duminică, 24 februarie 2013

Jocuri în limba română - Review Citadele

Acest joc ne-a fost oferit de echipa de la cutia.ro

După 13 ani de la apariție, poți spune că un joc este clasic, nu? Și ce poate fi mai binevenit decât o ediție localizată a unui joc clasic care suscită în continuare interesul atâtor jucători avizi de distracție? Vorbesc aici despre jocul Citadels, tradus în limba română de echipa de la Lineart sub numele Citadele.


Pentru puțină istorie, Citadels e un joc apărut în 2000 sub semnătura lui Bruno Faidutti (care a mai scos jocuri ca Mystery of the Abbey sau Red November) și e un joc de cărți bazat în principal pe mecanismul de roluri. Jocul poate fi jucat în 2-8 jucători în cam o oră și jumătate. Cum vă spuneam, e un clasic care a îmbătrânit frumos, ocupând un onorabil loc #161 în topul BGG. Varianta în limba română conține și extensia Orașul Întunecat, care introduce 10 roluri noi și 14 districte.

Desfășurarea jocului

Citadele este un joc de cărți în care jucătorii se luptă să construiască cel mai mare oraș format din districte. La începutul jocului, fiecare jucător primește 4 cărți district și 2 bănuți de la bancă. În plus, coroana este înmânată celui mai în vârstă jucător.

În fiecare tură, din cele 8 caractere disponibile, unul este scos din joc, la nimereală, cu fața în jos. Apoi, se mai scoate un număr de cărți (două, una sau niciuna) ce depinde de numărul de jucători, de data asta cu fața în sus. În fine, toate cărțile rămase se plimbă de la un jucător la altul, începând de la cel care dețin coroana, până când fiecare are un rol.


Apoi, se strigă, pe rând, toate rolurile de către jucătorul care deține coroana, jucătorul activ rezolvându-și tura. La tura lui, un jucător are 2 lucruri de făcut:
  1. Să rezolve o acțiune: fie să tragă 2 cărți de district din care să păstreze una, fie să primească 2 bănuți de la bancă.
  2. Să construiască un district dintre cărțile pe care le are în mână. Această acțiune e opțională. Jucătorii nu au voie să aibă 2 cărți identice în fața lor.
Fiecare rol are o abilitate specială care va fi rezolvată de jucător o singură dată în timpul turei lui. Aceste abilități variază grozav de la abilități economice (cum ar fi să primești bani pentru districtele de o anumită culoare pe care le-ai construit), la abilități care afectează turul celorlalți jucători (să omoare un jucător, care își pierde tura complet, să distrugă un district al unui oponent, să fure banii unui jucător etc.).

Jocul se termină atunci când un jucător are 8 districte în fața lui (sau 7, dacă s-a convenit pentru un joc scurt). Jucătorii primesc un număr de puncte egal cu costul districtelor construite, primind bonusuri pentru 8 districte și pentru districte în toate cele 5 culori din joc.

Așa cum vă spuneam, jocul conține și 10 roluri bonus, 8 roluri care să le înlocuiască pe cele din jocul de bază și încă 2 roluri de rang 9, care permit jocul în 8 jucători. Regulamentul permite schimbarea de comun acord la începutul jocului a unul sau 2 roluri din jocul de bază cu rolurile bonus corespondente.


Prezentare detaliată

Componente: 9/10
Unul dintre atuurile jocului, care l-au ajutat să îmbătrânească așa frumos și să rămână în atenția jucătorilor a fost întotdeauna calitatea și frumusețea componentelor. Versiunea românească nu face notă discordantă, totul arătând foarte îngrijit și calitativ. Singura diferență sesizabilă este în dimensiunea cutiei, semnificativ mai mare și cu destul de mult spațiu inutil. Traducerea însă este foarte bine făcută, pentru care echipa de la Lineart merită felicitată.

Tematică: 7/10
Tematica în jocul ăsta este mai degrabă sugerată, deși efectele brutale ale unora dintre roluri te duce cu gândul la un asasin sau o vrăjitoare, după caz. O combinație foarte interesantă și echilibrată între un joc economic și un joc de petrecere, faptul că tematica e mai puțin aplicată nu va fi simțită de prea mulți.

Ușurința în a-l învăța: 8/10
Deși e un joc ce se poate explica în 5 minute, diferențele dintre roluri și înțelegerea fiecăruia va dura o partidă, astfel că Citadele e un joc pe care îl veți savura mai ales din a doua încercare.

Decizii strategice: 8/10
Un joc ce necesită în multe momente decizii strategice (la alegerea rolurilor, la folosirea acțiunilor, la construirea districtelor), Citadele îți pune mintea la contribuție, poate prea mult dacă îl vreți doar ca joc de jucat lângă un șir de beri.

Noroc: 8/10
Ca la multe alte jocuri de cărți, norocul este un factor determinant în suficiente situații ca să îi dea la o parte pe cei care fug de el. Dar asta face din Citadele un joc spectaculos. Asta și...


Interacțiune: 10/10
Interacțiunea, da... Citadele este interacțiune pură, un joc în care deseori va trebui să iei decizii politice, de tipul pe cine să atac, pe cine să menajez. E un joc în care le vei fura banii adversarilor, le vei distruge districtele sau îi vei obliga să ți se adreseze cu „Excelența ta” (nu glumesc, există o carte care are acest efect).

Scalabilitate: 7/10 (merge cel mai bine în 4-6 jucători)
Scalabilitatea nu e chiar punctul forte al jocului, strălucind într-un număr mediu de 5 jucători. În mai mulți, jocul tinde să se lungească prea mult pentru a mai fi distractiv, iar în mai mulți, relațiile spectaculoase dintre cărți tind să devină irelevante.

Rejucabilitate: 10/10
Cu atâta interacțiune și varietate în cărți de district și roluri (mai ales dacă luați în calcul nenumăratele combinații cu cărțile din extensie), Citadele nu are cum să nu fie decât un pariu câștigat pentru cei care îl văd ca pe o investiție în multe partide distractive.

Plusuri și minusuri

+ Interacțiune cum rar găsești într-un joc.
+ Componente foarte arătoase.
+ Foarte multe combinații posibile de cărți și roluri care îi sporesc enorm rejucabilitatea.

- Deși pare atrăgător prin intervalul mare de jucători în care poate fi încercat, puteți scoate ce e mai bun din el într-un interval mult mai scurt, în 4-6 oameni.


Concluzie: 9/10

Știu că jocurile cu roluri vă atrag pe foarte mulți dintre voi (pe filiera Saboteur sau Werewolves), poate ca o reminiscență a copilăriei în care ne jucam mereu de-a ceva. Citadele e un joc care scarpină această mâncărime și o face foarte bine, pentru că e un joc foarte distractiv cu roluri, suficient de ușor ca să îl puteți juca cu foarte mulți oameni, dar suficient de strategic ca să simțiți tensiune la fiecare decizie. Pe lângă asta, este în limba română și are un preț imbatabil.

Spor la joacă!

Citadele poate fi cumpărat la un preț excelent de la cutia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu