Poate ați mai citit pe acest site sau pe altele despre proiecte finanțate prin Kickstarter. Îmi fac mea culpa aici pentru că nu am realizat până azi că nu am zis niciodată ce știe să facă acest site. O fac acum, pentru cei care nu au pus ochii și cursorul mausului încă această modalitate de a descoperi și sprijini proiecte care vă atrag.
Kickstarter.com este o platformă care a apărut pe 28 aprilie 2009 și care, în cei mai puțin de 4 ani de la apariție, a crescut exponențial lună de lună. Ce face Kickstarter? Ei bine, ajută la sprijinirea proiectelor din domenii extrem de diferite pentru care echipele de producție au nevoie de finanțare.
Un lucru foarte important este că finanțarea se face pe principiul „totul sau nimic”. Adică fiecare proiect are un țel din punct de vedere financiar. Dacă țelul e atins, proiectul e finanțat și pus pe roate. Dacă nu, niciunul dintre susținători nu plătește nimic și toată treaba pică.
De ce ne interesează pe noi Kickstarter? Pentru că a reprezentat o rampă de lansare în ultimii ani (mai ales în ultimul, de fapt), pentru foarte multe jocuri, dintre care o proporție impresionantă au dovedit a merita fiecare bănuț. Dintre cele despre care ați citit în ultimul timp la noi pe site, Zombicide este o creație care își datorează existența 100% acestui site, fiind unul dintre cele mai mari succese din secțiunea de jocuri pe tablă.
Și că tot vorbeam de succese, trebuie să vă spun că sumele la care ajung să se sprijine unele proiecte depășesc 1.000.000$ (nu, n-am pus prea multe zerouri). Despre cele mai mari sume strânse anul trecut puteți citi în acest articol.
Ce avantaje sunt în a pune bani la bătaie? Păi, să vedem:
- Prețul la care cumpărați produsele descrise e de obicei semnificativ mai mic decât va fi în magazin, după lansare. De ce? Păi, cumpărați direct de la producător și ei trebuie să atragă cumva.
- Aveți șansa de a sprijini un proiect care altfel poate nu ar apărea pe piață.
- Fiecare treaptă valorică oferă diverse bonusuri, de care nu ați beneficia dacă l-ați lua din magazin. În plus, producătorii pun la bătaie alte bonusuri pentru toată lumea atunci când se ajunge la anumite valori de bani strânși.
Ce dezavantaje potențiale sunt? Kickstarter e evident un risc, pentru că:
- Producătorii nu sunt constrânși în vreun fel de a livra produsul exact cum l-au descris, în afară de reputația de apărat. De aceea poate fi riscant să sprijini proiecte care sună prea bine (deși e posibil să nu fie oricum finanțate).
- Uneori, cu toată bunăvoința, producătorii neexperimentați pot fi depășiți de amploarea proiectului și nu reușesc să se țină de cuvânt. Asta se poate întâmpla mai ales în privința datei de livrare a produsului.
Dacă v-aș recomanda Kickstarter? Sigur că dacă. Succesul pe care l-au avut atâtea proiecte nu poate fi decât un indicator că lucrurile sunt cât se poate de serioase, dar nu trebuie să vă entuziasmați prea tare, pentru că țepe s-au dat și se pot da la orice nivel, mai ales la unul care pare foarte serios.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu