miercuri, 30 mai 2012

Review For Sale - Agenți imobiliari din toate țările, uniți-vă!

Categoria de fillere este una la mare căutare în România. De ce? Pentru că „jocurile de umplutură” sunt ieftine, scurte, ușoare și se joacă, de obicei, în mulți oameni. De aceea jocuri ca Saboteur, Pickomino sau Păzea de 6! (pe care vi le-am prezentat deja pe site) se găsesc în colecțiile foarte multor jucători români. Astăzi, am să vă prezint un joc din aceeași categorie mai puțin cunoscut la noi, dar care ar merita un loc de cinste lângă jocurile pe care le-am enumerat mai sus.


For Sale este o creație a designerului Stefan Dorra, un german care nu a înregistrat succese foarte notabile în afara acestui joc și a apărut inițial în 1997, dar până în 2005 jocul nu a fost disponibil în engleză. Eu am testat versiunea din 2008 a editurii Gryphon Games, o versiune inclusă în familia Gryphon Games Bookshelf, ca numărul 4. For Sale este un joc de cărți economic care are ca principal mecanism licitația, se poate juca în 3-6 jucători și durează cam 20-30 de minute. În acest moment, ocupă locul #173 pe BGG, fiind unul dintre cele mai bine clasate jocuri de familie.

Desfășurarea jocului

Cum For Sale este un joc despre achiziții imobiliare, scopul jocului este acela de a achiziționa proprietăți valoroase cât mai ieftin și de a le vinde ulterior cât mai scump.

Jocul are 2 faze distincte:
  • Cumpărarea - un număr de proprietăți (cărți numerotate de la 1 la 30) egal cu numărul de jucători este întors cu fața în sus în fiecare tură a acestei faze. Pe rând, jucătorii vor licita pentru ele, fiecare jucător având opțiunea de a licita mai mult decât suma licitată anterior sau să renunțe. Atunci când un jucător renunță, va primi cea mai slabă proprietate din cele de jos.
  • Vânzarea - atunci când s-au vândut toate cele 30 de proprietăți se trece la a le vinde pentru cecuri cu bani (30 de cărți de la 0$ la 15000$). Se face de data asta licitație în orb, adică se alege o proprietate din cele cumpărate și se pune cu fața în jos. Jucătorul cu cea mai mare valoare pe cartea de proprietate va lua cecul cel mai mare și așa mai departe.

Prezentare detaliată

Componente: 9/10
Calitatea componentelor este bună, dar nepretențioasă. Fiind un joc de cărți, este indicat să folosiți sleeves pentru a-l păstra cât mai bine. Ce atrage în mod special sunt desenele de pe cărți, care sunt foarte haioase și ajută la crearea unei atmosfere destinse într-un joc eminamente economic. Proprietățile cele mai slabe valoric pornesc de la o cutie de carton pe stradă, un WC, continuând cu iglu sau alte bazaconii în care artistul s-a gândit că oamenii ar locui (și, ca un detaliu frumos, toate cărțile mai puțin ultima au câte un animal pe ele).


Tematică: 5/10
Deși desenele astea contribuie la introducere în tema imobiliară, For Sale nu este nici pe departe un joc tematic. Asta nu îi scade însă din calitate, fiind un joc care te amuză prin alte mijloace.

Ușurința în a-l învăța: 10/10
Este un filler, deci satisface cerința de a fi ușor de învățat. Modalitatea de joc este extrem de intuitivă. Nu îmi imaginez cine n-ar putea deprinde regulile jocului după una sau 2 ture.

Decizii strategice: 9/10
Deși regulile sunt mai simple decât la multe alte jocuri, bluful și strategia bazată pe previziuni și ghicit fac jocul extrem de intens și satisfăcător. Mie, unul, nu îmi vine să cred că într-un joc de 20-30 de minute îți pui creierul atâta la contribuție.


Noroc: 6/10
E un joc de cărți, deci norocul e ceva intrinsec pentru că determină în ce ordine apar cărțile cu case. Dar nu e un factor care să facă jocul mai puțin antrenant sau frustrant, ba din contră. Necunoscutul îi sporește tensiunea, iar licitația în cunoștință de cauză îi scade mult din importanță.

Interacțiune: 8/10
Jocurile de licitație la vedere au un grad ridicat de interacțiune pentru că prețul unui bun este determinat de deciziile tuturor jucătorilor. Acesta este cazul și în For Sale, licitația putând crea momente foarte intense în care vă veți lupta pentru proprietățile valoroase.


Scalabilitate: 10/10 (merge la fel de frumos în orice număr)
For Sale e unul dintre jocurile alea în care nu contează în câți îl joci pentru că durează cam la fel de mult. Există diferențe în mai puțin de 5, în sensul că o parte mică dintre cărți se scot din pachete, la nimereală. Și asta te pune în dificultatea de a decide dacă aștepți cărți mai bune sau iei ceva mai slab pentru a nu risca să nu mai fie în pachet cele așteptate de tine. În mai mult de 5, jocul este poate puțin mai interesant pentru că sunt mai mulți oameni la masă care iau decizii care te influențează.

Rejucabilitate: 10/10
Rejucabilitatea mare sunt o altă caracteristică a filler-elor bune. Iar For Sale nu face excepție, fiind un joc pe care îl poți juca de multe ori la rând fără să te plictisești pentru că e ca un condiment aromat: e nevoie doar de puţin ca să îţi sporească buna dispoziţie.

Concluzie9/10

For Sale face bine ceea ce multe alte jocuri nu pot să facă, adică creează momente tensionate și amuzante, te face să oscilezi între risc și recompensă și reușește să facă toate astea în mai puțin de 30 de minute. Și având în vedere că îl găsiți pe la noi la doar 50 și ceva de lei, nu înţeleg de ce nu l-ați comandat deja.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu