marți, 18 iunie 2013

Jocurile Jocului Anului - Love Letter

Faptul că a reușit să devină atât de repede unul din jocurile alea pe care le are mai oricine acasă nu poate decât să atragă atenția asupra Love Letter. Un joc extrem de simplu ca regulament ca acesta are două căi posibile de urmat: să fie adoptat de majoritate și să ajungă treptat să intre în colecțiile tuturor sau să fie ignorat complet. Faptul că jocul lui Seiji Kanai a urmat prima cale nu poate însemna decât că merită să se afle pe această listă, printre nominalizările la Jocul Anului în România - categoria ușoară. 

Mecanisme
Jocul este o combinație între cărți cu puteri variabile și un hand manaagement simplist, dar care se axează pe risc, bluf și deducție pentru a supraviețui între ceilalți pețitori care încearcă să pună bețe în roate.

Interacțiune
Rolurile variabile din Love Letter sunt axate aproape în întregime pe interacțiunea directă cu ceilalți. Iar asta merge de la eliminarea adversarilor cu unele cărți la dezvăluirea de informații cu altele pentru a urmări același scop: eliminarea.

Temă
Tema este foarte simplă și ușurel integrată, dar asta nu înseamnă că nu funcționează. E într-adevăr un joc care putea fi despre aproape orice, dar faptul că l-au făcut despre pețit și pețitori are un farmec extraordinar.

Componente
Cu doar 16 cărți la un preț la care alte jocuri au de 6 ori mai multe componente, Love Letter nu reprezintă un pachet care să impresioneze pe cineva. Doar că sunt foarte atent desenate și individualizate, iar pachetul de pânză brodat cu numele jocului îl fac să se distingă de multe altele între rafturi.

Notă personală
Love Letter e unul dintre pariurile câștigătoare din ultimii ani. În sensul că foarte mulți designeri au încercat să scoată pe piață jocuri cu reguli extrem de simple care au sfârșit prin a nu impresiona pe nimeni. Faptul că Love Letter face acest lucru prin numai 16 cărți este cu atât mai impresionant. Ce să mai, e un joc cu stofă de Jocul Anului care preconizez că se va număra printre clasicii fără vârstă în următorii ani.

Un comentariu:

  1. Am jucat Love Letter la mare, anul asta...

    Merge inclusiv cu prichinduta de 6 ani - ce-i placea cel mai tare era sa aiba Baronul si Regina in aceeasi mana - oare cand s-a facut atat de smechera ca ii iesea faza chiar de 5 ori la rand?

    E un joc super, merge repede, nu apuci sa te plictisesti. Iti trebuie si ceva atentie si poate fi jucat in mai multe persoane de asemenea - chiar e mai distractiv.

    Inteleg de ce este pe lista de Recomandari Spiel des Jahres pentru 2014 (http://www.spiel-des-jahres.com/cms/front_content.php?idcat=175&lang=4).

    RăspundețiȘtergere