marți, 30 octombrie 2012

Prima impresie: Thurn and Taxis

Când te întâlnești cu un laureat al Spiel des Jahres (Jocul Anului în Germania), e normal să ai o atitudine plină de respect și atenție. Exact așa am ascultat eu explicațiile lui Carmen de la Ceainăria Tabiet cu care am încins zilele trecute o partidă (prima pentru mine) de Thurn and Taxis, care a fost considerat cel mai bun joc din Germania în 2006, un an în care cunoșteam atâtea board games câte degete am la mâna stângă.


Thurn and Taxis, în ciuda numelui puțin cam dubios, nu este un joc despre taxiuri și nici nu am scris greșit nimic. Thurn und Taxis este numele unei familii germane care, în secolul 16, a dezvoltat serviciile poștale din Europa Centrală la un nivel foarte avansat. Despre poștă este vorba și în jocul lui Andreas Seyfarth, de altfel și creatorul mult mai cunoscutului Puerto Rico. Avem aici de a face cu un joc pentru 2-4 jucători (noi l-am jucat în 2) care durează cam o oră.

Cum se joacă
Tabla de joc din Thurn and Taxis înfățișează Europa Centrală, cu orașele cele mai mari din această zonă. Harta este împărțită în mai multe regiuni colorate diferit, regiuni care conțin 2-3 sau mai multe orașe. Scopul acestui joc este de a colecta cărți cu orașe și de a le etala succesiv pentru a stabili în ele rute poștale și, eventual oficii ale companiei tale, evident pentru a strânge puncte.


Pentru asta, în tura ta, vei lua de jos una sau 2 cărți cu orașe (dintre cele 6 cu fața în sus sau din pachetul de cărți) și vei etala una sau 2 în fața ta. Atunci când te-ai decis că ruta pe care ai construit-o este suficient de productivă pentru tine, o poți închide. Iar aici ai 2 opțiuni: fie așezi oficii poștale în toate orașele dintr-o singură culoare (dintr-o regiune), fie așezi oficii poștale în câte un oraș din fiecare culoare din cele etalate.

Jocul oferă diverse bonusuri în funcție de numărul de orașe în care ai plasat un oficiu sau în cazul în care ai plasat oficii în toate orașele dintr-o regiune. Mai mult, poți alege în fiecare tură câte un rol din cele 4 disponibile (să joci 2 cărți, să păstrezi 2 cărți în mână, să arunci la gunoi toate cărțile de pe tablă sau să primești un bonus mai mare cu mai puține orașe).


Ce mi-a plăcut
  • Arată foarte plăcut. Desenat de artistul Michael Menzel (Dominion, Stone Age, Catan etc.), Thurn and Taxis este un joc care te atrage prin prezentare imediat.
  • E simplu de învățat. Un joc de familie, dacă nu poate fi explicat în câteva minute, nu prea își mai găsește rostul, dar nu e cazul aici pentru că am învățat să-l joc din prima tură. Subtilitățile strategiei necesită o partidă, aș crede, pentru a le cuprinde.
  • E perfect pentru fanii Ticket to Ride. Cum fanii TtR sunt numeroși, iar plictisul apare față de orice joc, e bine să ai ce alternativă să le oferi. Iar Thurn and Taxis pare exact asta, numai că e mai puțin interactiv, dar mai strategic.
  • E o cursă pentru cele mai mari bonusuri. Jetoanele cu bonusuri de un anumit tip sunt așezate unele peste altele crescător, astfel că jucătorul care primește primul un bonus va lua cea mai mare valoare.

Ce nu mi-a plăcut
  • Interacționezi puțin cu ceilalți inițial. Fiind un joc nemțesc pur, interacțiunea aici e scăzută, iar asta tinde să plictisească jucătorii obișnuiți cu Ticket to Ride. Totuși, cursa pentru bonusuri de care vă ziceam mai sus scade din această primă impresie.
  • Tema neinteresantă. Serviciile poștale din Germania secolului 16 nu pare un subiect care să poată pasiona pe cineva. Mă întreb doar cum l-au ales. Pentru că trenurile erau deja luate, au căutat altceva  despre mișcare și rețele și au găsit diligențele?

În fine, Thurn and Taxis pare un joc destul de bun pentru atras începătorii și mai ales pe cei care n-au jucat decât Ticket to Ride. Te pune suficient pe gânduri ca să simți că faci alegeri (dar și suficient de puțin ca să dureze doar o oră). Și chiar dacă la prima vedere nu e cel mai pasionant joc pe care îl poți alege, merită să-i dați o șansă măcar pentru a vedea cum altfel pot fi abordate mecanismele din superjucatul joc cu trenuri.

Jocul poate fi testat în Ceainăria Tabiet și poate fi achiziționat din magazinul Ceainăriei.

Sursă foto: BGG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu