joi, 18 octombrie 2012

Ce așteptăm? - Top 15 cele mai interesante jocuri de la Essen 2012 (Partea a II-a)

M-am întors cu cea de-a doua parte din seria de articole dedicată celor mai interesante jocuri, la prima vedere, dintre cele care se vor lansa la Spiel 2012, cel mai mare târg de board games de pe Bătrânul Continent. Ca să nu mai lungim lucrurile, iată locurile 6-10:


10. Escape: The Curse of the Temple (de Kristian Amundsen Ostby și publicat de Queen Games)

Deși jocul acesta a început să ajungă la cei care l-au precomandat de vreo 2 săptămâni, Essen este evenimentul la care va fi prezentat și lansat oficial. Escape: The Curse of the Temple este unul dintre cele mai de succes proiecte din sfera board games de pe Kickstarter, platforma la care editurile sau designerii independenți apelează tot mai des pentru a-și finanța proiecte îndrăznețe. A reușit ca la expirarea campaniei să strângă nu mai puțin de 5,8 ori suma oferită ca țintă.

Escape e un joc pentru 1-5 jucători care durează fix 10 minute. De ce fix? Pentru că e un joc real-time, adică se joacă ascultând o coloană sonoră ce acționează și drept cronometru. Ideea e simplă, sunteți niște exploratori care au pătruns într-un templu (nu contează de unde și de care) și pentru că ați atins voi piatra care nu trebuie, templul este pe cale să se prăbușească. Iar jocul ne introduce fix în punctul culminant, în cele 10 minute până la prăbușirea templului, în care exploratorii o iau la sănătoasa pentru a ieși din templu. Cum? Dând cu zarul frenetic și independent unul de altul (nu există noțiunea de tură). Șmecheria e că fiecare cameră a templului intră în joc pe măsură ce e explorată, având deci de a face cu mecanismul de tablă modulară, iar în fiecare cameră poți să te trezești blestemat.

Previziunea mea: Că jocul ăsta e ceea ce numesc americanii dice-fest nu încape îndoială. Rămâne însă de văzut dacă va fi mai mult decât haos pur și simplu și va ieși un joc antrenant și alert de încălzire. Eu zic că are toate premisele să prindă la un public foarte larg.

Regulamentul (nu cel final însă), este disponibil, aici.


9. Exodus: Proxima Centauri (de Andrei Novac și Agnieszka Kopera și publicat de NSKN Legendary Games)

După ce anul trecut au pus România pe harta board games cu Warriors & Traders, Andrei Novac și echipa de la NSKN Legendary Games va fi prezentă la Essen-ul de anul ăsta cu 2 jocuri, unul fiind simpaticul Wild Fun West, iar celălalt fiind mult mai complexul Exodus: Proxima Centauri, un joc SF de civilizație în stilul Eclipse, dar care se bazează mult mai mult pe diplomație și politică, în genul Twilight Imperium (3rd edition).

Despre joc am scris deja un articol atunci când am reușit să particip la o sesiune de testare a prototipului (aici) și fiți siguri că va urma și un review complet cât de curând. Pentru cei care sunt în ceață în legătură cu acest joc puteți afla că e un joc pentru 2-6 jucători care durează cam 3 ore atunci când îl înveți. Simulează, practic, lupta pentru resurse dintre civilizații diferite, de pe planete diferite, având, evident, componente de explorare, dezvoltare economică și luptă spațială bine implementate. Ce aduce în plus față de Eclipse este partea politică, prin care se vor vota legi care îi afectează pe toți jucătorii (pozitiv sau negativ), dar și poziții într-o Ligă Spațială, care influențează ordinea de joc.

Previziunea mea: Dacă pentru NSKN, ca primul lor joc, W&T a fost un succes surprinzător, sunt sigur că Exodus nu va face decât să confirme inteligența designului echipei româno-poloneze. Îmi imaginez că Exodusare șanse reale la un loc în topul 500 BGG, ceea ce nu e lucru mic deloc.

Regulamentul este disponibil, aici.


8. VivaJava: The Coffee Game (de T.C. Petty III și publicat de Dice Hate Me Games)

Încă un succes impresionant pe Kickstarter (primind de aproape 4 ori suma cerută inițial), VivaJava este un joc despre cafea, în mod surprinzător, nu? Mai exact, este un joc despre afacerile cu cafea, care înseamnă atât comercializarea cât și dezvoltarea de soiuri cât mai diversă din băutura care ne trezește în fiecare dimineață pe noi toți.

Intrând pe nișa lui 7 Wonders (adică jocuri rapide care se joacă în mulți, respectiv 3-8 jucători și 60 de minute), VivaJava: The Coffe Game se distinge față de mulțime cu niște mecanisme foarte interesante de lucru în echipă, echipa schimbându-se constant, în funcție de regiunea în care fiecare jucător alege să prelucreze cafeaua. Pe lângă asta, jocul are o componentă competitivă importantă, reprezentată de dezvoltarea sortimentelor proprii de cafea.

Previziunea mea: Jocul are foarte mult potențial, pentru că de multe ori am căutat un joc care să se joace bine în mulți și care să fie suficient de simplu și interactiv cât să implice în acțiune pe cei mai diverși oameni. Sper că după ce îl voi juca voi putea spune că l-am găsit.

Regulamentul este disponibil, aici.


7. Among the Stars (de Vangelis Bagiartakis și publicat de Artipia Games)

Un joc care a creat destulă vâlvă înainte de târg a fost susnumitul Among the Stars, asta și pentru că jocul are ceva din marele hit 7 Wonders (adică draftul de cărți, trage una și dă mâna de cărți mai departe). Și dacă v-am menționat despre draftul ăsta, v-am explicat jumătate din joc, pentru că este gândit aproape exclusiv în jurul lui.

Jucătorii își construiesc, în Among the Stars, stația lor spațială care va conține diverse cărți cu locații (care fac diferite lucruri, atât în timpul cât și la finalul jocului), dar și reactoare care să pompeze „sânge” în toate instalațiile. Jocul are 2 variante, una pașnică, în care confruntarea se rezumă la draftul de cărți, și una agresivă, în care conflictul e direct printr-un set de cărți speciale care pot fi jucate în loc de orice locație și care au diverse efecte asupra oponenților.

Previziunea mea: Jocul are simplitatea necesară pentru a atrage mulți jucători (fiind un euro din categoria celor mai degrabă abstracte). Dar rămâne de văzut dacă oferă profunzimea strategică pentru a fi un joc de jucat de zeci de ori așa cum a fost pentru mulți 7 Wonders.

Regulamentul este disponibil, aici.


6. Suburbia (de Ted Alspach și  publicat de Bezier Games și Lookout Games)

Despre Ted Alspach ați mai auzit pe acest site, din postura de autor al benzilor desenate Board 2 Pieces, deși el este un designer de jocuri relativ prolific. Totuși, Suburbia va fi cel mai important design al lui, primele fiind extensii mici pentru jocuri ca Age of Steam sau jocuri de petrecere ca Ultimate Werewolf: Ultimate Edition. Revenind la oile noastre suburbane, jocul pe care îl va lansa la Essen se vrea o transpunere pe cartoane a seriei de jocuri PC Sim City, una dintre cele mai vechi și pline de fani serii de jocuri din istorie (deși acum e cam îngropată).

Gândit pentru 1-4 jucători și cu o durată de 90 de minute, Suburbia este unul dintre jocurile din lista asta care m-au entuziasmat cel mai tare. În primul rând, datorită desenului luminos al cărui principal autor este tot Ted Alspach, dar și datorită designului în sine, pentru că sunt unul dintre fanii Sim City și să aflu că cineva s-a gândit să facă un board game după el mă face să mă simt all warm and fuzzy inside. Practic, jocul acesta e un joc de plasare de plăcuțe care pune în mâinile jucătorilor frâiele câte unui oraș pe care trebuie să îl dezvolte. Ce îmi place în mod special e că designerul l-a gândit astfel încât să imprime un sentiment de creștere, care este uneori benefică (mai mulți oameni, mai mulți bani, nu?), alteori nu (mai mulți oameni, probleme mai multe, reputație mai proastă).

Previziunea mea: Jocul ăsta are un potențial foarte mare de a ajunge în top 50 BGG dacă va fi așa cum pare, dar sunt rezervat pentru că designerul nu are un portofoliu așa impresionant și pentru că, incredibil, dar nu toată lumea e fană Sim City.

Regulamentul este disponibil, aici.

2 comentarii:

  1. Dacă pentru NSKN, ca primul lor joc, W&T a fost un succes surprinzător, sunt sigur că Exodus nu va face decât să confirme inteligența designului echipei româno-poloneze. Îmi imaginez că Eclipse are șanse reale la un loc în topul 500 BGG, ceea ce nu e lucru mic deloc.

    Cred ca vroiai sa zici Exodus si la partea a 2-a. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Așa e, m-ai prins :) Am tot comparat cu Eclipse că am încurcat denumirile. Am modificat, mulțumesc

    RăspundețiȘtergere