luni, 8 octombrie 2012

Jocuri pentru 2 - Mr. Jack in New York

E oarecum simplu de dedus că board game-urile pe care le putem juca astăzi nu puteau pleca decât de la venerabilele jocuri 1 vs. 1 pe care le-au inventat marile civilizații din istorie pentru a-i învăța pe recruți tactici militare și pentru a le dezvolta gândirea în perspectivă. 


Astăzi, o parte dintre aceste jocuri sunt încă apreciate (ca Șahul sau Go). Altele s-au transformat și au dat naștere de jocuri care simulează războiul în cele mai intime detalii sau la jocuri lipsite de temă, numai bune de predat la cursuri de matematică. Mai este o mică parte a jocurilor pentru 2 jucători care s-a încăpățânat să aplice o tematică alta decât cea a confruntării militare, acestea fiind jocurile de 2 care pe mine mă atrag cel mai tare. Iar unul dintre cele mai bune exemple este jocul pe care vi-l voi prezenta acum.

Tematică
Mr. Jack in New York este un joc exclusiv de 2, în care unul va juca rolul faimosului criminal Jack Spintecătorul, iar celălalt va fi detectivul care îi ia urmele pentru a-l prinde. Legenda spune (întărită de niște dovezi care n-au prea ajutat Scotland Yard-ul să-l prindă pe criminalul în serie) că undeva la finalul secolului 19, Jack Spintecătorul s-a lăsat atras de mirajul Lumii Noi și a ajuns în Manhattan. New York-ul este, așadar, spațiul de desfășurare a vânătorii criminalului.


Puțină istorie
Mr. Jack in New York este al doilea joc din ceea ce avea să devină o trilogie (dacă punem la socoteală și jocul de buzunar) despre lupta dintre poliție și Jack Spintecătorul. Eu am apucat să le joc doar pe primele 2, excluzând extensia, și pot să spun că doar ăsta m-a convins să-l cumpăr. Toate cele 3 jocuri sunt semnate de Bruno Cathala și Ludovic Maublanc, o echipă de designeri din mințile cărora au mai ieșit jocuri ca Cyclades, Cleopatra and the Society of Architects sau Dice Town.


Mecanisme
  • E un joc de alegere de roluri, existând 8 personaje pe tablă, în fiecare tură folosindu-se 4 dintre ele.
  • Jack este unul dintre cele 8 personaje, determinat aleatoriu de cel care-l joacă, prin tragerea unei cărți. 
  • Jocul are 8 ture care constau în folosirea celor 4 personaje aferente unei ture, 2 de către Jack și 2 de către Inspector (alternanța este de tipul 1-2-1, iar cel care e primul variază).
  • Fiecare personaj are o mutare de 1-3 hexagoane și o abilitate specială. 6 dintre abilități sunt obligatorii (putând fi făcute înainte sau după mișcare), iar 2 dintre personaje au abilități opționale.
  • Abilitățile se referă ori la modificarea hărții (cele 6 obligatorii), ori la mutarea altor personaje.
  • Modificarea hărții se referă la crearea de pasaje (guri de metrou), de blocaje (linii de poliție sau clădiri), de stâlpi de iluminat sau de parcuri ori de mutarea uneia dintre bărci într-un alt port.
  • Conceptul central al jocului este vizibilitatea lui Jack, el putând fi vizibil, dacă se află lângă un stâlp de iluminat sau lângă un alt caracter sau invizibil, în oricare altă situație. Parcurile conferă invizibilitate, chiar și în situațiile în care în mod normal ar fi vizibil.
  • Jack trebuie să anunțe statutul lui (vizibil sau invizibil) la sfârșitul fiecărei ture. Toate jetoanele personajelor care au statut diferit de el sunt întoarse invers, pentru a arăta că sunt nevinovate.
  • Atât Jack cât și inspectorul pot să apeleze la Sursă, pentru a trage o carte din pachetul din care se trage inițial cel care e Jack. Astfel, polițistul poate să micșoreze numărul de suspecți.
  • Jack poate să fugă de pe insulă (pe barcă sau prin spațiul special de pe laterala tablei), dar doar în turele în care este invizibil.
  • Jocul se termină fie când Jack este prins (inspectorul acuzându-l prin intermediul altui personaj), fie când fuge de pe insulă, fie la sfârșitul rundei 8 (când Jack câștigă automat).

Puncte forte
  • Este foarte rapid, un joc durând maxim 45 de minute, în cazul în care mințile sunt puse serios la contribuție.
  • Îl va prinde ușor cam oricine. Cu doar 8 abilități de ținut minte (descrise foarte bine prin simboluri pe cartea fiecărui personaj) și cu doar alte câteva reguli extra, jocul e foarte simplu de înțeles.
  • Presupun că știți uzitatul proverb cu „esențele tari”. Pentru că Mr. Jack in New York se potrivește excelent prin faptul că oferă foarte multă strategie într-un timp comprimat și cu un set de reguli minimal.
  • Deși e un joc asimetric prin scopurile celor 2 jucători, e surprinzător de echilibrat, astfel că doar dacă am făcut ceva greșeli flagrante, jocul s-a terminat ușor și previzibil. Altfel, e, cum altfel?, carnagiu.
  • Nu multe jocuri oferă atâta rejucabilitate ca acesta, favorizat fiind de harta dinamică și de ordinea aleatorie a personajelor.

Puncte slabe
  • Mi-am stors creierii la capitolul ăsta ca să îmi dau seama că e un joc care greșește atât de puțin. A, ba da, regulamentul putea să fie nițel mai schematic.

Cui îl recomand
  • În primul rând, celor care l-au încercat pe primul, Mr. Jack simplu, un joc mult mai dezechilibrat (în favoarea Inspectorului, culmea, având în vedere că Scotland Yard l-a scăpat pe criminal în realitate) și cu o rejucabilitate mult mai scăzută, în ciuda mecanismelor asemănătoare. Așa că cei care aveți un exemplar din primul care strânge praf sau pe care l-ați scos deja la vânzare. Dați-i o nouă șansă acestuia, nu aveți ce regreta.
  • În al doilea rând, celor care caută un joc strategic de cuplu pe care să-l jucați zi de zi, dacă aveți chef. E unul dintre puținele care se pretează la așa ceva.

Concluzie
Cum ziceam, Mr. Jack in New York, greșește foarte puțin în ceea ce vă oferă, mai puțin decât majoritatea jocurilor pe care le-am jucat până acum. Ce mai, e unul dintre jocurile din colecția noastră pe care nu le-aș vinde nici picat cu ceară, pentru că e unul dintre jocurile alea pe care îl pot juca efectiv de câte ori am chef de joacă, nu doar când am ore întregi pentru setupuri lungi, partide laborioase și căutat de amatori numeroși. Este, cum spune americanul, un must have.

Sursă foto: BGG

Un review foarte simpatic al jumătății mele puteți citi dând clic aici.

5 comentarii:

  1. eu am Mr. Jack Pocket si e foarte tare si el. Dureaza pana la 15 minute, dar ultimele 10 sunt chiar tensionate :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mr. Jack Pocket a fost mereu pe lista mea de interes, dar n-am apucat niciodată să-l încerc. Poate ne întâlnim odată și facem un joc?

    RăspundețiȘtergere
  3. cam greu cu intalnitul ca eu sunt in tg-mures de fel, dar nu se stie niciodata :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hmmm, nu stiu daca chiar merita asa laudat MJINY fata de MJ clasic. BGG spune ca MJ clasic s-ar afla cu aproximativ 50 de locuri in fata lui MJINY. Nu e mult 50 de pozitii, insa nu e chiar de aruncat sau......de pus praful pe MJ clasic. As spune ca ambele jocuri sunt clasice, foarte bune.....si ca autorului articolului ii place mai mult MJINY. Asta ca sa nu se subanteleaga ca MJ clasic ar fi de aruncat sau de schimbat. (Ptr ca ambele jocuri se gasesc foarte foarte greu pe stocurile din Romania de foarte mult timp, sa nu spun.....deloc).

    RăspundețiȘtergere
  5. Din păcate, pozițiile alea nu spun prea multe, sunt doar voturi în plus pe care le are primul joc, altfel scorul ăstuia fiind mai bun.


    În fine, și primul joc este unul bun, făcând în mare tot ce face și ăsta, doar că autorii cred că au realizat o schimbare extraordinară odată ce au lăsat harta mult mai goală și mai dinamică. Primul joc era mult mai dezechilibrat (statistic, pe BGG, Jack pierdea cam în 70% din partide) și mai repetitiv decât al doilea. Dar da, sunt 2 jocuri pe care trebuie să le încerce oricine. Sper să fie reeditate curând, dacă nu mai sunt disponibile.

    RăspundețiȘtergere