Jocul din acest review ne-a fost oferit spre testare de către Lex Hobby Store.
În fiecare an sunt câteva jocuri care sparg gura târgului prin diverse aspecte inovatoare sau pur și simplu printr-o calitate de excepție. Anul trecut, după Essen, nu a fost nicio excepție. Terra Mystica și jocul despre care vă voi vorbi astăzi s-au detașat de pluton repejor, ceea ce n-a fost o surpriză pentru majoritatea. Ce a surprins piața românească a fost că în premieră, unul dintre aceste jocuri a apărut în magazinele noastre în limba română.
Prin efortul prietenilor de la Lex Hobby Store, Tzolk'in: Calendarul Maiaș poate fi cumpărat din aproape orice magazin de profil, fiind, de fapt, prima traducere a unui joc de această magnitudine care este încă fierbinte pe piețele mari, ca cea germană. Astăzi vă vom povesti despre acest joc și vom încerca să descoperim de ce a suscitat atâta interes în lumea board games.
Tzolk'in e un joc de plasare de muncitori în definitiv, ceea ce înseamnă că la începutul fiecărei partide, jucătorii își aleg o culoare și vor primi 3 lucrători în culoarea respectivă, dar și 2 jetoane cu un bonus de start pe care și le aleg dintre 4 care le sunt alocate. Bonusul de start e fie bani, fie resurse, fie diverse avansuri la un zeu sau la o tehnologie.
La tura unui jucător, e de luat o decizie mare și lată. Fie:
- Plasezi muncitori pe una dintre cele 5 roți zimțate (roata centrală are doar rolul de a le conecta pe celelalte). Poți să plasezi oricâți muncitori din cei pe care îi ai disponibili pe primul spațiu disponibil de pe roată în sensul acelor de ceas. În funcție de câți muncitori plasezi și de ce spații ocupă va trebui să plătești un anumit cost.
- Culegi muncitori așezați în turele anterioare pe roți. Culegerea unui muncitor declanșează rezolvarea respectivului beneficiu existând și opțiunea să alegi un beneficiu dintr-un dintre spațiile anterioare (plătind un cost).
Originalitatea acestui joc rezidă în mecanismul de schimbare a turei în care roata centrală este mutată invers față de acele de ceas ceea ce rezultă într-o mișcare de sens opus a celorlalte 5 roți. Ei bine, asta înseamnă că toți muncitorii vor ocupa acum un alt spațiu decât cel anterior, iar ridicarea lor va însemna un beneficiu diferit.
Un alt element al jocului este Ziua Ospățului, care are loc de 4 ori pe joc, la fiecare sfert al acestuia. În acele ture, după ce fiecare jucător își rezolvă propriile acțiuni, fiecare va trebui să plătească porumb (adică banii maiașilor) pentru muncitorii pe care îi deține și să primească beneficii în funcție de cât de puternic se află în grațiile celor 3 zei maiași.
Jocul te plasează la apogeul civilizației maiașe, în care și lor, probabil ca și altora, li se părea că totul este posibil. Bunăstarea fiind aproape generală, rămâne doar să alegi ce roade să culegi pentru a deveni, la final, cel mai prosper. Astă înseamnă, evident, că la finalul jocului va triumfa jucătorul cu cele mai multe puncte de victorie.
Ce cred despre joc
Având în vedere că e primul lucru care îți sare în ochi când vezi jocul (și probabil va rămâne pentru mulți ani „jocul ăla cu roți zimțate”), trebuie să vă spun că nu e doar praf în ochi. Mecanismul funcționează foarte interesant și face ceea ce fac alte jocuri într-o manieră extrem de simplă și eficace. Adică te obligă să iei decizii privitoare la runde succesive la momentul plasării unui muncitor.
Aici este miezul strategiei la Tzolk'in: să evaluezi în ce moment vei avea nevoie de un anume beneficiu (de exemplu, când vei avea nevoie de aur pentru construcția unei clădiri) pentru a decide când să plasezi un muncitor care să-l culeagă pentru tine în tura respectivă.
Ori pentru a ajunge să beneficiezi de ultima za din lanț, beneficiul care îți dă puncte de victorie, va trebui să efectuezi diverse alte acțiuni pentru a satisface condițiile de a-l debloca. Cel mai simplu exemplu este construcția de clădiri și monumente pentru care va trebui să-ți trimiți oamenii la muncă pe diverse roți, în diverse poziții.
Componentele au un nivel excelent, eu am fost în mod special impresionat de modul inteligent în care se îmbină componentele tablei de joc. Un alt element pentru care am apreciat în mod special jocul este simbolistica utilizată, foarte intuitivă și ușor de memorat în doar câteva ture, lucru remarcabil având în vedere numărul foarte mare de spații de acțiune de pe tablă. Per total, jocul este construit cu o mare atenție la detalii, atât din punct de vedere grafic, cât și funcțional.
Am testat jocul în 2 și 4 și pot spune că funcționează surprinzător de bine în 2 (în 4 așteptându-mă evident să se joace optim). În mai puțin de 4 oameni, spațiile de pe rotițe se umplu cu lucrătorii de culorile care nu se utilizează, blocând anumite spații în anumite ture. Evident, nu e la fel de dinamic ca în numărul maxim, când nu știi ce spații se vor ocupa, dar face din joc o experiență foarte plăcută și în mai puțin de 4.
În fine, cu privire la interacțiune, părerea mea că jocurile care folosesc acest mecanism oferă cea mai bună interacțiune dintre jocurile euro, iar Tzolk'in nu face notă discordantă, dimpotrivă. Sunt destule momente în care îți poți călca pe bătături adversarii, încurcându-le planurile, dacă ele sunt evidente.
Rezumând, dacă încercați Tzolk'in vă puteți aștepta:
- să fiți uimiți de dinamismul pe care îl imprimă jocului mecanismul roților zimțate interconectate
- să vă confruntați cu momente de blocaj mental sau să fiți enervați de jucătorii care au astfel de momente cauzate de multitudinea de opțiuni
- să descoperiți un joc care poate deveni foarte bine euro-ul preferat deoarece beneficiază de toate premisele
- să îl jucați de foarte multe ori fără să vă plictisiți și fără să descoperiți Strategia câștigătoare (deoarece sunt multe de tot)
Concluzie:
Am testat o lungă listă de jocuri ce pleacă de la plasarea de lucrători și pot spune că Tzolk'in este impresionant. Pe lângă mecanismul roților interconectate care poate da pe spate pe oricine îl vede pentru prima dată, jocul intră în liga acelor euro care îți pun creierul pe jar în fiecare minut în care te afli la masă. Un joc cu extrem de multe abordări care se pot dovedi câștigătoare, care poate fi învățat surprinzător de repede și care mai arată și atât de tare e indubitabil un pariu câștigător. Încercați-l și vă garantez că nu vă va fi indiferent!
Tzolk'in: Calendarul Maiaș poate fi cumpărat de la LEX HOBBY STORE la un preț foarte tentant.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu