sâmbătă, 8 iunie 2013

Ce să mai jucăm? - Cooperative - Dificultate medie

Iată că am găsit vremea pentru a vă mai povesti despre 3 alte jocuri cooperative pe care merită să le jucați și care ne-au marcat nouă existența într-un fel sau altul. De data asta, vom lua sub lupă niște jocuri care nu mai pot fi jucate chiar cu un copil preșcolar ca cele dinainte, dar totuși nu vorbim nici de experiențe care să vă înfierbânte creierele.

Shadows over Camelot, unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute jocuri cooperative nu este însă un cooperativ în deplinătatea cuvântului. Jocul introduce un element inovator la timpul lui, trădătorul, care trebuie să fie suficient de abil de a juca împotriva celorlalți jucători fără ca acești să-și dea seama.

Jocul vă introduce în lumea cavalerilor Mesei Rotunde și a regelui Arthur, democratul conducător medieval cvasi-inventat. Pentru fanii Ticket to Ride, jocul va fi un tărâm familiar, pentru că folosește mecanisme similare de strângere de seturi de cărți pentru rezolvarea diverselor quest-uri de pe hartă. În plus, este un joc care arată absolut superb și unul validat ca printre cele mai de succes board game-uri cooperative din istorie.

Durată: 90-120 minute
Nr. jucători: 3 - 7
Cu cine să-l jucați? Frumusețea lui tocmai asta e, plaja extrem de mare de situații în care îl puteți pune pe masă, fiind un joc de mijloc, gateway, prin excelență.

Dacă cu SoC am păcătuit introducându-l în categoria asta pentru că are elementul „trădător”, LNOE, cum este cunoscut acest joc, e un joc în care „răul” este controlat de 1 jucător sau chiar 2. Cooperarea între jucătorii care controlează supraviețuitorii e absolut necesară pentru a supraviețui și deci câștiga, deci prezența lui pe această listă e până la urmă justificată.

Un joc apărut înainte de nebunia începută anul trecut pe tărâmul jocurilor cu zombii, LNOE e deja un clasic, care a arătat că și jocurile de societate pot fi cool și pline de suflet. Toată atmosfera jocului duce cu mintea la filmele de categorie B cu zombii, o zonă a cinematografiei foarte prolifică, jocul având inclusiv fotografii cu actori în loc de clasicele desene. În cutie găsiți inclusiv un CD cu muzică „horror”, care împreună cu miniaturile promit să ofere experiența completă în tărâmul nemorților.

Durată: 90 minute
Nr. jucători: 2-6
Cu cine să-l jucați? Cu fanii filmelor cu zombii, cu siguranță. Mai puțin cu familia din cauza imaginilor nu foarte prietenoase cu minorii.


Nu e chiar kosher să ai 2 jocuri cu zombi din 3 prezentate, dar e puțin dificil atâta vreme cât reprezintă probabil o treime din piața de jocuri cooperative. Iar Zombicide merită cu vârf și îndesat să fie alături de LNOE, căruia îl prefer. Apărut anul trecut pe Kickstarter, a fost o explozie neașteptată de nimeni (probabil nici măcar de designeri) reușind să strângă o sumă record la acea vreme pentru un board game, 800.000$.

Zombicide e un joc foarte costisitor, dar care îți oferă tot ce îți dorești în acest domeniu, de la zeci de miniaturi, la planșe superbe și detaliate incredibil, la zeci de scenarii disponibile online. Accentul este aici pus pe spectacol, tot hollywoodian, dar mai mainstream, în sensul că supraviețuitorii sunt mai degrabă supereroi decât oameni, ca în multe filme de succes. Introduce conceptul de zgomot lăsat de acțiunile supraviețuitorilor, zgomot care atrage zombii și care e central în strategia din fiecare scenariu.

Durată: 60-90 minute
Nr. jucători: 1-6
Cu cine să-l jucați? E un joc extrem de arătos și spectaculos, așa că e posibil să atragă oameni la care nu v-ați aștepta. Nu este o opțiune pentru duminica de prânz cu copiii și nevasta, însă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu