă gura târgului, lucru care se vede foarte bine în podiumul ocupat de 3 jocuri care m-au entuziasmat din prezentări, dar care nu au confirmat mai ales din această cauză. Dându-le însă pe ele la o parte, topul a reușit să înglobeze o parte importantă din cele mai bune jocuri de anul trecut, ceea ce sper să vă pot spune și la anul despre cel de anul acesta.

4 comentarii:

  1. Intotdeauna este greu sa faci prezumtii corecte, mai ales daca nu te numesti Nostradamus sau macar Mama Omida.

    Altfel, am sa ma leg doar de Panic Station dintre toate previziunile tale si am sa citez din Chuck D, ca un pont pentru viitor: Don't believe the hype! ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu Panic Station a fost altceva, nu hype-ul m-a convins. Am eu o slăbiciune pentru jocurile „psihologice” și d-aia m-am lăsat convins să-l așez pe locul 3. Sper ca măcar celălalt joc la care tot lucrează Ausloos, Dark Darker Darkest, să nu fie doar hype.

    RăspundețiȘtergere
  3. La inceputul articolului ai pomenit si de vanzari. Chiar eram curios sa vad cum s-au descurcat titlurile de mai sus. Asa ca am pus mana la treaba si cu iota de informatii (numarul de useri bgg ce au titlul in colectie) pe care putem noi sa punem mana, ca doar n-o sa avem acces la cifrele de vanzari reale, am ordonat cele 15 jocuri in ordinea "vanzarilor" ca sa zic asa:

    1 - 5692 - Mage Knight: The Board Game
    2 - 3958 - Ora et Labora
    3 - 3225 - Kingdom Builder
    4 - 2871 - Dungeon Petz
    5 - 2605 - Friday
    6 - 2280 - Panic Station
    7 - 1914 - Power Grid: First Sparks
    8 - 1902 - Last Will
    9 - 813 - Helvetia
    10 - 758 - Drum Roll
    11 - 727 - Prêt-à-Porter
    12 - 597 - Drako
    13 - 576 - MIL (1049)
    14 - 358 - Colonial: Europe's Empire Overseas
    15 - 147 - Mob Ties: The Board Game

    Surprize placute ? Kingdom builder pe 3, Helvetia si Drum Roll in top 10;
    Surprize neplacute ? Panic Station pe 6, Power Grid pe 7;
    Nici o surpriza la coada clasamentului, nici o surpriza la capul clasamentului;
    Cat p-aci sa aiba Vlaada 2 jocuri in top 3;

    RăspundețiȘtergere
  4. Sincer, mie mi-ar plăcea enorm ca datele despre vânzări să fie cât mai vizibile, deși măcar numărul de useri de pe BGG arată măcar măsura vânzărilor comparativ cu alte jocuri.


    Mulțumesc pentru efort, e într-adevăr interesant și viziunea asta asupra topului. N-aș zice că e o surpriză poziția ocupată de Kingdom Builder (un joc de familie chiar bun), pentru că a luat SdJ, adică publicitatea în Germania e garantată. Iar Friedemann Friese vinde oricând ceva care se numește Rețeaua Energetică, îți dai seama, mai ales la nemți.

    RăspundețiȘtergere