luni, 14 ianuarie 2013

Gândul zilei - Vor supraviețui jocurile de societate epocii digitale?

Într-o epocă în care totul, până și identitatea noastră, devine digital, poate părea ciudat cum anumite elemente se încăpățânează să rămână, parcă, în altă epocă. Printre ele, mă gândesc, evident, și la jocurile noastre dragi de societate care au cunoscut o explozie în aceeași perioadă în care oamenii stau la coadă nopți întregi pentru un iPhone. Va rămâne așa sau se vor digitaliza și jocurile de societate treptat?


Deja, foarte multe dintre jocurile cunoscute au variante pentru iOS sau Android și câteva au chiar variante PC sau pentru console. E ușor de prevăzut că majoritatea editurilor vor investi în variante pentru dispozitivele portabile (telefoane sau tablete) ale jocurilor lor de succes, dar va însemna asta moartea jocurilor tradiționale de carton?

Eu cred că nu. Nu cred nici în moartea ziarelor clasice, a cărții tipărite și a fotografiei pe hârtie. Tocmai pentru că în această epocă a revoluției digitale au loc (mult mai mici) contra-revoluții de întoarcere la mediile clasice. Enormul val digital ia cu el pe foarte mulți oameni și le schimbă preferințele, dar rezistența multora la schimbare și nevoia de natural îi va face pe foarte mulți să se refugieze în aceste relicve ale trecutului.

La jocurile de societate îmi pare evidentă această tendință. Oameni care stau la birou toată ziua în fața unui calculator se refugiază în interacțiunea directă oferită de joaca cu cartoane seara, în ceainării și baruri, deși ar putea probabil să se distreze și în fața calculatorului sau a consolei, acasă.

Cel mai probabil, digitalizarea jocurilor de societate va fi un fenomen secundar, dacă vrei să joci Catan și atunci când ești singur și te plictisești îl vei putea instala pe telefon, și nu cred că va înlocui prea curând (vreodată?) cutia cu multe componente de carton. Sunt sigur că vor exista tehnologii pe care producătorii de board games le vor îmbrățișa, cum ar fi augmented reality, care să sporească efectul vizual al unui joc.


Dar nu cred că vom asista la moartea jocurilor de societate. Eu sunt și mai optimist și cred că se vor dezvolta tot mai mult, în tot mai multe țări, mai ales că există multe economii emergente în care ele au pătruns destul de puțin (mă aștept să apară cât de repede designeri chinezi importanți de board games). Așa că dragi jucători,  după mine, viitorul e tot de carton.

4 comentarii:

  1. Hmmm, raspunsul e foarte simplu. Cultura se transmite. Noi jucam boardgames pentru ca vedeam parintii nostrii jucand remii sau carti, pentru ca eram mici si jucam animale din continente, dacii si romanii, autodrom, piticot.......acum suntem mari si motivul pentru care jucam boardgames este ca avem "un jar care a mocnit si nu s-a stins". Bun si acum sa vedem sau sa anticipam viitorul. Pai e simplu. Copiii nostrii daca vor vedea ca punem pe masa un boardgames si ne jucam (cu ei sau nu)....cand vor avea o varsta se va declansa poate (atentie, POATE) scanteia care se va transforma in flacara, asa cum a fost si la noi, asa va fi la randul lor. Asadar, concluzia: Daca au o cultura a boardgames-ului sunt sanse cu probabilitati mai mari sau mai mici sa se pastreze "traditia" implicit fenomenul. Daca nu...., nu. Sigur ca vor aparea tot felul de gadgeturi, dar daca isi vor aduce aminte cu placere de serile sau duminicile in care se intindeau jocurile pe masa.....vor reactiva acele momente. Ce e cert....e ca viitorul boardgames-urilor il pregateste prezentul. Cu cat prezentul este mai "firav" cu certitudine viitorul va fi si mai firav. Nu va exista un moment in care mase intregi de oameni sa se intoarca catre boardgames, niciodata. Boardgamesul traieste si va supravietuii din "relicvele trecutului". Din pacate eu nu il vad pe un trend ascendent in viitor. Apoi cred ca este un moment foarte crucial cel actual. Se poate spune ca in ultimii ani a fost o crestere a fenomenului. As vrea sa nu fie ceea ce cred eu: un foc de paie care se stinge usor si repede.....la umbra Iphon, Ipad, Wii, PlayStation, Galaxy S, Tablete, si muuuuulte ce vor mai apare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Și eu sper ca creșterea actuală a jocurilor să nu fie doar un foc de paie, dar cred că n-o să fie așa. Pentru că oamenii or să caute mereu interacțiune directă, fără un ecran în fața lor

    RăspundețiȘtergere
  3. Un astfel de gadget a fost lansat la CES.
    http://www.thinkdigit.com/Tablets/CES-2013-Hands-on-with-the-Lenovo_13014.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Niciun gadget si nicio aplicatie n-o sa-mi poata inlocui vreodata bucuria pe care ti-o ofera jocurile adevarate, cu piese de lemn, plastic, table frumos colorate. Si nu cred ca vreunul dintre noi ar alege vreodata sa joace un joc de societate in mediu virtual cand ar avea posibilitatea sa-l joace ''pe viu'' .

    RăspundețiȘtergere