luni, 20 mai 2013

Ce să mai jucăm? - Cooperative - Dificultate scăzută

După niște ani de scris și jucat diverse board games, m-am gândit că ar fi frumos și util pentru unii dintre voi să citiți niște articole în care să vă prezint pe scurt jocuri dintr-o anumită categorie care mi-au intrat la inimă dintr-un motiv sau altul. 


Jocurile cooperative, destul de evident, sunt un tip de jocuri în care jucătorii stau împreună în aceeași echipă pentru a duce la capăt un anume țel în timp ce diverse mecanisme de joc îi împiedică. Cooperativele simulează practic AI-ul din jocuri într-un mod simplist, dar foarte antrenant. Și cum orice proces de învățare se face pe pași, astăzi vom lua la puricat 3 jocuri simpluțe cooperative pe care recomand să le încercați.


Un joc foarte surprinzător pentru mine, Castle Panic pune jucătorii în situația de a se apăra cu spatele la zid într-un castel atacat din toate părțile de orci, goblini sau troli care nu au niciun Dumnezeu. Jucătorii sunt fiecare militari care trebuie să-și apere castelul ca și propriile vieți de hoardele năvălitoare făcând uz de cărți care sunt folosite pentru a ataca o anumită zonă de pe tabla de joc.

Vă recomand acest joc pentru că induce un sentiment foarte amuzant de panică, cel de-al doilea element definitoriu pentru joc după castel, nu? Când ți se pare că ești gata și că poți răsufla ușurat, alt val de 2 ori mai mare poate, va apărea din zona cea mai vulnerabilă a castelului, lucru care va crea intense parlamentări între jucători.

Durată: ~1 oră
Nr. jucători: 1-6
Cu cine să-l jucați? Fie cu prietenii la o bere, fie cu familia într-o după-amiază, Castle Panic va fi mereu o experiență antrenantă și distractivă.


Mai nou și mai deosebit de multe dintre jocurile din listă, Mice and Mystics este un joc care pune foarte tare accentul pe poveste. Jucătorii sunt parte din garda personală a regelui care este într-un pericol iminent, căzut în farmecele unei vrăjitoare. Transformați în șoareci, aceștia trebuie să ducă la îndeplinire o varietate de quest-uri, pentru a o îndepărta pe malefica vrăjitoare.

Jocul arată superb, iar narațiunea creează o magie greu de întâlnit la un alt joc. Se va întâmpla des să uiți că te joci cu niște componente de carton și să te prinzi în povestea fermecătoare. Asta lasă însă destul de puțin de jucat efectiv, joacă ce se limitează deseori la bătălii simple.

Durată: 2-3 ore
Nr. jucători: 1-4
Cu cine să-l jucați? Mice and Mystics se descurcă cel mai bine cu copiii (cunoscători de engleză musai) sau cu oameni la fel de ușor de purtat ca voi înșivă pe aripile poveștilor despre onoare și vrăjitoare rele.


Jocul care a dus cooperativele la isteria de astăzi, Pandemic proiectează un viitor apocaliptic în care mai multe tulpini de virusuri ucigașe au căpătat o răspândire planetară, singura speranță a omenirii fiind aceea de a strânge cei mai buni cercetători pentru a găsi antidoturile pentru aceste boli.

Cu o grafică mai degrabă spartană, științifică, cum altfel, Pandemic e un puzzle de acțiuni pe care trebuie să-l descifrezi pentru a câștiga jocul. Problema aici e că odată ce l-ai rezolvat, jocurile vor deveni mai simple, dar nu vă imaginați că nu trebuie să te dai peste cap în multe partide pentru a ajunge acolo. Ce face jocul antrenant și rejucabil sunt atât cărțile cu roluri diferite care schimbă implicarea fiecărui jucător în joc (unul e bun la căutat antidotul, altul la vindecat cazurile de boală pentru a împiedica răspândirea șamd), dar și situațiile explozive care apar odată cu cărțile de epidemie.

Durată: ~1 oră
Nr. jucători: 2-4
Cu cine să-l jucați? Cu aproape oricine. „Aproape” pentru că sunt persoane care tind să domine jocul și să facă pentru ceilalți din Pandemic o experiență enervantă și plictisitoare.

2 comentarii:

  1. Multumesc pt info, chiar ma interesau niste jocuri tip coop sa poata fi jucate si in 2, o sa incerc sa testez Castle Panic si Mice and Mystics cu cea mai apropiata ocazie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Or sa mai urmeze 2 articolase despre jocuri cooperative. Partea frumoasa la cooperative e ca pot fi jucate la fel de bine in doi ca si in alte numere, deci mai ai si alte variante cel putin la fel de bune ca astea 3.


    Spor la joaca!

    RăspundețiȘtergere