miercuri, 13 februarie 2013

Review Saint Petersburg - Jocul ăla colorat și strategic cu desene bisericești

Pe măsură ce trece timpul îmi dau seama că tot mai mulți oameni caută jocuri care să dureze maxim o oră și care să fie jucabile într-un număr diferit de jucători, mai ales în 2. Așa că nu mi-o puteam ierta ca acest joc, Saint Petersburg pe numele lui, să se afle de atâta timp pe raftul meu, iar eu să nu mă învrednicesc în a vi-l descrie.
Da, e un nene pe un cal roz

Pentru cei care au intrat în hobby-ul ăsta mai târziu, Saint Petersburg e un joc destul de cunoscut publicat în 2004 sub semnătura lui Bernard Brunnhofer (tatăl ceva mai recentului Stone Age), fiind un joc pentru 2-4 jucători care se termină în cam trei sferturi de oră.

Desfășurarea jocului

Așezarea inițială a jocului durează foarte puțin, pentru că trebuia doar să așezați cele 4 pachete de cărți pe tabla de joc, să împărțiți la nimereală cele 4 figurine corespondente jucătorilor de la masă și să trageți un număr de cărți din primul pachet, cel cu muncitori, în funcție de câți jucători participă la joc.

Jocul are 4 faze, corespondente celor 4 pachete de cărți (și celor 4 figurine primite de jucători). Tabla are 2 rânduri. La începutul fiecărei faze, cărțile aflate anterior pe rândul de sus se așează pe cel de jos, iar cele aflate pe rândul de jos se decartează. Fiecare fază este începută de jucătorul care deține respectiva figurină.


La tura lui, un jucător are următoarele posibilități: 
  • Să cumpere o carte din cele aflate de jos, plătindu-i prețul afișat (care are o reducere de 1 rublă, dacă se află pe rândul de jos și câte 1 rublă pentru fiecare carte identică pe care o are deja în joc).
  • Să ia o carte de jos și să o păstreze în mână
  • Să cumpere o carte din mâna lui
  • Să spună pas.
Dacă toți jucătorii au spus pas, faza respectivă s-a terminat. Faza se termină rezolvând efectele tuturor cărților de acel tip aflate în joc la fiecare jucător în parte. În funcție de tipul lor, cărțile conferă fie bani, fie puncte de victorie, fie ambele, existând și câteva cărți cu efecte speciale.

La începutul unei noi runde (după ce au trecut toate cele 4 faze), figurinele se mută de la un jucător la altul, către stânga. Jocul se termină atunci când se termină oricare din cele 4 pachete de cărți.

Câștigătorul este determinat însumând punctele din timpul jocului, un punctaj determinat de numărul de Aristocrați diferiți din posesia jucătorului și un punctaj determinat de banii rămași (10 ruble vor oferi 1 punct).

Prezentare detaliată

Componente: 8/10
O producție Rio Grande Games, Saint Petersburg se poate lăuda cu niște componente foarte calitative, cu un insert funcțional și cu detalii foarte vizibile în toate aspectele. Dar nu vă va lua ochii prin frumusețe nicicând.

Tematică: 4/10
Puteți considera Saint Petersburg un joc perfect abstract, deoarece tema lumii rusești de secol 18 este maximum sugerată. Desenele de pe cărți mie mi-au adus aminte de icoanele din unele biserici, ceea ce aduce un plus semnificativ la a distinge acest joc de altele.

Ușurința în a-l învăța: 10/10
Unul dintre cele mai importante atuuri ale acestui joc este setul de reguli simplu și coerent, pe care îl va putea înțelege oricine. În plus, jocul nu are niciun fel de text necesar pe cărți (în afară de titlurile lor, total neimportante), astfel că îl veți putea și cu un jucător care nu cunoaște limba jocului.


Decizii strategice: 8/10
Strategia de joc este subtilă, fiind de multe ori dificil să decizi ce carte să cumperi în detrimentul altora. Calculul costului de oportunitate este crucial în foarte multe situații, incluzând aici și opțiunea de a zice pas, de luat în seamă având în vedere că te poți reîntoarce în joc. Ce este însă clar este că achiziționarea de muncitori la începutul jocului este un musai pentru a strânge banii necesari pentru fazele ulterioare și că Aristocrații trebuie cumpărați ori de câte ori există disponibili pentru punctele din final.

Noroc: 7/10
E un joc de cărți, deci evident că depinde și de noroc, dar trebuie menționat că prin cele 4 pachete se trece destul de repede, majoritatea cărților fiind jucate înainte de final.

Interacțiune: 7/10
Deși este un euro, nu e un multiplayer solitaire, ca alte jocuri similare. Bătaia pe cărțile disponibile e deseori foarte aprigă, mai ales în 3 sau 4 jucători.

Scalabilitate: 9/10 (funcționează cel mai bine în 3, dar e bun și în 2 sau 4)
Vă veți putea bucura de frumusețea jocului în orice număr doriți. În 2 este clar cel mai încrâncenat, pentru că te raportezi la un singur jucător și îl poți încurca direct. Deci e recomandabil ca un joc pentru cuplu. Dar l-am apreciat cel mai mult în 3, pentru că distribuția celor 8 cărți disponibile la un moment dat la 3 jucători pare optimă.

Rejucabilitate: 7/10
Rejucabilitatea depinde și ea de numărul de jucători. Ca joc de cuplu e posibil să devină plictisitor la un moment dat, pentru că strategia în 2 va urma un tipar. În 3 sau 4, jocul se pretează la mai multe partide pentru că bătaia pe cărți strică de multe ori socoteala de acasă.


Plusuri și minusuri

+ E un joc rapid și strategic și care îți dă sentimentul ăla frumos de „mai vreau”
+ E ușor de învățat de către oricine, chiar dacă nu e cunoscută limba jocului
+ Merge bine în orice număr, chiar și ca joc de cuplu

- Are anumite dezechilibre, care pot strica jocul (unele cărți foarte puternice)
- Poate ajunge să devină repetitiv

Concluzie: 8/10

Un joc care oferă multe în pachetul lui restrâns, începând de la strategie, trecând prin momente care așează jucătorii „la cuțite” și terminând cu accesibilitatea rar întâlnită, Saint Petersburg este un joc pentru momente scurte în care creierul cere să fie pus la contribuție. Pentru unii dintre voi e posibil să devină un joc de nevândut datorită acestor calități, pentru alții o experiență întrucâtva repetitivă. Dar dacă vă plac jocurile euro, nu aveți cum să nu fiți cuceriți de acest joc.

Sursă foto: BGG

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu