miercuri, 8 august 2012

Review Agricola: All Creatures Big and Small - Cadoul perfect pentru soție sau iubită

Jocul din acest review ne-a fost oferit spre testare de către Lex Hobby Store.

Sunt convins că pentru acest titlu, multe femei ar fi în stare să îmi sară în cap. Auzi tu, un joc de societate, cadou perfect pentru soție? Da, atâta timp cât soția este și ea pasionată de aceste lucruri, domnilor. Cert este însă că jocul despre care vă voi vorbi azi este printre puținele pe care le știu gândite special pentru cupluri (în afară de jocurile pentru sex, deși, dacă stau să mă gândesc și ăsta tot despre procreere e).


Agricola: All Creatures Big and Small este ultima creație a designerului Uwe Rosenberg, germanul din spatele unor jocuri ca Le Havre, Ora et Labora, Bohnanza și, evident, Agricola. Este, de altfel, o reinterpretare simplificată a acestuia din urmă, un joc care a ocupat o perioadă locul 1 în topul BoardGameGeek.com (fiind acum pe 2). Noul Agricola este un joc exclusiv pentru 2 jucători, care durează cam 30-40 de minute și care ocupă deocamdată un înșelător loc #515 în topul BGG.

Cum se joacă

Dacă vă numărați printre jucătorii de Agricola, jocul pentru 2 va fi un teren familiar pentru voi. Este tot un joc de plasare de lucrători, numai că numărul de locuri în care îi puteți trimite este mult mai mic decât în primul joc cu fermieri. În plus, totul e concentrat pe zootehnie, deci uitați de cultivatul de plante, de renovarea de case sau de înmulțit familia.

Fiecare jucător are 3 lucrători, număr care nu se modifică pe parcursul jocului, pe care îi folosește pe rând așezându-i pe unul dintre spațiile de pe hartă. Fiecare jucător primește o fermă cu 2*3 spații, dintre care unul e ocupat cu o casă. Ferma poate fi mărită cu extensii 1*3.

Cu asta începe un jucător

Spațiile de pe hartă sunt fie locuri unde se acumulează în fiecare tur resurse (animale, materiale sau garduri), fie locuri care îți dau o acțiune standard (clădiri, materiale, garduri). La începutul turului, se așează mai întâi resurse în spațiile în care se acumulează și apoi se distribuie lucrătorii. Fiecare acțiune este rezolvată instant.

Materialele de construcție (lemn, piatră, stuf)

Spațiile pe care se acumulează animale (4 la număr) au un regim special, în sensul în care dacă sunt goale, se acumulează o resursă, dacă nu, se acumulează o alta (menționată în paranteză). O altă regulă importantă este aceea că clădirile din joc se consideră a avea țarcuri în jurul pătratului pe care îl ocupă, deci nu vă veți face griji de garduri pentru marginile lor.

Spațiile de unde se iau animale

Jocul se termină după 8 ture (ușor de contorizat odată cu gardurile care se acumulează pe unul dintre spații). La sfârșit se calculează punctele fiecărui jucător, din 3 surse:
  • Animale - fiecare animal îți dă un punct. Apoi, după numărul de animale, poți primi puncte bonus (pot fi și în minus, dacă ai sub 3 animale dintr-un tip).
  • Extensii la fermă - o extensie în care toate cele 3 spații sunt ocupate îți dă 4 puncte.
  • Clădiri - fiecare clădire are un număr de puncte bonus.

Prezentare detaliată

Componente: 9/10
Componentele noii Agricola sunt practice și foarte rezistente. Mai mult, jocul vine cu deja faimoasele animeeples, adică animăluțe de lemn, mici, haioase și colorate corespunzător. Însă depinde cât de atașați erați de designul grafic al vechii Agricola ca să vă dați seama dacă v-ar plăcea ăsta nou, pentru că este din aceeași familie.

Animeeples

Tematică: 6/10
La capitolul tematică, nu e nimic schimbat, ba aș zice că imersiunea este mai slabă decât în jocul anterior pentru că cel nou este focalizat pe unul dintre aspectele agriculturii de secol 18. Țăranii nu mai cer mâncare, nu mai cer case mai mari și mai frumoase, tot ce ne interesează fiind crescutul de animale.

Decizii strategice: 9/10
Deși îmi era foarte clar că noua Agricola nu are cum să se apropie de complexitatea strategică a primului joc și că acesta a fost gândit ca un joc rapid și accesibil, Agricola: All Creatures Big and Small se „simte” foarte similar cu jocul vechi. Pentru că e același tip de cursă contracronometru pentru a dezvolta ferma cât mai armonios, cu multe animale din fiecare tip, cu extensii și clădiri diferite. Ba chiar numărul de locații în care să-ți plasezi lucrătorii e mai mic raportat la numărul de piese disponibil, deci lupta va fi la cuțite.

Spațiile de acțiune și cele 4 clădiri speciale

Noroc: 0/10
E un euro perfect din acest punct de vedere, totul este în fața ta, nu ai zaruri sau cărți care să se dezvăluie, deci hazardul nu este prezent în joc. Asta e spre deosebire de predecesor, unde depindeai de prezența unor cărți (ocupații, îmbunătățiri minore și cărțile de acțiune).

Interacțiune: 6/10
Interacțiunea este cam la același nivel ca la Agricola și se rezumă la lupta pentru spațiile cu acțiune. Nu este, așadar, un joc pentru cei care caută bătaie, fiecare jucător dezvoltându-și propria fermă pe cont propriu, eventual doar adaptându-se la deciziile celuilalt jucător în conflictul pentru spațiile de acțiune.

Rejucabilitate: 7/10
Nu există un motiv evident pentru care merită să depunctezi Agricola: All Creatures Big and Small la acest capitol, doar că jocul are aparența aceea de similaritate la fiecare partidă. Iar asta e din cauza lipsei totale de hazard, care să mai anime numărul de opțiuni. Dar, na, nu poți să le ai chiar pe toate, nu?

Plusuri și minusuri

+ Reușește să simplifice acțiunea aglomerată din primul joc într-o nouă experiență scurtă și intensă.
+ Accentul pus pe creșterea de oi, vaci, cai și porci va face jocul foarte atractiv pentru jucătoarele de sex feminin.

- Se bazează pe aceeași gândire strategică ca și primul joc Agricola, adică veți avea același tip de frustrări la final că n-ați reușit să terminați tot ce vroiați.

Cum arată o fermă spre finalul jocului

Cui o să-i placă

Aici este foarte evident că Agricola: All Creatures Big and Small a fost gândit pentru cupluri. Până și jetonul pentru primul jucător are pe o parte un bărbat, iar pe cealaltă o femeie.

Concluzie: 8/10

Agricola: All Creatures Big and Small este o continuare interesantă, dar nicidecum surprinzătoare a hitului Agricola. Este pur și simplu o reinterpretare exclusiv pentru 2 jucători a vechiului joc, punând accentul pe aspectul creșterii animalelor. Dacă merită să-l luați? Da, dacă sunteți un fan al vechiului joc și vreți ceva mai comprimat. Și da, dacă jucați mai ales în cuplu. Pentru că noul Agricola e strategic, rapid și va avea un succes sigur printre multe doamne și domnișoare.

Agricola: All Creatures Big and Small poate fi cumpărat de la LEX HOBBY STORE la un preț foarte tentant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu